Dolgozott már együtt a legnagyobb egyetértésben az Orbán-kormány tagjaival.
- Hiszi, hogy a baloldal és a civilek összefogása két vállra fektetheti Tarlóst.
- Interjú Falus Ferenccel, a DK, az Együtt-PM és az MSZP főpolgármester-jelöltjével.

 
Falus Ferenc

– Közös jelölt, de kinek az embere?

– A baloldali összefogásé.

– Pedig az MSZP és a DK a háttérben azt magyarázza, hogy az Együtt-PM azért kapott kevésbé sanszos kerületeket, mert ön a listavezetőjük, ha úgy tetszik, ők adják a főpolgármester- jelöltet.

– Ismétlem: a három baloldali párt, azaz a baloldali összefogás jelöltje vagyok.

– Egyik interjújában azt mondta, múlt hétfő délután keresték meg…

– Akkor kértek fel hivatalosan.

– Akkor évek óta arra készül, hogy eljön a pillanat?

– Arra készültem, hogy előmozdítsam a baloldal összefogását. És ez sikerült. Ráadásul mióta jelölt lettem, a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM és az MSZP együttműködés teljesen zavartalan.

– Tény: két napja ön a baloldal arca. Felpörgethető annyira a három párt együttműködése, hogy érdemben ellen tudjon tartani Tarlós Istvánnak, akit a teljes kormányzati gépezet nyom előre?

– Nem érzékelem, hogy az egész kormányzat Tarlós mögött állna. De az biztos, hogy a három párt összefogása lényegesen nagyobb támogatást jelent, mintha ezek az erők külön-külön, vagy esetleg egymás ellen indulnának. És egy sor más szervezet is kiáll mellettem kampányban.

– Nevesíthetők?

– Maradjunk annyiban, hogy nem pártok, civil szervezetek. A kampányban lesznek közös rendezvényeink.

– Velük van győzelmi esélye?

– A matematika szerint mindenképp, és az utóbbi napok tapasztalatai is azt valószínűsítik, hogy győzni fogok, fogunk.

– A képviselőtársát szemüvegleveréssel fenyegető, beszólongatós Tarlós stílusa a jelek szerint bejön a budapestieknek, legalábbis egyszer már megválasztották. Mivel ütheti ki a plebejus főpolgármestert az udvarias, polgári köztisztviselő?

– A városvezetés eredményességének legfontosabb mutatója az, hogyan tudja képviselni a budapestiek összességének érdekeit, véleményét.

– Diplomatikusan fogalmaz. Tarlós István abból épít imidzset, mintha ő verte volna ki a kormányból a négyes metrót, ő szorította rá a kabinetet a 3-as metró felújítására. Az nem eredmény, hogy látszólag megvédi a választókat a kormánytól?

– A budapestiek jó része elégedetlen ezzel a „védelemmel”, és valószínűleg jobban érezné magát egy más értékrendet valló, más stílusú városvezetés mellett.

– Az milyen volna, vagyis hogy hangzanak az ön városvezetői alapvetései?

– Az egyik legfontosabb az emberek egészsége. Én azt tartom fontosnak, hogy ne a presztízsberuházások élvezzenek elsőbbséget, hanem az egészségkárosodás mértékét csökkentő intézkedések, projektek. Élhetővé akarom tenni a várost: pörögjön a közlekedés, érezze magát biztonságban a budapesti polgár, és a szolgáltatások magától értetődően működjenek. Támogatni fogom a közösségek teremtését, a civil kezdeményezéseket és a sokszínű kultúrát, hogy Budapest olyan vonzó, kellemes város legyen, ahol mindenki jól érzi magát.

– Presztízsberuházáson mit ért?

– A közterületek teljesen felesleges lekövezését, a Városliget beépítését vagy a budai vár kiürítését, a csiricsáré szobrokat, a sasimádatot.

– Azt mondta, pár hét múlva jelenik meg a programja – lesz elegendő idő, hogy felépítse magát?

– Melyik párt vagy főpolgármester jelölt programját olvashattam júniusban?

– Semelyikét.

– Így van, a mi programunk is időben megjelenik, a legfontosabb pontokat megbeszéljük a budapestiekkel.

– És mi áll a programban?

– Csoda nincs benne. Nem teszek felelőtlen pénzügyi ígéreteket. A meglévő problémák reális megoldási javaslatait tartalmazza, illetve azt, hogy a győzelem után mihez kell először hozzányúlni.

– Az újraelosztási rendszer miatt, a kormánytól függ, mennyi pénz jut Budapestnek. Ha nyer, szóba áll a kabinet Falus Ferenccel?

– Egész biztosan, hiszen nem Falus Ferenccel, hanem Budapest főpolgármesterével kell szóba állniuk. Ha a lakosok többsége megválaszt, akkor a kormány nem lehet a főváros ellensége – már csak azért sem, mert a tagjai is itt élnek. Arról nem is beszélve, hogy a kormány alapvető politikai és gazdasági érdeke, hogy Budapest egy működő, európai nagyváros legyen. A város vezetőjének politikai hovatartozása nem hátráltathatja a konkrét ügyek intézését.

– Esztergomban független polgármestert választottak, nem úgy tűnt, mintha a kormánypártok emberei osztanák a felfogását.

– Akkor én is hadd hozzak egy példát. Amikor az ÁNTSZ vezetője voltam, a 2010- es borsodi árvíz idején senkit nem érdekelt, hogy engem még nem mentettek fel, és nincs új vezető, minden gond nélkül együttműködtünk az új kormány tagjaival. Nem politizáltunk, emberéleteket mentettünk.

Falus Ferenc

• Budapesten született, 64 éves

• Szolgált mentőorvosként, dolgozott tüdőgyógyászként, 1995-ben a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület első elnöke lett.

• Hat éven át irányította a Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórházát, ahol létrehozta az ország első játékszenvedély-betegeket gyógyító osztályát.

• 2007-ben kinevezték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat élére. 2010. július 7-i hatállyal bizalomhiány és az ÁNTSZ működésével kapcsolatos problémák miatt felmentették tisztségéből.

• Most két családi vállalkozásból él.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!