Illés Zoltán szerint nincs indoka Paks 2-nek. A volt környezetvédelmi államtitkár nyilatkozott lapunknak Paksról és a korrupcióról.

 
Illés Zoltán - Fotó: Kállai Márton

– 2014-ig szolgálta az Orbán-kormányt környezetvédelmi államtitkárként, azóta kikerült a politikából. Ilyenkor mit kezd magával az ember?

– Áldom az eszemet, hogy nem adtam fel egyetemi tanári állásomat, a Közép-európai Egyetemen 1997 óta tanítok, ez most is a fő jövedelemforrásom.

– Miként lehetséges az, hogy még csak országgyűlési képviselői tisztet sem kapott?

– A miniszterelnök személyesen húzta le a nevemet a listáról. Azt mondta, fontosabb tisztséget szán nekem.

– Mi volt az?

– A dél-afrikai nagyköveti poszt, amit köszönettel elhárítottam. A tisztségnek a környezetvédelemhez gyakorlatilag nincs köze, száműzetésbe vonulni pedig nem kívántam.

– Mivel húzta ki a gyufát a kormányfőnél?

– Vélhetően a négyéves működéssel. Pedig én csak következetesen kívántam képviselni a környezetvédelem ügyét, elvégre erre szerződtem. Aztán időközben rá kellett jönnöm, hogy a kormány fontossági sorrendjében nemhogy hátul szerepel a téma, de a környezetvédelmet egyenesen a „fejlődés” kerékkötőjének tartják.

– Az nem tűnt föl önnek, hogy már a kezdet kezdetén megszüntették az önálló minisztériumot is?

– Nem is ezzel volt a baj. Hiszen az oktatásét, az egészségügyét, a kultúráét is megszüntették. Azt hittem, hogy ez egy új államigazgatási rendszer. Az persze más kérdés, hogy utódom, V. Németh Zsolt saját bevallása szerint sem ért a területhez, ráadásul – talán merő humorból – összevonták a hungarikumok ügyével.

– Mondana példát arra, mi által gátolta a környezetvédelem az előrelépést a kormány szerint?

– Például a győri Audi esetében, amikor is Natura 2000-es területen történt a bővítés. Ilyesmi az Európai Unióban elképzelhetetlen. Az uniós környezetvédelmi biztos, Janez Potocnik kilátásba is helyezte, hogy legközelebb hasonló esetben 100 millió eurós büntetésre számíthatunk, s amíg le nem vesszük a kezünket a védett területekről, napi százezer eurót kell fizetnünk. Ilyen kiadásoktól védtem az országot. Sajnálom, hogy ezért nem hálát tapasztaltam, sokkal inkább ellenséget látott bennem a kormányzat számos tagja.

– Az utolsó csepp a pohárban az lehetett, amikor nem szavazta meg a paksi beruházást.

– Nem tehettem mást, szakmai becsületem ezt kívánta. Ezeregy érv szól Paks ellen.

– Avasson be néhányba, kérem.

– Kezdjük az elektromos energia árával. Atom esetén könnyű 11 forinton tartani kilowattját, miközben azok a biztosítások, amelyek amúgy természetesek volnának, nincsenek megkötve. Persze nem csupán nálunk, sehol a világban. Ellenkező esetben 35-40 forintos kilowattár alatt nem állna meg az atomerőmű kínálata, különösen, ha a leállását követő őrzésének több évszázadig esedékes díját, bontásának horribilis költségét is hozzászámolnák. Aztán kérdés az is, mi a biztosíték a felvett 3 ezermilliárdos építési költségre?

– Tényleg, micsoda?

– Erős a gyanúm, hogy a már meglévő erőművi blokkok.

– Fizetésképtelenség esetén tehát ezek orosz kézbe kerülhetnek. Ennyi ellenérv mellett mi indokolhatja mégis a kormány ragaszkodását az építéshez?

– Gondoljon bele, a 3 ezermilliárdos beruházás 40 százalékát a magyar építők kapják. Ha csak a tisztes 10 százalékos hasznot számolom, már az is 120 milliárd forint. S ez 2030-ig független a kormányok váltásától… Elkészül, aztán már üzembe sem kell helyezni, a biztos bevétel zsebben marad. És akkor még nem beszéltünk az esetleges korrupcióról.

– Mit ért azalatt, hogy üzembe sem kell helyezni?

– Itt van például Ausztria, ahol horror összegért felépítettek egy atomerőművet, majd népszavazást kényszerített ki a lakosság, amelynek eredményeképpen be sem indították, azóta ott áll. S ne feledje azt sem, milyen hihetetlen gyorsan alakul a technológia. Jó példa erre a mobiltelefon. Húsz éve még táskányi volt, ma már tenyérben elfér. Az energiatermelés hatékonysága, elsősorban a megújulók, hasonló sebességgel lépnek előre. És még egy érv Paks ellen: nem véletlen, hogy az atomfizikusi képzettséggel rendelkező Angela Merkel német kancellár kivezeti országát az atomenergia fogságából: a megújulók által körülbelül négyszer annyi munkahelyet lehet létesíteni. Nincs tehát gazdasági érv az atom mellett, ezért sarcolják termékdíjjal a megújulókat, ahogy hallom, a napelemek mellett már a hőszivattyúkat is.

– Államtitkársága idejére esik a biogazdálkodás ikonjának számító Kishantos likvidálása. Nem tudott volna tenni a biogazdaság megmentéséért?

– Lehetetlen volt. Ez Fazekas Sándor miniszter személyes bosszújának tekinthető Ángyán József lázadása miatt.

– Így járnak a nemzeti parkok is?

– Az elmúlt évek történései ezen a területen még mindig Kánaánnak tekinthetőek a készülő tervekhez képest: a nemzeti parki igazgatóságok megszűnéséről hallok híreket. Jobbik esetben a kormányhivatalok alá vonják a nemzeti parkokat, de nem kizárt a teljes felszámolásuk sem. A kormány újabb, természetvédelmi oltalom alatt álló földeket kíván kiadni a nemzeti parkok kezeléséből magánszemélyeknek bérleményként. Ennek következtében a nemzeti parkok elesnek az Európai Unió földalapú támogatásaitól, aminek következményeként ellehetetlenül a tevékenységük. Egyes bányák egyébként is abban érdekeltek, hogy a kormány szüntesse meg a nemzeti parkokat, és oldja fel egyes természetvédelmi területek oltalmát. A felszín elpusztításával értékes bányászati kőzetekhez, anyagokhoz juthatnak hozzá.

– Ahogy hallom, könyvet készül megjelentetni az elmúlt évek történéseiről.

– A 2,4 millió forintos nettó végkielégítésemet szánom erre. 50-60 oldalnyi szöveg mellett 60-70 oldalnyi képen mutatom be, mit tudtam tenni a munkatársaimmal a környezet és természet védelme érdekében.

– A jövőben pedig marad a tanítás?

– Nem egészen. Most egyebek mellett arról igyekszem meggyőzni a döntéshozókat, hogy budapesti Római-part árvízvédelme – mobil gáttal – fák kivágása nélkül is megoldható. A mobil gátat veszély esetén közvetlen a Nánási út mellett kellene felhúzni, az ártéren lévő 26 ingatlan védelme pedig egyénileg megoldható. Ennek a kára a természetre a töredéke lenne annak, mint amekkorákat a főváros tervei a Dunaparton okoznának.

------------------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!