Gyorsan változik a főváros. Győzzük-e követni az utcák, terek, rakpartok, más közterületek – Ferihegyet nem számítva csak idén tavasz óta 39 – átnevezését? Eligazodunk-e új neveik alapján? Miután a Földrajzinév-bizottság rábólintott, hogy a Lágymányosi híd Rákóczi híd legyen, tájékozódni próbáltunk. Inkább kevesebb, mint több sikerrel…

 
fotó: Halász Nóra

Eldobhatjuk az eddigi Budapest térképeket, atlaszokat. Elavultak. A weben az idei kiadásúakat is akciósan kínálják. A korábbi GPS-programokkal sem találunk oda az úti célunkhoz, csak ha ismerjük a korábbi nevét.

Próbálkozzunk az internetes utcakeresővel! Bepöntyögi az ember az adatokat: Város – Budapest; Kerület – 2; Utca – Elvis Presley park. A program válasza: „Sajnáljuk, de adatbázisunkban nem találtunk Elvis Presley park nevű utcát”. A III. kerületben hiába keressük a Sinkovits Imre és a Domján Edit utcát, a IV.-ben a Gróf Esterházy János teret, a XVII.-ben a Wass Albert teret, a XXI.-ben a Mansfeld Péter utcát. De még a frekventáltabb II. kerületi Széll Kálmán tér és az V. kerületi Széchenyi István tér keresésre is ugyanaz a szöveg jelenik meg: „Nincs találat. Tippek: – változtassa meg a kereső kifejezést”. A régi nevek alapján (még?) a megfelelő helyre kalauzol a www.utca­ke­reso.hu, bár nem ismeri a Gróf Esterházy János tér és a Wass Albert-szobor he­­lyén eleddig névtelen közterületeket.

Marad a személyes érdeklődés. A cél legyen, mondjuk, az a sarok, ahol a Sinkovits Imre és Domján Edit utca keresztezi egymást. Az utazóközönség a fejét ingatja vagy karját tárja szét a kaszásdűlői HÉV-megállóban; gőzük sincs, hol lehet. De a buszmegállóban meglepetés fogad: a 34-es busz menetrendjében a Mátyás király úti megálló után a következő a Sinkovits Imre utca! Jön is a 34-es, és a Sinkovits Imre utcai megálló elillan. A busz útvonaltábláin helyette ez olvasható: „Benzinkút”. Leszállok hát a Benzinkút megállónál, amit a buszvezető úgy konferál be: „Sinkovits Imre utca”. És lám, a megállóra is ez van kiírva. Sőt, a sarki utcanévtáblára is. Ám a második és harmadik portán a felirat az: Ságvári Endre u. 4., Ságvári utca 6. A tulajok nyilván lecseréltetik majd. A következő sarkon kétféle utcanévtábla is van: felül virít az új Sinkovits, alatta pirossal áthúzva a régi Ságvári. Ilyen az utcajelölés a célba vett sarkon is: Domján Edit utca, illetve – áthúzva – Koltói Anna utca. A Domján Edit utca egyik házfalán tábla: Koltói Anna utca. Ez az utcanév a 9. számú ház kapuján is.

Egy szépkorú hölgy épp a családjától köszön el.

– Tessék mondani, ön most melyik utcában lakik?
– Már a Domján Editben, de az emberek szája, az enyém is még rájár a Koltói Anna utcára. Két évig kint maradhat a régi utcatábla – mondja.
– Ha Pesten a II. János Pál pápa térre tartok, mit tanácsol, merre menjek?
– A Rákóczi út felé.
– És ha a Rákóczi hidat keresem?
– Én Rákóczi utat mondtam.
– A Széchenyi István teret a belvárosban merre találom?
– Ott, ahol a Roosevelt tér volt – feleli. Bemutatkozunk: ő Csanádi Mária nyugdíjas. Postás volt. Hja, így könnyű… Búcsúzóul elárulom neki: a Rákóczi híd az ex-Lágymányosi.

Két sarokkal távolabb az unokáját tolja babakocsiban Emődi Ildi háztartásbeli, aki ugyancsak eligazít a Sinkovits–Domján környéken. De hozzáteszi: a névváltoztatással nem értettek egyet. A férje taxis, és át kell íratni mindent, a kocsikat is az új címre – indokol. A Széchenyi István térről ő nem tudja, hol lehet, talán a belvárosban valahol. A II. János Pál pápa tér pedig a Széchenyi tér lehetett véli. De a Rákóczi hídról tud: az a Lágymányosi!

A békásmegyeri lakótelepen leveleket hord ki Mihályi György. A hidat ő is vágja, de a Széchenyi és a II. János Pál pápa térről hiába kérdezem. Nem ismeri az új pesti címeket.

Akkor talán a BKV buszsofőrjei. A Szentlélek téri végállomáson hárman is pihennek az indulásig. A Széchenyi tér helyét egyikük sem tudja. A II. János Pál pápa tér a Roosevelt tér új neve lehet, találgat egyikük.

A Rákóczi híd? Az a Duna fölött van? Azután bizonytalankodva: – Talán a Lágymányosi?... A Széll Kálmán teret kórusban azonosítják: a Moszkva tér. És hogy mások hogyan tájékozódnak? Nehezen – vélik. S hozzáfűzi egyikük: a sok névváltoztatás valakinek biztosan megéri. Új táblák, menetrendek, igazolványok, levélpapírok, bélyegzők…

Budataxis verdát vezet Petkov Marin, ha épp nem utasra vár a Szőlő utca sarkán, mint most is. Készségesen elvinne az Elvis Presley parkba, de hol is van? Keresi a GPS-en, hiába. Találgat: a volt Roosevelt tér? Nem, az a Széchenyi tér. Akkor talán a Köztársaság tér? Az most a II. János Pál. Próbálok segíteni Elvis-ügyben: ott keresse, ahol a Slachta Margit és az Angelo Rotta rakpart találkozik. Vakarja a fejét: – Nem tudom, hol lehet, pedig 26 éve taxizom Budapesten… Vigaszágon azért bejön neki a Széll Kálmán tér és a Rákóczi híd is. Megnyugtat: az utasok tudják a régi neveket. A következő GPS-frissítés márciusra megjön, s ha addig végképp nem igazodik el, hát rádión megkérdezi a többi sofőrt.

Tanácstalan külhoni turisták forgatják a térképeiket a Blaha Lujza téren, az aluljáróban is sokan próbálnak eligazodni. Ott árul apróságokat egy középkorú hölgy, aki elirányít a Széll Kálmán és a II. János Pál pápa térre, a Rákóczi hídhoz is, de a Széchenyi teret s az Elvis Presley parkot nem ismeri. És nemcsak ő: – Napi 8 órában faggatnak az erre járók. Ha tudok, segítek. Gyakran mondják: nemcsak engem kérdeztek hiába, a rendőrt is…

Akkor hát kérdezzük a rendőröket! A Keleti pályaudvaron járőrözik épp két törzsőrmester. A magasabbik kéri, nevet ne írjak. S így nem is nyilatkozhatnak a sajtónak, világosít fel a köpcös. De segíteni, azt persze lehet. Már ha tudnak… A II. János Pál pápa tér? Azt hiszem, a Szabadság tér lett az – feleli tévesen. A Széchenyi teret? Nem tudják. Ja, hogy arra néz a Belügyminisztérium? Akkor az a Roosevelt tér! – esik le a tantusz. A Rákóczi hidat, a Széll Kálmán teret vágják. Elvis Presley park? Az Erzsébet hídnál… Hogy nem is ott, hanem a Margit hídnál? Lehet. Minket nem tájékoztattak…

Feladom. Hogyan is lelhetném meg ezek után a XV. kerületi Dalnoki Jenő, a XXI. kerületi Mansfeld Péter, vagy teszem azt a XXII. kerületi Zakariás József utcát…

 

Átnevezett közterületek Budapesten
 

 Régi névÚj név
I. kerület:

Petermann bíró utca

Nándor utca

II. kerület:

Moszkva tér Széll Kálmán tér

Margit híd budai hídfőjénél található közterület

Széll Kálmán tér

 

Elvis Presley park

 

III. kerület:

Ságvári Endre utca

 

Nagybátonyi utca

 

Koltói Anna utca

 

Harsány lejtő

 

 

 

Sinkovits Imre utca

 

Hidegkuti Nándor utca

 

Domján Edit utca

 

Kocsis Sándor út

 

 

 

IV. kerület:

75028/2 hrsz. névtelen közterület

Gróf Esterházy János tér

V. kerület:

Roosevelt tér

Széchenyi István tér

VIII. kerület:

Erdélyi utca

 

Köztársaság tér

 

Bauer Sándor utca

 

II. János Pál pápa tér

 

XV. kerület:

Gyalu utca

 

Szőcs Áron utca

 

Rákospalotai temető és laktanya közti utca

 

 

Dalnoki Jenő utca

 

Illyés Gyula utca

 

Zala György utca

 

 

XVI. kerület:

Bajcsy-Zsilinszky tér

Tabódy Ida tér

XVII. kerület:

Mónus Illés park

 

Wass Albert-szobornál lévő közterület

 

dr. Kósa Pál park

 

Wass Albert tér

 

XXI. kerület:

Bajáki Ferenc utca

 

Ságvári Endre utca

 

Tanácsház utca

 

Áruház tér

 

 

 

Mansfeld Péter utca

 

Popieluszko utca

 

Károli Gáspár utca

 

Görgei Artúr tér

 

 

 

XXII. kerület:

Sallai Imre utca

 

Anger Jakab utca

 

Koltói Anna utca

 

Zalka Máté utca

 

Andra János utca

 

Landler Jenő utca

 

 

 

 

 

Rudnyánszky utca

 

Fáy Ferenc utca

 

Romhányi József utca

 

Simándy József utca

 

Zakariás József utca

 

Szent Flórián utca

 

 

 

 

 

Híd

Lágymányosi híd

Rákóczi híd

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!