Még mindig nem szeretjük nagyon az oroszokat – derült ki egy friss felmérésből.

Az ELTE Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja és a TÁRKI hat évvel ezelőtt már végzett egy kutatást, amelyben azt próbálták meg összegezni, hogyan viszonyul a magyar lakosság az oroszokhoz. Idén ősszel megismételték ugyanazokkal a kérdésekkel, és módszertannal. Szvák Gyula, a ruszisztikai központ vezetője elmondta, hogy a magyar–orosz kapcsolatok lakossági megítélése továbbra sem túl kedvező. A felmérésben elsőként arra voltak kíváncsiak, hogy öt nép közül melyik mennyire szimpatikus a magyaroknak. Első helyen a svéd végzett, majd a német és az amerikai következett, negyedik helyen végzett az orosz, csak a románt előzve meg.

A felmérések összegzésekor Szvák Gyula elmondta: jól látható, hogy az oroszokkal kapcsolatos véleményünk valójában tájékozatlanságból fakad, a magyar lakosság csak „alig valamit” tud a népről és a kultúráról. Azt azonban tudjuk, hogy Oroszországban van gáz, és az nekünk kell – talán épp ezért látta úgy a megkérdezettek kétharmada, hogy a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokat növelni kell, míg a kulturális-tudományos kapcsolatokat fontosnak tartók aránya a 2006- os felméréshez képest csökkent, mindössze 57 százalék volt.

A kutatók kíváncsiak voltak arra is, kit tartanak a magyarok az egyetemes kultúra szempontjából legjelentősebb orosz személyiségeknek. Az első helyen hat éve és most is Lev Tolsztoj végzett, a dobogó második és harmadik fokán pedig Puskin és Lenin álltak. Érdekesség az idei kutatásban, hogy a legjelentősebbek közé már bekerült Sztálin is, 4 százalékkal, csakúgy, mint Putyin, a 15. helyet pedig Marx szerezte meg. Szvák Gyula szerint hat éve a megkérdezettek 56 százaléka vélte úgy, hogy az oroszok ártották nekünk a legtöbbet. Most azonban a törökök állnak a lista élén.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!