Most, hogy Schmitt Pál államfő kerüli a nyilvánosságot és Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő sem szólalt meg egész héten, Budai Gyulára mindig számíthatunk. Jelenleg azonban nem a szavai, hanem a pénztárcája ad témát. A vidékfejlesztési államtitkárrá avanzsált elszámolásügyi kormánybiztos a hét vesztese: Budai Gyula bruttó havi egymillió forintot bukik az államtitkári kinevezésével.

Az át nem gondolt javadalmazási rendszer egy vakfoltjának köszönhetően ugyanis az elszámoltatási kormánybiztos bruttó jövedelme annak ellenére csökken államtitkárrá való kinevezése esetén, hogy megőrzi országgyűlési képviselői és kormánybiztosi tisztségét is. A kormányban az anyagi elismerések nem igazodnak a viselt felelősséghez: az ifjúságpolitikai és a levéltári ügyekért felelős miniszteri biztosok a húsz legjobban kereső képviselő között vannak, a megyei igazgatást ténylegesen működtető kormánymegbízottaknál pedig lényegesen többet keresnek a feladat nélkül hagyott megyei közgyűlések elnökei, és Orbán Viktor bruttó havi 1,76 millió­jánál fél tucat középvonalbeli kormánypárti képviselő keres többet. Mellesleg az MSZP is pedzegette, hogy csökkenthetnék az államosítások miatt szinte feladatok nélkül maradt megyék vezetőinek bérét, már csak azért is, mivel a megyei önkormányzatok kiadásai jelentős részét a dolgozók, a képviselők bére teszi ki. Például Komárom-Esztergom megye századára csökkent, 265 milliós büdzséjéből 230 milliót költ bérekre, de Popovics Györgynek, a közgyűlés fideszes elnökének sem csökkent a fizetése. Az Indexnek ezt azzal indokolta, hogy a főjegyző szerint erre nem volt lehetőség, és bár a helyi MSZP felvetette, hogy az elnök a bére egy részét fordítsa jótékony célra, Popovics szerint nem tartozik a nyilvánosságra, hogy mire fordítja a fizetését.

Voltak persze nyertesei is a hétnek, méghozzá nagyságrendileg nagy tételben: a nemzetgazdasági tárca nettó 1,5 milliárd forintos ügyvédi szerződést kötött a magyar állam képviseletére a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás miatt indított nemzetközi jogvitában. A Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodával egy nem nyilvános, hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás keretében, egyedüli ajánlattevőként állapodott meg. Az első Orbán-kormány idején az irodát az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. házi ügyvédi irodájaként emlegették – írta a Népszava, amely megemlítette azt is, hogy bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda azt a feljelentést, melyet még január elején tett a Fradi-pálya visszaállamosítása miatt Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatója.

Pedig a legutóbb 3,69 milliárd forintra értékelt ingatlanért tavaly decemberben jóval többet, 6,9 milliárdot fizetett az állam Kevin McCabe-nek, továbbá a kormánydöntés elvonta a döntést az MNV igazgatóságától – ennél jóval kevesebbért gyanúsítják Gyurcsány Ferencet a Sukoró-ügyben hivatali visszaéléssel.

Rovatunkat a héten három „breaking news”-típusú idézettel zárjuk. Egy: Kövér László szerint a parlament lényege a konszenzuskeresés, a megegyezés vita eredményeképpen születik meg, de a szavazáskor nem szükségszerűen a kormánytöbbség véleménye jut érvényre – a házelnök erről középiskolás diákok előtt beszélt. Kettő: Lázár János Fidesz-frakcióvezető élesen bírálta a jobbikos Gaudi-Nagy Tamással a Corvinuson vitázó Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest (és talán a Vona Gábor pártelnökkel kiálló Pintér Sándor belügyminisztert), mondván: a Jobbik legitimálása zajlik ezekben a vitákban, ami megdöbbenti, de aki szervezi, nyilván tudja, miért csinálja. A parlamentben többször vitázik Jobbik-képviselőkkel, de azt azért meggondolná, hogy szakpolitikai kérdésekben, egyetemi térben szerepet vállalna-e – mondta a Rádió Q-ban. Három: Orbán Viktor beismerte saját és Matolcsy György gazdasági miniszter kudarcát Brüsszelben. A kormányfő újságírók előtt kijelentette: „nem nevezném sikeresnek a magyar kormány gazdaságpolitikáját. Sikerpontjaink vannak. Magyarország nincs is abban az állapotban, hogy más ország teljesítményét minősítse”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!