Mintegy 150 milliárdot dobhatott ki az állam a szocialista politikus szerint.
- Az MVM cége fillérekért vállalta a postás szerepét.
- Ebből egy újabb rezsicsökkentésre is futotta volna – avagy a MET és a nagy gázbiznisz.

 
Illusztráció - Balogh László, Reuters

Belefért volna még egy rezsicsökkentés; tartósan alacsony tarifákkal dolgozhatott volna a nemzeti közműszolgáltató; érdemben lehetett volna csökkenteni az üzemanyagok árának adótartamát – csak néhány példa arra, mi mindent valósíthatott volna meg a kormány, ha az állam maga értékesíti azt a több milliárd köbméternyi gázt, amit mélyen a piaci ár alatt vásárolt.

Csakhogy az egyik legnagyobb állami cég, az MVM vállalkozása (MVM Partner Zrt.) nem maga fölözte le a hasznot, hanem átengedte a MET-nek, állítja Tóth Bertalan. Az MSZP-s honatya úgy számol, hogy a METnek tett „gesztus” miatt az állam mintegy 150 milliárd forintot bukott az utóbbi években. „Családonként eddig már több mint 100 ezer forintot vett el tőlünk csak ezen az ügyön keresztül Orbán Viktor és baráti köre” – mondta a parlamentben Tóth, aki csak „nagy fideszes gázlopás”-ként emlegette az ügyet.

A Fideszhez köthető, offshore-hátterű üzleti körök állami segítséggel történt vagyonszerzését bizonyító iratokat Tóth többévnyi pereskedéssel szorította ki az ügyben érintett cégekből – ám a szocialista képviselő úgy érzi: hiába kényszeríti a verdikt az ominózus vállalkozásokat a papírok nyilvánosságra hozatalára, a cégek jó néhány iratot eltitkolnak. Hiányzik például összesen 1 milliárd köbméternyi földgáz beszerzéséről szóló szerződés. Úgyhogy Tóth újabb küzdelemre készül – addig is kérdésekkel bombázza a nemzeti fejlesztési minisztert. Többek között azt próbálja megfejteni, hogy mennyire szerette a MET-et a minisztérium, azaz: „milyen iránymutatást adott a miniszter az MVM Partner Zrt.-nek?”; „mi volt a kormányzati cél?”, illetve kitől vett földgázt az MVM Partner Zrt.?

Érdekes adalékokkal szolgálhatnak majd a miniszter válaszai, ám már az eddigi információk és dokumentumok alapján is körvonalazódni látszik a szisztéma. A magyar piacon döntően az orosz gáz volt jelen, annak ellenére, hogy az utóbbi években 35-55 forinttal többe került köbmétere, mint a nyugatról érkező energiahordozónak. Az orosz szerződés úgy rendelkezett, hogy az előre lekötött gázt akkor is ki kell fizetni, ha a magyar fél nem használja fel. Csakhogy a lekötött mennyiség nem fedezte teljes egészében az ország gázszükségletét, így szépen kereshetett, aki Nyugaton tudott olcsóbban vásárolni.

A kérdés csak az volt, hogy jut el Magyarországra a gáz. Ausztria felől kígyózik a HAG-vezeték – használatának jogát az állam átengedte az MVM-nek. A hivatalos indokok védhetőek: az állami vállalatnak 500 millió köbmétert kellett volna behoznia a tárolók feltöltése érdekében, illetve, hogy az olcsó nyugati anyaggal leszorítsa a távhő árát (szintén sok százmillió köbméterről van szó). Csakhogy az MVM nem bajlódott a nyugati gázbeszerzéssel, azt maga a MET bonyolította. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy hozzák át az osztrák–magyar csövön. Hogy a probléma megoldódjon, az MVM cége gyakorlatilag postásként működött. Megvette a MET gázát az osztrák oldalon, visszaadta a magyaron, és a csőhasználatért köbméterenként mintegy 2,5-3,5 forintot számolt fel, azaz százmilliókat realizált az üzleten, míg a MET sok-sok milliárdot kasszírozott. Hiszen az olcsón megvett gázt a MET értékesítette itthon.

A MET szerint elvtelenek és szakmaiatlanok azok a csúsztatások, amelyek a különböző paritású és különböző időpontban aktuális árazású termékeket hasonlítják össze. Mindenesetre annyi biztos, hogyha az állam nem segít be, akkor a MET nem köthetett volna ilyen üzleteket. Megjegyzendő: a MET csoport legnagyobb tulajdonosa (40 százalék) a MOL. A papírok fennmaradó részén magánszemélyek osztoznak: akad közöttük volt MOL-os vezető, van, aki Csányi Sándor agrárvállalkozásainak részese, feltűnik egy kanadai-orosz üzletember, illetve itt van Garancsi István, aki egyike Orbán Viktor új, bizalmas oligarcháinak, akikkel kiváltható Simicska Lajos. (Megjegyzendő: a simicskátlanítási folyamatban állítólag kiemelt szerepet kapott a MOL-vezér Hernádi Zsolt, akire intenzíven támaszkodik a miniszterelnök.) A MET folyamatosan tagadja, hogy a cégnek köze lenne a miniszterelnökhöz vagy annak köreihez, így cáfolták azt a svájci lapokban közölt értesülést is, miszerint Orbán Viktor gyanúsan megszaporodott svájci látogatásainak köze van ahhoz, hogy a MET székhelye is az alpesi országban van.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!