Izsófalvi abszurd – A hivatali budi miatt oszlott fel a képviselő-testület

 
Illusztráció - Shutterstock

Bomlasztó pottyantós - Az utolsó csepp a hivatali budi szigeteltetése volt, még ha ez a hely a falu „öröksége” is. Az izsófalvi képviselő-testület a héten feloszlatta magát, mert elegük lett abból, hogy vezetőjük úgy kezeli a települést, mintha a saját cége volna. A testületi ülés jegyzőkönyve a vidéki települések önkormányzati viszonyainak abszurd leirata.


„Már megint nem figyelsz… Jó, nem mondtam igazat. Vagyis nem mondtam teljesen igazat. De ezért engem nem fognak elítélni…
Nem helyénvaló a kérdésed, mert újra csak a tudatlanságodat mutatja… Amikor kiderült, hogy Simon Ottó, a hülye kamionos lesz a polgármester, ennél az asztaltól telefonon ketten is jelezték, hogy ha nem lehetnek alpolgármesterek, megkeserítik az életemet.
Hát sikerült… Egy gondolatot hadd reagáljak, amíg ki nem megy az agyamból: volt olyan képviselő, aki nem tudta kiszámolni, hogy 127 ezernek mennyi az áfája… Tudod, mit mondok neked: az én Facebook-oldalamon te ne kalózkodjál!”


Íme, néhány mondat Simon Ottó fideszes polgármester szájából, a hét elején tartott testületi ülésről, ahol önnön feloszlatásáról döntött az izsófalvi önkormányzat. Talán jól jellemzi azt a légkört, ami miatt a hatfős képviselő-testület – egy hiányzó kivételével – egyemberként döntött arról: vége, nem csinálják tovább, nem tűrik a verbális agressziót, s azt, hogy a Kazincbarcikához közeli nagyközség vezetője úgy kezeli a települést, mintha a saját cége volna.

A hivatali budi ügye volt ugyanis az utolsó csepp a pohárban. Nemrégiben 102 millió forintot nyert el a falu, hogy ebből szigeteljék a fontosabb épületeket, ám a testületi tagok döbbenten látták: az iskolai tornaterem kimaradt ebből, miközben a községháza melletti, rogyadozós pottyantós vécét felújították, mi több, le is szigetelték.

Új hőszigetelést kapott az óvoda is, aminek szerintük semmi értelme nem volt, hiszen az épületet pár éve renoválták. Számon kérték a polgármestertől azt is, miért fizetett ki a tudtuk és beleegyezésük nélkül 4,2 milliót az államnak, s miért nem tett meg mindent, hogy ezt a pénzt ne kelljen visszautalni, hanem például járdára költhessék. Ennek az ügynek a hátterében az áll, hogy a helyi óvoda konyhájának átépítésekor változtattak a pályázatban eredetileg megfogalmazott terveken, de ezt a falu vezetője nem jelentette be, ezért büntetést kaptak.


Lakkcipő vagy gumicsizma

Az elmúlt napokban felbolydult a máskor csendes Izsófalva élete: két falugyűlést is tartottak, hogy megbeszéljék a hónapok óta húzódó ellentéteket. Utóbbiakra amúgy jellemző, hogy épp azért kellett két összejövetelt tartani, mert a polgármester szerint az elsőn nem fejthette ki szabadon az álláspontját, csak két-három kérdéskör után kapott szót, s akkor is sokszor lehurrogták. Ezért később polgármesteri tájékoztatót tartott, amire viszont ő nem hívta meg a képviselőket.

„Két órán keresztül fényezted magad, polgármester úr, és gyaláztad a képviselőket. Amikor szerettük volna megvédeni magunkat, nem adtál szót. Óriási pénzeket töm az állam a közmunkaprogramba, nincs olyan falu, ahol ne lenne kis traktor, nagy traktor, ahol ne termesztenének zöldséget: te is egy elindult folyamatot folytattál ebben a faluban, de azért dicsérted magad, hogy mennyi munkát adtál itt az embereknek” – panaszkodott az egyik képviselő.

„Mit beszélsz? Ti egy fóliasátrat nyertetek az előző érában, mindössze! Hol voltatok eddig? Két évvel el vagyunk maradva. Semmit se nyertetek egy sátron kívül!” – reagált indulatosan a polgármester.

„Hisz akkor indult a program, s legfontosabb volt a patakot rendbe tenni: ez Ormosbányától majdnem idáig meg is történt” – magyarázta a megszólított.

„Bezzeg, amikor elöntött egy házat az árvíz, én ott voltam, te meg esernyővel a kezedben, lakkcipővel jöttél oda bámészkodni!” – támadt neki erre a faluvezető.

„Ne mondd már, polgármester úr, hisz egész nap az én gépem dolgozott annál a háznál, ott álltam gumicsizmában. Őrület! Ezt nem hiszem el” – fejeződött be az egyik „laza pengeváltás” az utolsó testületi ülésen Simon Ottó polgármester és Ötvös Béla, a gazdasági bizottság elnöke, korábbi alpolgármester között.

Korábban azt is felrótták a falu vezetőjének, hogy első intézkedéseként az iparűzési adót 2 százalékról 0,2-re javasolta csökkenteni: ez ugyanis leginkább az ő családjának, s az általuk működtetett kamionos cégnek kedvezett. Kisebb vita alakult ki arról, hogy ezt a rendeletet végül hányan szavazták meg, de egyetértés nélkül zárult ez is, mint előtte oly sok másik.


Pszichés állapotuk függvényében

„A régi szép időkben még úgy mentek itt a dolgok, hogy a településért dolgoztunk együtt. Nagyon sajnáljuk. Vannak köztünk olyanok, akik évtizedek óta képviselők, s Izsófalva történetében még nem volt olyan, hogy a testület felálljon. De ki kell mondanunk, hogy többé már nem bízunk a polgármesterben, s nem tudunk együtt dolgozni.

Mivel ő nem mond le, nincs más választásunk, nekünk kell felállnunk” – mondta az egyik képviselő.

„Ha valaki valamit jól csinál, nem kell akadékosodni – reagált az egyik szót kérő helybéli. Aztán így folytatta: – Ilyen mértékű haladás még nem volt Izsófalván. Majd észre fogják venni az emberek, mire való volt az ellenségeskedés. Akkor fogják észrevenni, amikor majd közületek mindenki polgármester akar lenni” – mutatott sorban a képviselőkre.

„Én nem!” „Én sem!” – kiabáltak vissza többen is. Néhányan még a nagyesküt is letették, hogy eszük ágában sincs indulni a posztért.

Esküdözött Simon Ottó is, tudván, hogy a testületi tagok közül többeket „atombiztosan” ciklusról ciklusra újraválasztanak az izsófalviak. Ha így lesz, és megint túlsúlyba kerülnek a „régiek” – hiába választanák meg őt első embernek, nem fogja elvállalni a megbízatást.

Végül, ahogy az várható volt, Ötvös Béla előterjesztette javaslatát, hogy mondjanak le a képviselők, mert nem tudnak együttműködni a falu vezetőjével. A polgármester erre bizarr ellenjavaslattal élt, szerinte a közeli jövőben minden héten mondjon le egy-egy képviselő – pszichés állapotának függvényében – s akkor megoldódik Izsófalva összes gondja.

A testület végül lemondott, s bizonyára büszkeségből így tett a polgármester is, nehogymá’…


Az örökség

A „legszebb” jelenetek azonban az ülés lezárása után következtek. Az egyik, már távozott képviselő visszarohant, mondván, azt hallotta a folyosón, hogy a polgármester szerint ő pénzzel tartozik a falunak. Mire a polgármester elbődült, s vérszívónak nevezte a képviselőt, amiért idetelepülése óta nem hajlandó saját házat venni és szolgálati lakásban lakik. „Itt szívod a falu vérét, ahelyett, hogy megvetted volna … (és itt egy név következett) házát!” – kiabálta, mire a képviselő elvörösödve üvöltötte vissza, hogy nekik senki ne akarja megmondani, kinek a házát vegye meg Izsófalván.

Később megkérdeztük a polgármestert, kíván e bármit elmondani a közte és a képviselők közötti ellentétről, de nem kívánt. Egy kérdés azonban nem hagyott nyugodni, ott motoszkált. Hogy az a pottyantós budi. Azt miért kellett szigetelni mindenáron?

„Mert az a mi örökségünk. Itt van már vagy hatvan éve. Ez volt az első vécé Izsófalván, hozzátartozik a falu képéhez” – válaszolta a polgármester.

Megértettük. Távozóban még megkértük a községháza földszintjén működő népkonyha egyik dolgozóját, ugyan már mutassa meg nekünk azt a híres illemhelyet, ha már ennyi vihart okozott ennek a békés falunak. Míg odaértünk, az asszonyság agyba-főbe dicsérte a polgármestert, szerinte ennyi jó dolog még sosem történt itt őelőtte.

A budi nem tűnt budinak, kívülről inkább egy frissen kifestett szerszámosműhely benyomását keltette. Három ajtó díszelgett rajta, amiből kikövetkeztettük, hogy egyszerre három illemhelyen végezhetik szükségüket a „közmunkások és a kisebbségiek” – miként kísérőnk nevezte a használók célcsoportját.

Két ajtó zárva volt – azok a vécék belülről is fel lettek újítva, s noha pottyantósak maradtak, tehát leöblíteni továbbra sem lehet őket, s a hálózati szennyvízrendszerbe sincsenek bekapcsolva, a deszkaülőke helyett legalább modernebb, műanyag pulpituson merenghetnek az élet nagy dolgairól azok, akik idetévednek.

S ha már örökség, a következő polgármester akár egy csinos kis táblát is kitehetne ide: „Íme a pottyantós budi, ami miatt egyhangúlag állt fel Izsófalva képviselő-testülete, 2017 márciusának idusán.”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!