Belgium és a világ nehezen tudja feldolgoznia a keddi, március 22-i tragédiát. Miközben egyre több részlet lát napvilágot a terroristák terveiről, mélyül a belga hatóságok tehetetlensége miatti politikai válság. Azzal, hogy Salah Abdeslamot múlt pénteken letartóztatták, sikerült megakadályozni egy nagyobb vérengzést, de ez csak a véletlen műve. A nyomozók ugyanis nem kérdezték ki Európa legkeresettebb terroristáját arról, tervezett-e újabb merényletet.

 
Brüsszeli terror, 2016. március 22. - Fotó: Emmanuel Dunand, AFP/Europress

Legalább hét embert tartóztattak le Brüsszelben a keddi robbantásokkal összefüggésben csütörtök este és péntek reggel. Egyikük feltehetően az a férfi volt, aki Khalid el-Bakraoui táskáját vitte a metróban, mielőtt a férfi felrobbantotta volna magát.

Lapzártánkig a szövetségi ügyészség nem hozta nyilvánosságra a többiek kilétét. Annyit azonban elárultak, hogy a zaventemi repülőtéren és a brüsszeli metróban végrehajtott robbantásoknál is vérengzőbb akciót terveztek az Iszlám Állam terroristái: a párizsi akciók mintájára a belga főváros csomópontjain akartak tüzet nyitni gépfegyverekből az ártatlan járókelőkre. A párizsi terrortámadások értelmi szerzőjének tartott Salah Abdeslam kihallgatása és a merényletek után tartott házkutatások során megszerzett dokumentumok alapján vonták le a nyomozók a következtetést, miszerint Abdeslam, Mohamed Belkaid és Amine Choukri a robbantásokkal egy időben akarta végrehajtani a véres akciót.

Ezt a tervet húzta keresztbe, hogy múlt kedden egy házkutatás során a belga rendőrök agyonlőtték az algériai származású Belkaidot, majd három nappal később sikerült az Európa legkeresettebb embereként számon tartott Abdeslamot, illetve Choukrit is kézre keríteniük. Bár így mérsékelni tudták a pusztítást, a metróban és a reptéren végrehajtott dupla merénylet 31 életet követelt és mintegy 350 embert sebesített meg.

A túlélők mintegy harmadának továbbra is súlyos az állapota. Két magyar állampolgár is érintett, egyiket mesterséges altatásban tartanak és hetekig lehet még kórházban. Arra is fény derült, hogy Abdeslamot a pénteki letartóztatása és a kedd reggeli merényletek között mindössze egy órán át hallgatták ki a nyomozók. Részben azért, mert a menekülés közben szerzett sérülését műteni kellett. Ugyanakkor rossz fényt vet a belga hatóságok munkájára, hogy az illetékesek nem is kérdezték egy újabb merénylet lehetőségeiről, pedig az amerikai titkosszolgálatok is megemelték a terrorkészültséget a megtorló akcióktól tartva. Egy, a vallon közszolgálati médiának nyilatkozó titkosszolgálati alkalmazott szerint „eszükbe sem jutott, hogy bármi is történhet kedd reggel”. Ehelyett a kronologikus rendet tartva a novemberi párizsi merényletről kezdték el kérdezgetni.

Ezt támasztja alá a Le Monde francia napilap is, amely részleteket hozott nyilvánosságra Abdeslam kihallgatásából. Ezek jelentős része a párizsi merényleteket taglalja. Érdekes, hogy kiderül belőle, a terv szerint Abdeslamnak valóban meg kellett volna halnia, és Mohamed Belkais egyáltalán nem örült neki, mikor viszontlátta másnap Brüsszelben. De a rejtőzködésben természetesen segített neki. Tíz nappal a párizsi támadások után együtt utaztak az egymástól meglehetősen távol eső Schaerbeek kerületből Forestbe – taxival, ami borzasztóan hangzik annak a fényében, hogy akkoriban állítólag mindenki őt kereste Brüsszelben. A francia belső elhárítás viszont egy sikeres akciót hajtott végre csütörtök reggel: Párizs egy külvárosában, Argenteuil-ben letartóztattak egy férfit, aki merényletet tervezett. A hatóságok szerint már nem sok kellett a terv megvalósításához. A lakásában robbanószert is találtak.


 

Hány elkövető volt?
Valószínűleg két terrorista robbantott a brüsszeli metróban. A merénylet utáni első napokban még arról lehetett hallani, hogy Khalid el-Bakraoui magányos akciót hajtott végre, de a biztonsági kamerák képeinek elemzése után a hatóságoknak sikerült még egy elkövetőt azonosítani, aki egy nagy táskával szállt fel a metróra. A férfit péntek reggel tartóztatták le a Forest negyedben. Közben azt is sikerült tisztázni, hogy a párizsi bombák készítőjeként is ismert Najim Laachraoui életét vesztette a zaventemi repülőtéren végrehajtott merényletben. Ugyanakkor továbbra sem tudni, ki az a reptéri képen szereplő fehér ruhás férfi, aki csak segédkezett a merényletben, de magát nem robbantotta fel. Annyi biztos csak, hogy a másik fekete ruhás elkövető a metrós el-Bakraoui fivére, Ibrahim volt.

 

Mit csináltak Magyarországon?
A múlt pénteken letartóztatott Salam Abdeslam, a reptéren robbantó Najim Laachraoui, illetve a múlt heti brüsszeli razzia során agyonlőtt Mohamed Belkaid is Magyarországra látogattak tavaly. Egy hamis papírokkal bérelt Mercedesben utaztak. Az osztrák határon igazoltatták őket, de az iratokat rendben találták, így folytathatták az útjukat. A feltételezések szerint a magukat menekültnek álcázó kiképzett terroristák szállításában segédkeztek.

 

Atomrobbantást terveztek?
Tizenegy dolgozót kitiltottak a tihange-i atomerőműből, egy magas beosztású szakembert pedig őrizetbe vettek annak a megalapozott gyanújával, hogy információkat szivárogtattak ki a terroristáknak a nukleáris létesítmény működéséről. A szálak a metróban robbantó Ibrahim el-Bakraoui egykori cellatáráshoz, Mohamed Bakkalihoz vezetnek, akit a párizsi terrortámadások után tartóztattak le. Bakkaliról el-Bakraoui végrendeletében is szó volt, amelyet a támadások utáni házkutatás során találtak meg a rendőrök. A tihange-i reaktorral kapcsolatos szervezkedés részletei egyelőre nem ismertek, annyit tudni csak, hogy a reaktorról videofelvételt készítettek. A belga atomerőműveket jelenleg katonák vigyázzák.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!