Borisz Nyemcov Szocsiban született, édesapja az építőiparban dolgozott, édesanyja, Dina Ejdman országszerte ismert gyerekorvos volt. Önéletrajzában érdekességként megemlíti, hogy apai nagyanyja még csecsemőként titokban elvitte megkereszteltetni, amiből hatalmas családi botrány kerekedett, mivel hithű zsidó édesanyja meglehetősen zokon vette az eljárást.

 
Boriz Nyemcov - Forrás: Getty Images

Aranyfokozatú kitüntetéssel végzett Gorkijban az egyetem rádiófizikai fakultásán, ugyanitt kezdte meg kutatói munkáját is. Közvetlen munkatársai szerint kiváló tudós és zseniális elme volt, őt mégis inkább a közszereplés vonzotta, így kapcsolódott be 1988-ban a helyi környezetvédelmi mozgalom tevékenységébe, melynek akkoriban édesanyja volt a vezetője.

1991-ben már Jelcin bizalmasa volt, s így a Nyizsnyij Novgorod megye kormányzója lett, bírálói szerint kézzel fogható reformokat ugyan nem sikerült létrehoznia, ám népszerűségét jól mutatja, hogy ebben az időben még maga Margaret Thatcher is ellátogatott körzetébe, hogy szemlézze Oroszország feltörekvő politikusgenerációjának kiválóságait. Utólag ő maga is elismerte: ha kormányzó maradt volna, több esélye lett volna az előbbre jutásra. Heves vérmérsékletű ember volt, nem egy politikai botrány fűződik a nevéhez.

A legemlékezetesebb talán az volt, amikor egy tévéműsorban olyan hevesen szólalkozott össze a liberális-demokrata párt vezetőjével, Vlagyimir Zsirinovszkijjal, hogy narancslevet öntöttek egymás arcába.

Pályafutását végigkísérte a korrupciós ügyekben való érintettség vádja, ám egyszer sem citálták bíróság elé.

Az ellenzékiségbe is épp ilyen vehemenciával vetette bele magát: 2008-ban létrehozta az orosz Szolidaritást, 2010-ben alapítója volt a Parnassz (Népi Szabadság Pártja) nevű szervezetnek, amely ugyan pártként nem indulhatott a választásokon, ám minden lehetséges fórumon támadta Putyint és kormányát. 2010 végén a rendőrség 15 napra őrizetbe vette, hivatalosan a rendőrökkel szembeni engedetlenségért. Egy tüntetésen szólt vissza a hatóság őreinek, az Amnesty International szerint viszont politikai fogolyként bántak vele.

Rendszeres fellépője volt az utcai megmozdulásoknak, legutóbb pedig indult Szocsi polgármesteri székéért is, ám nem választották meg.

Több könyvet írt, kettőt Putyin, egyet Luzskov moszkvai polgármester ügyeiről (utóbbi be is perelte rágalmazásért), emellett aktívan vezette blogját, melyben a kormány ügyeit tárta a nyilvánosság elé, és több cikkben tárta fel a korrupciós ügyeket.

Nagy kedvelője volt a szebbik nemnek, kétszer nősült, négy gyermeke van, emellett több ízben hírbe hozták fiatalabb nőkkel, három évvel ezelőtt pedig némi botrányba is keveredett, miután Dubaiban mulatott egy escort hölggyel. Jelenleg az egyik feltételezés szerint akár egy szerelmi ügy is állhat a gyilkosság hátterében.

Paramilitáris csapatok, göbbelsi propaganda és fegyverkezés jellemzi a fasizálódó Oroszországot – jelentette ki alig néhány órával a halála előtt adott interjújában Borisz Nyemcov, a lengyel Newsweeknek. Az ellenzéki politikus szerint Oroszország mindinkább fasiszta állammá kezd válni, amelyben az ún. Anti-Majdan zsoldosokból és verőlegényekből álló csapatát „azért rántották össze, hogy megfélemlítsék az ellenzéket”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!