Két évvel a nyugdíj és igazgatói megbízásának lejárta előtt lemondott és külföldre megy tanítani Somogyi László,
a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója. - A fő ok: az iskolai autonómia megcsonkolása. - A volt igazgató, egyben szakszervezeti vezető úgy látja, az érdekvédők esélytelenek voltak az oktatás átalakításakor.

 
Somogyi László, a Berzsenyi Dániel Gimnázium távozó igazgatója - Fotó: Kállai Márton


Az augusztus 29-én megjelent Vasárnapi Hírekben "Teljesen esélytelenek voltunk" címmel olvashatnak interjút a távozó igazgatóval, Somogyi Lászlóval. (A teljes interjú honlapunkon itt található.)

Somogyi László – a Berzsenyi Dániel Gimnázium volt matematikatanára 15 évig igazgatta az iskolát. Vezetése alatt a gimnázium presztízse tovább nőtt, idén 18. lett az ország legjobb középiskoláinak rangsorában. A 2008-ban alakult Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökeként részt vett a köznevelési törvényt megelőző egyeztetéseken.

Munkatársunk, Szabó Kata a beszélgetésben felteszi a kérdést: mi volt az utolsó csepp a pohárban?

"Számomra teljesen vállalhatatlan volt, ahogy a nyugdíjasokkal bántak" - feleli Somogyi László. - "Ha akkor rögtön felálltam volna, nehéz helyzetbe hoztam volna az iskolát, de akkor határoztam el, hogy nem töltöm ki a mandátumomat. Olyan kollégákat hoztak megalázó helyzetbe, akik az életüket áldozták a tanításra és a gyerekekre, mégis nekik kellett kérvényezni, hogy tovább dolgozhassanak. Ez nagyon megviselt, de ami sokkal fontosabb, a nyugdíjas pedagógusokat is megviselte. Ilyet nem lehet csinálni emberekkel, pláne nem olyanokkal, akik hosszú évtizedek óta kiválóan végzik a munkájukat, és rajonganak értük a gyerekek. Igazából ők tesznek szívességet, hogy még tanítanak."

Az interjúban szóba kerül a magyar oktatásügy rendszerváltás utáni történetének sok kérdése, így Somogyi László a Medgyessy-kormány 2002-es jelentős pedagus-béremeléséről is kifejti véleményét.
Arra kérdésre is válaszol szakszervezeti vezetőként, hogy vajon miért nem sztrájkoltak soha az elégedetlen pedagógusok - egyáltalán, van-e létjogosultsága az oktatásban ennek a módszernek...

 

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!  
"Teljesen esélytelenek voltunk" - az interjú az augusztus 29-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható. (A teljes interjú honlapunkon itt található.)


 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!