Neveket és összegeket is tartalmaz az a kimutatás, amelyet állítólag Tarsoly Csaba, a letartóztatott Quaestor-vezér éveken át vezetett akkurátusan. Rendőrségi és kormány közeli forrásaink szerint a listából nyomon követhető, kinek, mikor és mennyi „támogatás”, vagyis valójában kenőpénz jutott az elmúlt években. A Fidesz köreiben beszédtéma egy ideje, hogy Tarsoly állítólagos listáján magas rangú kormányzati tisztviselő neve és a névhez tartozó százmilliós nagyságrendű összeg is szerepel. Úgy tudjuk, Tarsoly listáját az ügyészség is ismerheti.

 
Tarsoly Csaba és Szijjártó Péter. Közös siker - Forrás: Miniszterelnökség, MTI

A több forrásból megerősített információnk szerint Tarsoly listáját a nála tartott házkutatás során találták meg a nyomozók.

A hatóságok folyamatban lévő ügyről nem adhatnak információt, feltettük hát kérdéseinket Papp Gábornak, Tarsoly Csaba ügyvédjének, aki úgy nyilatkozott: „Nem én folytattam a házkutatást, bár jelen voltam. Nekem nincs tudomásom arról, hogy ilyet találtak volna a nyomozók.” Arra a kérdésre, hogy neki tudnia kellene-e arról, ha a nyomozók találtak volna ilyen dokumentumokat, azt mondta: „elvileg igen”. Azt mindenesetre megerősítette az ügyvéd, hogy Tarsoly Csabát számtalan alkalommal hallgatta ki az ügyészség, s ezeken a Quaestor-vezér részletes vallomást tett.

Forrásaink azt magyarázták, hogy Tarsoly Csaba számára a kenőpénzekről vezetett kimutatás egyfajta „életbiztosítást” jelent. Hogy kik szerepelnek a listán, arról csak találgatnak.

Az viszont már korábban nyilvánosságra került, hogy Tarsoly kormányzati felső kapcsolata Szijjártó Péter külügyminiszter volt, aki számos megbízást adott Tarsoly érdekeltségeinek, és a tárcája milliárdos nagyságrendű közpénzt is fialtatott a Quaestornál, amit csak a bennfentes információ gyanúját keltő módon, az utolsó pillanatban menekítettek ki a bedőlő cégből. Ezzel hozzák összefüggésbe, hogy a külügy beruházási vezetője a Quaestor-ügy kirobbanásának másnapján állítólag önkezével vetett véget életének.

Emlékezetes, hogy Szijjártó vagyonosodási ügyei, különösképp a tavaly több mint 150 millió forintért vásárolt dunakeszi villája, témát adtak a sajtónak. Szijjártó akkor azt állította, „családi összefogásból” vásárolta a 700 négyzetméteres luxuslakot.

A Quaestor-ügyhöz tartozik: pénteken lejárt a határideje a kártalanítási igények benyújtásának. A Quaestor-csőd károsultjainak, ha időben be is nyújtották igényüket, még pár hónapig várniuk kell a pénzükre. A kormányzati mondás szerint az állam mindenkit kifizet, mégpedig úgy, hogy a költségeket a tisztességesen működő pénzintézetekre próbálják hárítani. A Magyar Bankszövetség elnöke szerint a banki közösséget rendkívüli módon felháborította az, ahogy a Quaestor-kötvényesek kártalanítását a kormány kezeli. „Még mindig különböző számok terjednek arról, hány százmilliárd forint tűnhetett el a Quaestornál, vagyis az eddig megjelent becslések egyáltalán nem véglegesek” – mondta Patai Mihály a portfolio.hu-nak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!