Schiffer András, úgy tűnik, feladta. Az LMP alapítója, társelnöke és frakcióvezetője váratlan gesztussal kivonul a politika frontvonalából. Rájött talán, hogy nem lehet más a politika? Vagy csak a pártjával gyűlt meg a baja? És van-e jövője nélküle az LMP-nek? Kérdéseinket a párt legfontosabb háttéremberének, az LMP alapítványát is vezető Róna Péter közgazdásznak tettük fel.

 
 

– Schiffer András önnel beszélte meg, hogy megy az LMP éléről. Egyetértett vagy marasztalta?

– Schiffer Andrást a barátomnak tartom. Láttam, hogy egyre jobban küszködik, vergődik. Az embert néztem, és így helyeseltem, hogy kivonul a politikai életből.

– Mi volt Schiffer küszködésének oka?

– Megfogalmazta az Indexnek adott interjújában.

– Önnek se mondott mást?

– A lényeg az volt, hogy sem a jobb-, sem a baloldal nem képes kivezetni az országot ebből a siralmas helyzetből, az LMP-nek – meggyőződése szerint – viszont van megfelelő megoldása, paradigmája – csak éppen nem megy át.

– És mi is az, ami nem megy át?

– A baloldal eszmevilága rég kiégett, Gyurcsány Ferenc bukásával vége is lett – azóta az úgynevezett liberális-baloldalon semmilyen paradigma nem állt össze. A jobboldal egy avítt, horthysta rendszer visszaállítását szorgalmazza. Ez az országot a tragédia felé sorolja. Az LMP feladata, hogy a helyzet drámaiságát megvilágítsa, és kivezető utat mutasson. De azt nem teheti meg, hogy különböző ígéretekkel becsapja a választókat, ahogy az utóbbi huszonöt év politikai elitje tette.

– Schiffer távozása nem azt üzeni: feladta, mert nem lehet más a politika?

– Nem feltétlenül. Fontos dolgot alkotott. Ennyire tellett az energiájából és a képességeiből. Az LMP-ben vannak mások, akik ezt tovább tudják vinni.

– Biztos? Sokan attól tartanak, hogy a húzóember nélkül maradt kispárt eljelentéktelenedik.

– Nézze, a politikai életben sok minden lehetséges. Ez is, de az is, hogy a Fidesz összeomlik. Nem tartom az LMP megroggyanását valószínűbbnek, mint a Fideszét – a kormánypártot például könnyen tönkreteheti a burjánzó korrupció. A Jobbik belső konfliktusaitól hangos a sajtó, a szocialistáknak pedig egy karizmatikus vezéregyéniségük sincs. Egyszóval az LMP sok tekintetben jobb helyzetben van, mint a többiek.

– Csak éppen mindig kérdéses, hogy a támogatása elég-e a parlamenti küszöb megugrásához.

– Persze erősödnie kell, de a többiekkel szemben mégiscsak van egy koherens filozófiája, programja. Ilyen értelemben az LMP-ben nem dúlnak vad harcok. Személyi konfliktusok mindig is lesznek, de a kimenetelük nem vezet ideológiai szakadáshoz.

– Magyarán egy vezetőváltás nem fordítja meg a párt politikai irányát?

– Így van.

– Nem a schifferi örökséget tagadja meg Széll Bernadett társelnök, amikor azt mondja: az LMP a jövőben az MSZP-vel és a Jobbikkal is együttműködhet?

– Ez Széll Bernadett szavainak a kiforgatása. Szó sincs általános szövetségkötésről, legföljebb annyiról, hogy konkrét ügyekben bármelyik párt támogathatja az LMP-t.

– Például?

– Például ha beszállnak a paksi bővítés leállításába.

– És mi a helyzet egy harmadik párttal, az LMP-ből kiszakadt PM-mel, amelyik sajtóhírek szerint szívesen visszatérne, most, hogy Schiffer elment. Keblére ölelné az LMP a szakadárokat?

– Ilyen visszatérési szándékról nem tudok. Mindenesetre azt tanácsolom az LMP-nek, legyen jóindulatú, jóhiszemű, és nyitott.

– Nyilván ez nagyban függ az új társelnök személyétől. Tudja már, ki az?

– Nem veszek részt a döntéshozatalban, az én tisztem az LMP-nél a programalkotás, az ideológia kimunkálása volt.

– Nem vitatom, de akkor is ön volt Schiffer tanácsadói körének doyenje, nyilván van rálátása a következő társelnökre.

– Van. De nem kívánok válaszolni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!