Rendőrök zavarták meg a privát kocsmapartit, Richard Spencert őrizetbe vették – ennyit állít egy, a YouTube-on közzétett videó. Ez a Richard Spencer annak a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető National Policy Institute-nak (NPI) a vezetője, amelyik konferenciát akart rendezni Budapesten. Azt, hogy Spencert elviszik a rendőrök, a videón nem látni, csak annyit, hogy egy, a Déli pályaudvarhoz közeli étterembe szépszámú készenlétis nyomul be, és sok angolul beszélő, Spencer társaságához tartozó embert igazoltatnak – miközben az NPI vezetője egy kamerába kommentálja a történteket.

 
Nem is látszik rajta: a jól fésült Richard Spencer (jobbra) egy korábbi fajvédő-konferencián. Budapesten most máshol ül - Forrás: npiamerica.org.jpg

A rendőrség tegnap lapunknak elismerte, hogy péntek este elfogta Spencert, előállították az idegenrendészeti hatósághoz, ahol őrizetbe is vették. Az ok: az amerikai szélsőséges fajvédő politikus magyarországi tartózkodásra jogosító okmányait nem tudta felmutatni, így most a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytat eljárást ellene. A rendőrségi akció mindenesetre megakadályozta a szombatra hirdetett és idehaza nagy felzúdulást kiváltott konferenciát is, bár egyes hírek szerint még tegnap is jelentős volt a rendőrségi készültség a lehetséges helyszínek környékén.

Emlékeztetőül: Orbán Viktor utasította Pintér Sándort, intézze el, hogy az NPI ne tanácskozhasson Budapesten.
(És bár a rendezvény ötlete komoly felzúdulást váltott ki idehaza, a TASZ szerint a kormányfő nem rendelhette volna el a tiltást, ugyanis a szólásszabadság joga a fajvédő nézetek hirdetőit is megilleti.)

A fajvédő szervezet kijelentette, hogy a miniszterelnök „ostoba támadása” ellenére is megtartja a konferenciát.

A belügyminiszter által felügyelt titkosszolgálatnak nem sikerült megakadályozni, hogy az NPI vezetője eljusson a magyar fővárosba – Richard Spencer egyszerűen átvonatozott Bécsből, majd interjút adott a Népszabadságnak. Ezek után a rendőrség és a nemzetbiztonság is bekeményített: sajtóinformációk szerint blokkolta az összes szóba jöhető helyszínt. A rendőrség tegnap este lapunkkal annyit közölt: nincs tudomása róla, hogy a konferencia megkezdődött volna.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!