Egy zsarolás margójára - Karim Benzemát, a Real Madrid csatárát szerdán őrizetbe vették, majd elengedték, de csütörtökön vádat emeltek ellene zsarolás miatt. Amit talán el sem követett.

 
Benzema a rendőrségen: bűnösként kezelik - Fotó: Matthieu Alexandre, AFP/Europress

A 27 éves támadó állítólag segített megzsarolni barátját, a szintén francia válogatott Mathieu Valbuenát, akiről – szintén állítólag – valahol, valakinél létezik egy szexvideó.

Az ügyet egyelőre sűrű homály fedi, és csak néhány valódi tényt ismerhetünk. Ezek egyike, hogy Valbuena már júniusban panaszt tett amiatt, hogy egy ismeretlen felhívta őt és tudatta vele, birtokában van egy kompromittáló videó. Azzal fenyegetőzött, hogy a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokság előtt nyilvánosságra hozza a felvételt, amennyiben nem fizetnek neki.

Tény továbbá, hogy Benzema is tudott a zsarolásról (ezt ő sem tagadja), és hogy beszélt róla Valbuenával.

Egy franca hírportál, az M6Info azóta bejelentette: birtokában van az a hanganyag, amely bizonyítja, hogy Benzema tényleg megzsarolta az Olympique Lyon labdarúgóját, méghozzá imigyen: „Ne idegeskedj, nincs választási lehetőséged. Fogd fel és perkálj!” – mondta állítólag Benzema. Aki tehát nem maga volna a zsaroló, csak közvetített a videotulajdonos és csapattársa között. Valbuenának egyébként a hírek szerint 150 ezer eurót kellett fizetnie, hogy a szóban forgó szexvideo ne kerüljön nyilvánosságra. Benzema ügyvédje állítja, védence nem zsarolni, hanem védeni akarta barátját. Florentino Pérez, a Real elnöke is szolidaritásáról biztosította játékosát, mondván: „biztos benne, hogy Benzema ártatlan és jóhiszeműen cselekedett”.

Úgy tűnik, maga Valbuena is osztja ezt az álláspontot, mert nem sokkal Benzema letartóztatása után olyan képet tett ki a Facebookra, amelyen ők ketten együtt vannak. Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya – nem tehetett mást – széttárta a karját, és bejelentette: egyelőre egyik játékosra sem számít a csapat soron következő két felkészülési mérkőzésén. Benzemára érthető okokból, Valbuenára pedig azért nem, mert „labilis lelki állapotban van”.

Most ne mélyüljünk el abban, milyen világ lehet az, amelyikben egy eurómilliókat kereső focista rongyos 150 ezerrel zsarol meg egy másik, milliókat kereső focistát, és ne gondoljunk bele abba se, mi lehet ezeken a felvételeken. (Tényleg, mi lehet?) Ha Benzema valóban sáros, akkor valószínű, hogy ez az egész nem pénzről szól. Talán egy kamaszkori szerelmi csalódás, esetleg egy eltitkolt kapcsolat lehet a háttérben… és még az is lehet, hogy nincs is semmiféle videó, csak egy IQ-bajnok, aki rávett egy másik IQ-bajnokot, hogy vicceljenek meg egy harmadikat. Ilyen világ ez.

Egyébként azok kedvéért, akik előre felmentenék Benzemát, csendben megjegyeznénk, hogy – kedvenc zsurnalizmusaink egyikét idézzük – nem most először kerül kapcsolatba a hatóságokkal. Tavaly januárban őt és Franck Riberyt megvádolták, amiért szexeltek egy kiskorú prostituálttal még 2008-ban. A bíró akkor úgy döntött, nem áll rendelkezésre elég bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a két focista tudta volna, a lány fiatalkorú. Nemrégiben pedig Spanyolországban állították meg a rendőrök, mert átlépte a záróvonalat, majd kiderült, hogy jogosítvány nélkül vezetett, mert azt még korábban bevonták gyorshajtásért. Kétszer.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!