Régóta él a toposz: a magyarok jelentős részét kevéssé érdekli a külpolitika, nehéz is ebben a témában közvélemény-kutatást végezni. Csakhogy mostanság a világpolitika eseményei közvetlenül is befolyásolják a hazai hétköznapokat, a lapunk felkérésére a Publicus Intézet által végzett kutatás is azt bizonyítja, van markáns véleménye a köznek a külpolitikáról, de még inkább a világ vezető politikusinak személyéről.

A magyarok népszerűségi listáját a távozó amerikai elnök, Barack Obama vezeti, figyelemre méltó ugyanakkor, hogy milyen magas azok aránya, akik nem bíznak Angela Merkel német kancellárban, többen utasítják el személyét, mint Vlagyimir Putyin orosz elnökét. A megválasztott amerikai elnök, Donald Trump is elég mélyről indul, róla azonban, érthető okból, kevesebb válaszadónak volt határozott véleménye.

Tarthatjuk akár aggasztónak is, hogy mind a Fidesz, mind a Jobbik táborában jelentős többségben vannak azok, akik az Európai Unióban sem bíznak. Ugyanakkor Putyin orosz elnök a fideszesek és a jobbikosok táborában is igen népszerű, többen vannak e két csoportban, akik bíznak Putyinban, mint ahányan nem. A fideszesek másik kedvenc külföldi politikusa Donald Trump megválasztott amerikai elnök, ő azonban a jobbikosok bizalmát (még) nem nyerte el.

Hiába a bizalmi válság, a magyarok többsége továbbra is azt tartaná helyesnek, ha az ország „hajóját” az EU-hoz kötné a magyar külpolitika, ugyanakkor van 11 százaléknyi válaszadó, aki inkább Oroszországhoz közeledne, ez utóbbiak közül a legtöbben a Jobbik táborát erősítik – őket nyilván nem zavarják az egyre szaporodó hírek a szélsőjobb és Oroszország pénzügyi-politikai kapcsolatairól.

Még akkor is, ha arra a kérdésre, mely ország jelent veszélyt Magyarország számára, a legtöbben éppen Oroszországot jelölték meg valamilyen mértékű veszélyforrásként.

Az MSZP szavazói között vannak a legtöbben, akik tartanak Putyin befolyásától, a fideszesek és a jobbikosok markáns többsége szerint Oroszország sem jelent veszélyt Magyarország számára. A Fidesz táborában többen vannak, akik az EU-t látják veszélynek, mint ahányan Oroszországot.

A már az elnökválasztás eredményének ismeretében végzett kutatás megállapításai szerint a magyarok nagyjából azonos mértékben drukkoltak Trumpnak és Clintonnak: 30 százalék szerint Trump győzelme előnyös Magyarország számára, 31 százalék szerint Hillary Clintonnal jobban jártunk volna.

A részletes adatokból látszik, hogy megint csak a Fidesz táborában vannak a legnagyobb számban azok, örülnek Trump győzelmének, az MSZP-sek például kifejezetten boldogtalanok miatta. Érdekesség ugyanakkor, hogy bár Trump szavazói az alacsonyabb iskolázottságúak közül kerültek, idehaza a diplomások mondják legnagyobb arányban (41 százalék), hogy Trump győzelme előnyösebb Magyarország számára.

Fontos azonban, hogy a Putyin–Trump szeretetével együtt a Fidesz szavazóinak többsége még mindig az EU-orientációt tartja helyes külpolitikának. Ők, a kormánypártiak értelemszerűen nagyon elégedettek a kormány külpolitikájával, de ez semelyik másik szavazótáborra nem igaz.

A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016. november 11–15. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1100 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3 százalékpont.Ön szerint Donald Trump győzelme előnyös Magyarország számára, vagy előnyösebb lett volna, ha Hillary Clinton nyeri az elnökválasztást?
- Barack Obama; Európai Unió; Vlagyimir Putyin; Angela Merkel; Donald Trump – mennyire bízik benne?
A következő országok, intézmények mennyire jelentenek veszélyt Magyarország számára?
- Oroszország
- az Egyesült Államok
- az Európai Unió
- a magyar külpolitika- Ha Magyarországnak választania kellene, hogy melyik nagyhatalomhoz közeledjen, és csak egyet választhatna, ön szerint melyik lenne a helyes?
- az Európai Unió
- az Egyesült Államok
- Oroszország
- egyik sem, saját utunkat kell járni, senkihez nem kell közeledniÖn szerint a magyar kormány jelenlegi külpolitikája kinek az érdekeit szolgálja elsősorban?
- Oroszországét
- az Egyesült Államokét
- az Európai Unióét
- Magyarország érdekeitÖn mennyire elégedett összességében a magyar kormány jelenlegi külpolitikájával?
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!