Paul Lendvai reagál a bécsi magyar nagykövet levelére.

A régi kommunista időkre emlékeztet a bécsi magyar nagykövetnek a DOR Film és az ORF Magyarországról szóló dokumentumfilmjét egyoldalú és igazságtalan tájékoztatásra hivatkozva bíráló levele. Ezt Paul Lendvai újságíró, a film egyik készítője mondta a VH-nak, megjegyezve, hogy elsőként Orbán kormányfőtől kértek interjút – azóta is várják a választ.

„Ez a levelezés, úgy tűnik, bécsi specialitás, Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet úr már annyi, hasonló tárgyú panaszos írást küldött a sajtónak, hogy lassan gyűjteményes kötetben is kiadhatná azokat” – nyilatkozta lapunknak Paul Lendvai, a Nemzeti álmok – Magyarország búcsúja Európától? című dokumentumfilm egyik készítője. Az esetet Lendvai, az ORF korábbi intendánsa igen szomorúnak tartja, mint mondja: a régi, kommunista időkre emlékezteti.

„Úgy gondolom, hogy a film hű képet ad a magyar helyzetről, sokszínűen mutatja be az elmúlt évek eseményeit. Külön hangsúlyoznám, hogy elsőként Orbán Viktor miniszterelnök urat kértük fel a szereplésre, ám azóta sem kaptunk választ tőle. Ezért szó szerinti idézeteit használtuk fel a filmben. Kétszer szólalt meg Martonyi János külügyminiszter. Az arcukat a filmhez adó megszólalók kiválasztásánál elsődleges szempont az volt, hogy jól beszéljenek németül. Persze akadtak olyan szereplők is, akik magyarul adtak interjút, mint például a Nemzeti Taxi sofőrje, aki hoszszasan ecsetelte „a magyarországi zsidóság és cigányság kártékonyságát”. Lendvai hozzátette, annak ellenére, hogy a filmet szerdán késő este vetítette az ORF, igen magas, kétszázhúszezres nézettsége volt. S az éjjel fél egyig tartó stúdióbeszélgetést is több mint százezren látták.

„A film kritikusai nem figyelnek arra a fontos jelenségre, hogy a megszólalók, mint például Váradi Júlia újságíró, a Klubrádió műsorvezetője, vagy Bauer Tamás közgazdász, Ungváry Rudolf író évek óta nem kapnak megszólalási lehetőséget a jobboldali magyar sajtótermékeknél. Fontosnak tartom kiemelni azt is, hogy a film vetítését követően vitaműsoron vettünk részt, ahol Prőhle Gergely helyettes külügyminisztériumi államtitkártól kezdve Hans Kaiseren, a Német Kereszténydemokrata Unió volt politikusán át, különböző véleményt képviselő emberekkel folytathattunk diszkussziót. Erre a magyarországi közszolgálati televízióban jelenleg nincsen lehetőség.”

Paul Lendvai emlékeztetett hazánk egyik legkiválóbb zongoraművészének, Schiff Andrásnak a történetére is, aki szintén szerepelt a filmben, s aki minden magyarországi fellépését lemondta a személyét ért „útszéli támadások” miatt és magánemberként sem hajlandó hazalátogatni, amíg az itteni helyzet nem konszolidálódik. Paul Lendvai idén áprilisban forgatta a filmet Andrea Morgenthalerrel, több díjat nyert német dokumentumfilmrendezővel – azóta a magyarországi politikai helyzet romlott az általános vélemény szerint. A Fidesz-kormány elmúlt két évéről, az ország gazdasági problémáiról, a társadalom szétszakadásáról szóló dokumentumfilmben megszólal még Iványi Gábor lelkész, Csillag Ádám dokumentumfilmes, Dopeman, Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármester, valamint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is. A filmben eredeti felvételek láthatók többek között a Magyar Gárda tüntetéseiről, a „Magyarország nem lesz gyarmat” jelszóval szervezett, Orbán kormányfőt támogató demonstrációról.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!