Lecsúszó és végletekig megosztott ország képét rajzolja meg a nemrég megjelent Társadalmi Riport, amelyről a szerkesztővel, Tóth István Györggyel, a Tárki vezérigazgatójával beszélgettünk.

 
Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója

Részlet az interjúból:

"Tóth István György:  – Magyarországon régóta van egy erős elköteleződés az állami megoldások iránt – ezt a politikusok, ha akarják, megpróbálhatják leépíteni, visszafogni, most viszont gerjesztik. Azt üzenik a lakosságnak, hogy az állam mindentől megvéd; a piaci kudarcoktól, a szegénységtől, a multiktól, mindentől. Ez nem jó, ez rombol. Egy társadalom alkalmazkodóképessége azon múlik, hogy ha a válság lepörög a lakosság szintjére, akkor az emberek egyénileg tudnak-e változtatni az életükön.

VH: – Egyre többeknek veszik el az esélye. Újra egy tény: Magyarországon 36 százalékra duzzadt a valamilyen szempontból szegénynek, rászorulónak számító emberek száma – míg Lengyelországban ez az arány mintegy 16 százalék. Mikor írja felül a valóság a kormányzati üzeneteket?

Tóth István György: – A „megvédjük” típusú kormányzati üzenetek önmagukban nem azt jelentik, hogy minden jó. Csak azt igyekeznek elhitetni, hogy nem is lesz nagyobb baj. De összességében különböző ingerek érik a lakosságot. Vannak a „védelmi üzenetek”, és létezik egy jóval aktívabb politika is, aminek a lényege, hogy erőszakos módszerekkel visszaterelik a munkaerőpiacra az embereket."

A Tárki vezérigazgatója szerint tévednek azok, akik szerint a közmunkának és a szociális rendszerek átalakításának semmi eredménye sincs. Munkatársunk erre reagálva felvetette: "Nagyon úgy tűnik, hogy az államon kívül senki nem generál munkahelyet, a versenyszféra megrekedt. A tömeges közmunka viszont a képzetlenséget, a tömeges szegénységet termeli újra. Akkor hát mit old meg ez a rendszer?"

Tóth István György válasza, és a "Romboló védelem" című interjú teljes szövege a Vasárnapi Hírek január 11-i számában olvasható.

---------------------

Szavazzon!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!