Még van idő rendelkezni az adó 1+1 százalékáról egyházaknak és civil szervezeteknek. Utóbbiak közül soknak a túlélést jelenti az így befolyt összeg: tavaly 8 milliárd forinthoz jutottak így a civilek.

 
Illusztráció - Kovács Tamás, MTI


Még van idő rendelkezni az adó 1+1 százalékáról egyházaknak és civil szervezeteknek. Utóbbiak közül soknak a túlélést jelenti az így befolyt összeg: tavaly 8 milliárd forinthoz jutottak így a civilek.

Kevés olyan pillanat van, amikor állampolgárként közvetlenül beleszólhatunk a közpénzek elköltésébe – az adónk 1+1 százalékáról történő rendelkezés ilyen. Az adóhatóság „kényelmi szolgáltatása” nagy segítség annak a 3,8 millió adózónak, akinek a NAV elkészíti a bevallását, de senki helyett nem dönt az 1+1 százalékról, így aki erről külön nem rendelkezik, annak néhány ezer forintja bekerül a költségvetés nagy kalapjába.

Ha az adózó nem maga tölti ki a bevallását, nagyobb eséllyel felejti el az 1+1 százalék felajánlását – ebben nem elég tudatosak az adózók, általában csak minden második törődik ezzel. Pedig sok pénzről van szó. Az egyházak közül a legtöbbek által megjelölt katolikusoknak egyedül évi 2,5 milliárdot jelent az 1 százalék. A civileknek – mivel jóval több szervezetnek lehet pénzt felajánlani – még fontosabb ez: tavaly a civilek 8 milliárd forinthoz jutottak így. E körben az összegek is kisebbek: az évek óta a listát vezető Heim Pál Gyermekkórház 2016-ban a felajánlásokból 175 millió forinthoz jutott. A kisebb szervezeteknek pedig még fontosabb ez a bevételi forrás – sokuknak ez az egyetlen.

Civil szervezetként adakozásra kéri az embereket a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület (adószámuk: 19010409-1-42) is, melynek elnöke, Iványi Gábor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) lelkészeként is ismert, az egyházának pedig juttatható újabb 1 százalék. Ebben az ügyben elég nagy a zavar, mióta a 2011-es új egyházi törvény nem ismerte el a MET-et, ami perre ment.

A strasbourgi törvényszék nemrég egymilliárd forintos kártérítést ítélt meg nekik, és már 2014-ben megállapította, hogy az őket kizáró egyházi törvény jogsértő, ráadásul közben az Alkotmánybíróság is a MET-nek adott igazat.

A MET arra kéri az embereket, hogy ajánlják fel neki az egyházi 1 százalékot – de ne elektronikusan, hanem papíron, a 0444 technikai számmal – mert az az állam folytatott jogvitájuk ellenére „előbb vagy utóbb, de célba ér”.

Hogyan ajánlható fel az 1+1 százalék? Egyéni vállalkozóként: ha a február 25-ig leadott bevallásában nem nyilatkozott, május 22-ig eljuttathatja a nyilatkozatot a NAV-nak a 16EGYSZA nyomtatványon, ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton.
Ha a NAV készíti el az adóbevallást: ügyfélkapu-regisztrációval a NAV szjaoldalán online is rendelkezhet május 22-ig, vagy töltse ki az 16EGYSZA nyomtatványt és postázza ugyaneddig a lakhely szerinti illetékes NAV-nak.
Ha munkáltató készíti el és nyújtja be a bevallást: a 16EGYSZA nyilatkozatot május 10-ig lezárt borítékban átadhatja a munkáltatónak, vagy május 22-ig papíron vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan is eljuttathatja a NAV-nak. Ha maga küldi be az adóbevallást: elektronikusan az 1653 számú adóbevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy a 16EGYSZA külön nyomtatványon akár elektronikusan, akár postai úton megküldheti a NAV-nak május 22-ig.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!