Egyelőre nem világos, hogy menekül vagy pozíciót foglal Lázár János. A Miniszterelnökség vezetőjének hátralépése dupla kínba hozhatja Orbán Viktort. Lázár utódját már többen látni vélik, de semmi nem biztos.

 
Fotó: Botos Tamás, 444.hu


Nincs abban semmi meghökkentő, hogy Lázár János hátralép a választások után – a Fidesz 2015-ös frakcióülése óta érett ez a helyzet.

Emlékeztetőül: a Miniszterelnökség vezetője csak vonakodva ült ki Orbán Viktor mellé, nem véletlenül. Addigra megreccsent a kormányfővel való viszonya és a fideszes gazdasági lobbik őt hibáztatták, hogy nem érkeznek kellő tempóban az uniós pályázati pénzek. Nem véletlen, hogy a frakcióülésen jelentette be rajtaütésszerűen Rogán Antal, hogy miniszterelnök kabinetfőnökévé emelkedik, és ilyen minőségében viszi Lázár korábbi területeinek egy részét – például a kormányzati kommunikációt. Ez volt a kezdet, azóta hol Rogán, hol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vont ki egy-egy területet a Miniszterelnökség alól, illetve legutóbb a tárca nélküli miniszterré bukó Kósa Lajos harapott ki egy ezermilliárdos projektet (lásd Modern Városok Program) Lázár birodalmából.

Nem csoda, hogy a Miniszterelnökség vezetője arról beszél, hogy 2018 után, ha választania kell a nagypolitika és a terepmunka között, akkor bizony választókerületét művelné. (A beismerés legfeljebb azért csoda, mert pár hete még az a hír terjedt, hogy Lázár János az egyik tárca élére készül.) Már csak azért is, mert egyes hírek szerint – noha Orbán a konkrét helyzetig nem ígér soha semmit – a miniszterelnök „elkezdte építeni” Rogán egyik munkatársát, aki képes lehet elvezetni a Miniszterelnökséget. Mindenesetre azzal, hogy Lázár saját döntéseként pozícionálja a nagypolitikából való kivonulását, megemelte a tétet.

Egyrészt emelt fővel távozhat és nem „Orbán kidobottjaként”, ami komoly előnyt jelenthet, ha újra akarja szervezni hátországát. Azt ugyanis senki nem vitatja, hogy remekül megtalálja a hangot a polgármesterekkel és a helyi lobbikkal. Ami nem mondható el ellenlábasáról, Rogán Antalról (és a hozzá kapcsolható Matolcsy Györgyről, illetve Andy Vajnáról), továbbá a közvetlenül a miniszterelnök szívének kedves nagyvállalkozói körről.

És ez a kapcsolatteremtő képesség komoly előny, különösen akkor, amikor a helyieknek mérhetetlenül elege van abból, hogy a központból leküldött holdudvarszereplők visznek mindent.

Ennek a kapcsolati tőkének pedig egy gyenge választási győzelemnél értékelődik fel a jelentősége, illetve akkor, ha a Fidesz elveszti többségét. Ebben az esetben ugyanis átalakulhatnak az erőviszonyok: egy aliggyőzelemnél a miniszterelnök úgy semlegesítheti legjobban a vidéki bázissal rendelkező Lázárt, ha beemeli a kormányba. Ha pedig a Fidesz marad a legnagyobb parlamenti párt, de képtelen kormányt alakítani, vagy csak kisebbségben regnálhatna, nos, akkor ez a hátra lépés bejelentkezés egy Orbán utáni Fidesz élére.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!