Belerándul a gyomor, ha az ember levelet kap az orosz titkosszolgálattól. Magunk se hittük volna, hogy ez megtörténhet, pedig megígérték – április 6-án megérkezett a levél az FSZB-től, vagyis az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattól, pontosabban annak archívumától.

Szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt azt kérdeztük tőlük e-mailen, lehetséges-e, hogy az 1990-es évek elején a tulajdonukba kerültek (a KGB utódszervezeteként) olyan dokumentumok, melyek bizonyíthatják Simicska Lajos állítását, miszerint Orbán Viktor sorkatonai szolgálata idején együttműködhetett az akkori magyar állambiztonsággal.

Simicska ugyanis állította, hogy a bizonyító erejű dokumentumok Moszkvába kerültek, és feltételezte, Orbánt ezzel zsarolhatja Putyin orosz elnök. Mi akkor feltettük a kérdést a legautentikusabb forrásnak, az FSZB-nek, ők egy automatikusnak tűnő válasz e-mailben türelmet kértek. Egy hónapig tartott ez a türelem, amikor is megérkezett a kérdésre a lakonikus rövidségű válasz: nem őriznek ilyen dokumentumokat az archívumban. Mindezt iktatószámmal ellátott, aláírt és pontosan dátumozott levélben közölték, ahogy az egy orosz titkosszolgálathoz illik (képünkön).

Az más kérdés, hogy vajon az FSZB, miután az orosz állam a számára kényes iratokat még a kilencvenes évek hajnalán hetven évre titkosította, átadná-e az egyszeri budapesti újságírónak, ha valamelyik raktárukban mégis fellelnék magyar szempontból érdekes, nopláne a jelenlegi miniszterelnököt érintő iratokat. Persze, ha vannak egyáltalán ilyen iratok és azok valóban átlépték az orosz határt, akkor lehetnek akár máshol is, hiszen a KGB másik utódszervezete, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) is tárolhatja a kérdéses papírokat. Úgyhogy most nekik is elküldtük ugyanazokat a kérdéseket. Hogy válaszolnak, abban azért kevéssé bízunk.

Igaz, egy hónapja még az FSZB-ről sem nagyon hittük…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!