"Százéves háború vár Szíriára" címmel olvasható interjú a Közel-Kelet német tekintélyes szakértőjével a szeptember 5-én megjelent Vasárnapi Hírekben.

  <h1>Pusztító háború Szíriában - Forrás: UNRWA via AP</h1>-
  <h1>Rainer Hermann</h1>-

Pusztító háború Szíriában - Forrás: UNRWA via AP

- – Kép 1/2

Beláthatatlan ideig elhúzódó háborúra rendezkedhet be Szíria és Irak, mert a környező országok nem hajlandóak összefogni és beavatkozni – állítja a Vasárnapi Híreknek adott interjújában dr. Rainer Hermann, a Közel-Kelet neves szakértője, akinek nemrég jelent meg magyarul "Az Iszlám Állam. A világi állam kudarca az arab világban" című könyve. A háború végén létrejöhet az a nemzeti identitás, amit az elmúlt száz évben a diktatúrák nem tudtak megteremteni a sokszínű társadalmakban. De jelenleg a helyzet annyira reménytelen, hogy Hermann szerint mindenkit meg lehet érteni, aki elhagyja az országát. Viszont a legképzettebb menekültek beilleszkedése sem lesz zökkenőmentes Európában.

Részletek a Vasárnapi Hrek friss számában megjelent interjúban! A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Rainer Hermann munkatársunkkal, Szűcs Ágnessel beszélgetve az Európába, Németországba áramló képzett, jómódú középosztálybeli szírek várható beileszkedési nehézségeiről is elmondja véleményét.

 

Rainer Hermann
1956-ban született, több német egyetemen és Damaszkuszban is hallgatott közgazdaságtant és folytatott iszlám tanulmányokat. 1989-ben szerzett doktorátust a modern szír állam kultúrtörténetéből a Freiburgi Egyetemen. 1990 és 2012 között a Közel-Keleten élt, 1991-ben szemtanúja volt annak, amint az iraki hadsereg lerohanta Kuvaitot. 1998-tól tíz éven át tudósította a Frankfurter Allgemeine Zeitungot Isztambulból, majd Abu Dhabiból. 2012-től a lap frankfurti székhelyén dolgozik külpolitikai szerkesztőként.

A sokszínű Szíria – részlet a könyvből
„Egy szíriainak azonban sokféle önazonossága lehet, mert kevés országot jellemez olyan felekezeti sokszínűség, mint Szíriát. Az arabokon kívül van egy jelentős kurd kisebbsége is, a provinciákban befolyásos törzsek élnek, város és vidék között éles az ellentét. A városokban a nem szunnita kisebbség alkotja az elitek egy jelentős részét, az elmúlt évtizedekben azonban a nagyvárosok körüli illegális településeken egy szunnita prekariátus (létbizonytalanságban élő, veszélyes proletariátus) is kialakult. (…) Az elégedetlen csoportok mindegyike rendelkezik külföldi patrónussal, és ezek a védhatalmak már 2011-ben beavatkoztak a konfliktusba: Szaúd-Arábia a szunniták támogatójaként, Irán a síiták mellett (akikhez az alaviták is tartoznak). A nagy arab törzsek – például a Sammar – túlnyúlnak a határokon, a tagjaik Irakban és Szaúd Arábiában is élnek. Kurdok két szomszédos államban laknak, a drúzoknak pedig Libanonban vannak rokonaik.”
(Rainer Hermann: Az Iszlám Állam. A világi állam kudarca az arab világban. Ford. Kőrös László, Akadémiai Kiadó, 2015. 66–67. o.)


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!