Benedek Miklóssal, aki március 15-én megkapta a Kossuth-díjat, munkatársunk, Kövesdi Péter beszélgetett, az interjú a friss VH-ban olvasható teljes terjedelmében.

 
Benedek Miklós Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész - Fotó: Ferenczy Dávid

"Nagyon kevesen vannak a maiak közül, akiken tudok nevetni. Tudja, mit? Egy Megyesi Gusztáv-cikken többet nevetek. Ahogy öregszem, egyre inkább csak a bölcseken tudok mosolyogni. Nem is nevetni, csak mosolyogni. A hülyeségen nem tudok nevetni" - mondja egyebek mellett Benedek Miklós.


A beszélgetésben szóba kerül a művész konfliktusa a Nemzeti Színházat 2012-ig igazgató Alföldi Róberttel is.
Ajánlónkban ezt a részt idézzük, A teljes szöveget a friss VH-ban találja a hétvégén.

"BENEDEK MIKLÓS: - Aztán jött Alföldi, akitől sok szép dicséretet kaptam a korábbi szerepeimre. Egyszer azt mondta, szar a darab, de én jó vagyok benne. Még évekig megvolt az a gratuláló SMS, amit Az ötödik pecsét után küldött.

KÖVESDI PÉTER, VH: – Csak éppen nem osztott önre szerepet.

BENEDEK MIKLÓS: - – Egyet sem. Pontosabban egy kisebb szerepre ki voltam írva, de azt is kihúzták. Egy darab olvasópróbán vettem részt. Aztán másfél év után kirúgott.

KÖVESDI PÉTER, VH: – Ráadásul – ahogy hallani – egyetlen szó nélkül. Azóta sem mondta el, mi lehetett az oka a kirúgásának. Sosem beszélték meg Alföldivel, hogy mi volt a baja önnel?

BENEDEK MIKLÓS: – Nem találkoztunk.

KÖVESDI PÉTER, VH: – De azért csak hallott ezt-azt?

BENEDEK MIKLÓS: – Na jó, valójában azért elmondta ő, hogy mi a baja: a második évben mondta egyszer, hogy neki nincs ideje bebizonyítani, hogy én jó vagyok.

KÖVESDI PÉTER, VH: -  Ezt hogy értette?

BENEDEK MIKLÓS: -  Ez azt jelentette, hogy neki a próbákon nincs ideje nekem megmagyarázni, hogy ő mikor mire gondol, inkább olyan színészekkel dolgozik, akiknek ezt nem kell magyaráznia. De ez hülyeség volt, ebben nem volt igaza. Én mindent el tudok játszani, amit rám osztanak. Eljátszom a telefonkönyvet, sőt a vasúti menetrendet is. Inkább az a vélekedés lehetett e mögött, hogy én egy másik világhoz tartozom, egy másik iskolához, amit ő nem szeretett. Mondhatta volna ezt is, de nem tette.

KÖVESDI PÉTER, VH: – Megsértődött?

BENEDEK MIKLÓS: -  Inkább csak meg voltam bántva. De voltaképpen hálás vagyok neki, amiért kirúgott, mert én azóta egy sor nagyszerű szerepet játszhattam el mindenfelé, rendezhettem.

KÖVESDI PÉTER, VH: – Ezek szerint akkor sem érzett elégtételt, amikor később Alföldit is kirúgták.

BENEDEK MIKLÓS: -  Nekem Alföldivel szakmai vitám volt. Neki volt egy sor jó rendezése és sok olyan, ami nem tetszett. De ez szigorúan művészi kérdés. A kirúgása meg politika. Ha valakit nácik lökdösnek le egy színpadról, az egészen más. Ha akkor megkérdezik, én abszolút kiálltam volna mellette.""Nem nevet a hülyeségen" - Interjú Benedek Miklós Kossuth-díjas színművésszel a friss VH-ban.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Benedek Mikós
• Immár Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész.
• Végigjárta a ranglétra összes fokát: a főiskola elvégzése után, 1969-ben rögtön a Nemzetihez került, ahol 14 évet húzott le. Húsz év a Katonában, majd ismét a Nemzeti következett. 2009 óta szabadúszó.
• Húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.
• Csaknem másfél száz darabban és száznál is több filmben játszott. Rendez.
• Édesapja Benedek Tibor, az 50-es évek kabaréjának kiemelkedő alakja, aki 1963-ban öngyilkos lett. Tibor fia háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya. Albert fia író és rendezőasszisztens.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!