Nincs tovább, elkerülhetetlen a bedőlés, nincs már bizalom, nincs remény – ezek a kijelentések hangzottak el a leggyakrabban az előző héten az Alexandra könyvesbolthálózat kapcsán a könyves iparág szereplőitől. No és persze az is, igaz, nem sajtónyilvánosság előtt: nem átverés-e mindez?

 
Illusztráció - Bielik István felvétele

Az Alexandra könyvkereskedelmi bolthálózatot üzemeltető cég csődje a gyakorlatban elsődlegesen azt jelentheti, hogy az országban 56 nagy alapterületű könyvesboltból tűnhetnek el a könyvek, illetve maguk a könyvesházak is, így az olvasók számos településen nem fognak tudni hozzájutni hosszú ideig a friss kiadványokhoz (sem). Másfelől könyvesbolti eladók, árubeszállítók százai maradhatnak munka nélkül, 5-6 nyomda munkatársai eshetnek el bevételeiktől, 30-40 kisebb hazai könyvműhely zárhatja be a kaput a cég évek óta törlesztetlen adósságai miatt, ahogy közvetve a könyvek szerzői sem jutnak így honoráriumaikhoz.

Harmadsoron pedig a kiadók a következő fél évben megjelenő könyveik példányszámának tervezésekor (a nyomdaköltségek, raktározási költségek kalkulálásakor) még számítottak az Alexandrára. Mindez annak köszönhető, hogy a két éve már – akkor 11 milliárdos tartozással – csődközelbe került, Matyi Dezső által vezetett cégbirodalom nem volt képes megfelelően újraszerveződni. (Más megfogalmazások szerint csupán elodázták a nyilvánvaló csődöt, miközben a tartozásokat ugyanúgy nem rendezik most sem.)

A múlt héten hétfőn a hvg.hu írása nyomán került napvilágra az a levél, melyet Matyi Dezső múlt csütörtökön juttatott el a vele szerződésben álló kiadókhoz, miszerint nagykereskedelmi cégének, a Könyvbazár Kft.-nek december 20. óta nem fizet az ugyancsak általa alapított, a könyves kiskereskedelmet (azaz a boltok működését) bonyolító Rainbow Üzletlánc Kft. S mivel utóbbi felett már nem gyakorol hatalmat, képtelen érvényesíteni a 3,8 milliárd forintos tartozás kifizetését. Mindezért a kiadókat arra ösztönzi, követeléseiket a Rainbow-nak nyújtsák be, ő nem tud fizetni.


Csiribú-csiribá

A válság mértékének megértése szempontjából érdemes röviden áttekinteni a korábbi eseményeket. Matyi Dezső 2002-ben hozta létre az Alexandra könyvesbolthálózatot, melynek bevételei jelenleg a magyar könyvpiac forgalmának 30 százalékát teszik ki. A könyvkereskedői cég mellé később többek között könyvkiadókkal (pl. Európa), borászattal (Matias), futballcsapattal (PMFC) bővítette portfólióját.

2014-ben az Alexandrát működtető Pécsi Direkt Kft., mivel terjeszkedését elsősorban hitelből finanszírozta, csőd közeli helyzetbe került, a kiadók felé jelentős tartozást halmozott fel, veszélybe sodorva ezzel azok létét ("Dőlnek a könyves cégek" - írta akkor a 2014-es könyvpiaci helyzetképben lapunk - a szerk.) . A Holnap Kiadó már akkor visszavonta könyveit, és felszámolási eljárást indított, mások azonban, attól tartva, soha nem látják így a pénzüknek még a töredékét sem, kiegyeztek a halasztásban. A szakmát összefogó Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) – mivel az Alexandra kiesése beláthatatlan következményekkel járt volna az egész könyvpiacra – támogatta a reorganizációt: így Matyi Dezső kiüríthette az adósságokat felhalmozó kft.-jét, a nagykereskedelmet a Könyvbazár Kft., a kiskereskedelmi működést a Rainbow Üzletlánc Kft. intézte a továbbiakban. A kiadók kizárólag az előbbivel álltak és állnak szerződéses kapcsolatban.

A jelenlegi felállás szerint azonban a Rainbow menedzselési jogait egy Wolf-CRS Kft. nevű cég vette meg Matyi Dezsőtől többségi tulajdonosként – a cég 6 éve nem adott le éves mérleget, több bírósági végrehajtás is érvényben van ellene. Az addigi ügyvezető, Szabó Tünde (Matyi volt felesége) helyét más, egy mindeddig agrárbefektetésekkel foglalkozó harkányi férfi vette át – ahogy azt a hvg.hu a céginformációs adatokból kiderítette.

Az új vezetés szeptember 1-jén állt fel. Most mindkét cég a másikat vádolja „tisztességtelen piaci magatartással”, a tartozásokat egymásra áthárítva.


Nincs már semmi bizalom

Matyi Dezső cégeinek szövevényes tulajdonjogai, egymásba való beágyazottságai miatt az általunk megkérdezett könyves ipari szereplők legtöbbjében azonban felmerült a gyanú: vajon nem színjáték-e mindez az ellehetetlenült cég tartozásainak elmismásolása, a megmaradt vagyon elmenekítése érdekében? Sokan pedig a nagymúltú Európa Könyvkiadó sorsa miatt aggódnak.

Ám amennyiben ez nem egy színjáték, és valódi pozícióvesztés okozza a tartozások kifizetésének elmaradását, az sem kárpótolhatja a könyves műhelyeket a bevételeik – minden bizonnyal végleges – kiesése miatt. Ez több milliárd forint. Mindezek tudatában a legnagyobb kiadói csoportok – a Libri, a Líra és a Kossuth – azonnal visszaáruztatást rendeltek el (őket követték a kisebb könyvkiadók is), kivonják kiadványaikat az áruházlánc üzleteiből, ez gyakorlatilag a könyvesházak kiürítését jelenti, mivel több mint 3000 címről van szó. Ám ennek a folyamatnak gátja lehet, hogy jogilag mindezt a Könyvbazár Kft.-nkeresztül tudják csak megtenni, aminek a boltokat birtokló Rainbow Üzletlánc Kft.-vel láthatóan nincs jó viszonya. Így a könyvek egyelőre bennragadhatnak a boltokban, hacsak a kiadók valamiképpen meg nem egyeznek a Rainbow-val – erre azonban kevés az esély.

Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke kedd reggel a Klubrádióban úgy nyilatkozott, hogy a Rainbow-t képviselő Wolf Kft. képviselői felé szakmai bizalmuk nincs, mivel egyikük egy „felszámolással foglalkozó úr”, másikuk egy „hajdani élelmiszer-kereskedelmi vezető”. A kiadók felé való milliárdos tartozás mellé tehát újabb milliárdos veszteség kalkulálható.


Megvárták az ünnepi csúcsforgalmat

„A Könyvbazárnak 180 napos lejárt számlája is van kiadónknál, nem beszélve a karácsonyi könyvvásár lejelentett forgalmáról, amely kb. az éves forgalom 30 százaléka – nyilatkozta név nélkül lapunknak egy kiadóvezető. – Ezek kifizetésére ma nem látok sok esélyt. Amit leginkább felháborítónak tartok, hogy megvárták a szereplők a decemberi csúcsforgalmat és ezek után robbantottak. Köztudott, hogy nálunk a szakma a karácsonyból él, abból tartalékol. Fogalmam sincs, mi lesz, a kiadók egymást hívogatják, kétségbe vannak esve, mit csináljanak. Mi is visszakértük a készleteinket, de csak a nagykereskedelmi áruban reménykedhetünk, a bolti készlet sorsa egyelőre bizonytalan, a mai napig is árulják kiadványainkat az Alexandra-hálózatban. Egyelőre semmi kiutat nem látok” – teszi hozzá.

Az MKKE – Kocsis elmondása szerint – minden lehetőséget megragad, hogy a károkat csökkentsék, de a kiadványok visszahívásával a bolthálózat sorsa megpecsételődni látszik. „A szakma célja a boltok megmentése. Súlyos veszteség lenne, ha ezek eltűnnének, és egyáltalán nem biztos, hogy a forgalom áttevődne a Líra és a Libri üzleteibe” – mondta a Vasárnapi Híreknek Kocsis András Sándor, aki az MKKE-beli tisztsége mellett a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója is. A jelenlegi helyzetben több lehetőséget is fontolóra vesznek, jövő hét keddre hívták össze tárgyalni a könyvkiadók vezetőit – a megoldás megtalálására egy hónapot adtak maguknak. Időközben a Könyvbazár és a Rainbow tulajdonosai feljelentették egymást.

„Nem látni, hogy ki a hunyó, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a könyvkiadás szereplői a pénzükhöz jussanak, van olyan kiadó, amelyik már nem képes több hitelezésre. A szakma érdeke az, hogy ne alakuljon ki monopolhelyzet, a kiadók és a kereskedők szolidárisak legyenek egymással, és csak a szakmai szempontok számítsanak” – fűzte hozzá Kocsis.
 

- Még január 9-én hétfőn végleg bezárt a Veszprém belvárosában lévő Alexandra könyvesbolt – olvasható az Indexen. A helyi Balaton Plazában működő nagyobb üzlet átvette a készletét és a dolgozóit is.Büntetlen szélhámosság.
Nem véletlen a gyanú a tartozásrendezés elkerülésére a könyves szakmában, még ha elsőre összeesküvés-elméletnek is tetszik. Alapját nemcsak Matyi Dezső korábbi manőverei szolgáltatják, hanem az Ulpius-ház könyvkiadó két évvel ezelőtti bedőlése, illetve tartozásainak utólagos rendezetlensége, behajthatatlansága, következmények nélkül maradása is. 2015 márciusában a kiadó csődvédelmet kért, mivel a hitelből finanszírozott túlzott mértékű bolthálózat-bővítés fizetésképtelenné tette a céget. Az akkori hírek szerint a tulajdonos Kepets András külföldre távozott, elérhetetlenné vált. Ma Szilvásy György egykori államtitkár és titokminiszter tavaly alapított Művelt Nép Kiadójának sorozatszerkesztője, a könyvek egy részén „az Ulpius baráti köre ajánlásával” jelzés olvasható.Hamis levél landolt az előző héten kedden reggel a tartozásaikat behajtani képtelen könyvkiadók vezetőinek e-mail fiókjaiban. Ahogy a hvg.hu beszámolt róla, a levél feladójaként a Wolf Kft. vezetője, Ihász Péter neve volt feltüntetve, aki arra kéri a címzetteket, vegyék fel vele a kapcsolatot a tartozások kifizetése ügyében, mert Matyi Dezsőnek nem utalnak, mivel ő „önös céljaira fordítaná” az összeget. A feladó e-mail címe azonban hamis volt, a telefonszámon valóban Ihász Péter jelentkezett, de nem az az Ihász Péter, hanem egy névrokon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!