Perek indulhatnak az Oktatási Hivatal ellen, ha a diákok hallgatnak a Tanítanék mozgalom felhívására. A Tanítanék kész segíteni mindazoknak, akik jogi úton szeretnének elégtételt venni az elrontott szakérettségik miatt.

 
A Tanítanék Mozgalom demonstrációja - Forrás: a Tanítanék Facebook-oldala

Az ügyben a legfrissebb fejlemény: lemondott a műszaki szakgimnazisták egyik tételkészítő bizottságának elnöke – legalább részben a mozgalom nyomására. A Tanítanék szerint nemcsak a tételkészítő bizottság elnökének kellene távozni, hanem mindazoknak, akik az elrontott szakérettségikről döntöttek, az államtitkártól Balog Zoltán miniszterig. A mostani beismerés után pedig az Oktatási Hivatalnak lejjebb kellene vinnie a ponthatárokat.

Talán nem véletlen (értsd: esetleges hibabeismerés), hogy a kormány lapjában, a Magyar Időkben jelent meg az egyik szakérettségitétel- készítő bizottság elnökének lemondása. Ám ezt az önkritikaszintet valószínűleg nem ugorja meg a kormányzat.

Hiszen a Tanítanék mozgalom, a Független Diákparlament és a Civil Közoktatási Platform hónapokig küzdött azért, hogy ne tegyék kötelezővé 30 000 érettségizőnek az előkészítetlen és jogsértő szakmai érettségi vizsgát. Hiába volt minden szakmai érv, nyílt levél, jogi és hivatali út, aláírásgyűjtés, az oktatási kormányzat ragaszkodott az általa előremutató reformnak nevezett valamihez. A helyzetet később csak fokozta, hogy a gépészetet tanuló szakiskolások egy sajtóhibákkal teli, megoldhatatlan feladatokat tartalmazó feladatsort kaptak az érettségi vizsgán.

A mozgalom közleményében azt írja: a felelősök lemondása mellett a minimum az, hogy a gépészmérnök szakon lejjebb vigyék a ponthatárt, ezzel a szakgimnazistáknak is esélyt adva az egyetemi tanulmányokra.

A Tanítanék azt is fontosnak tartaná, hogy a 9. osztályt most végzett szakgimnazistáknak joguk legyen tudni, miképp épül fel a 11-12. osztályos képzésük, és milyen érettségire számíthatnak – erről ugyanis még nincs semmi információ.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!