Felrúgja a párizsi klímaegyezményt az Egyesült Államok. Trump még akkor sem hisz a globális felmelegedésben, ha a tanácsadói, a családja és legfőbb szövetségesei is kihátrálnak mögüle. A következmények tragikusak lehetnek, de az sem kizárt, hogy az egészből nem lesz semmi.

 
Az elnök magabiztos: bejelent, kilép, mosolyog

Donald Trump amerikai elnök hosszú hezitálás után döntött: az Egyesült Államok kilép a klímaváltozás elleni globális összefogást szentesítő megállapodásból.

„Mindennap ennek az országnak a nagyszerű polgáraiért harcolok” – mondta Trump a nagy bejelentéseknek helyet adó fehér házi Rózsa Kertben. Az elnök hozzátette: új tárgyalásokat kezdenek arról, hogy részt vegyenek-e egy átalakított párizsi egyezményben vagy egy olyan megállapodásban, amely „figyelembe veszi Amerika érdekeit”.

Trump kijelentette: nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet, de nem támogathat olyan megállapodást, ami Kínának és Indiának kedvez, az Egyesült Államoknak viszont túl drága.

Az elnök a nyugat-virginiai bányászok érdekeire hivatkozott, és azt mondta: nem hajlandó eltűrni, hogy több amerikai munkahelyet veszítsenek el. „Azért választottak meg, hogy Pittsburgh polgárait képviseljem, nem Párizsét” – mondta. A város polgármestere viszont Twitteren üzent az elnöknek. „Pittsburgh polgármestereként biztosíthatom, hogy betartjuk a klímaegyezmény előírásait az emberek, a gazdaságunk és a jövőnk érdekében” – írta a városvezető.

Nem ő volt az egyetlen amerikai, aki szerint Trump lépése nem szolgálja a világ és az Egyesült Államok érdekeit. Barack Obama korábbi elnök szerint az Egyesült Államoknak a párizsi klímaegyezmény élén kellene állnia, és arra buzdította a szövetségi államokat, hogy ne hagyják magukat eltéríteni a korábbi vállalásaiktól.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo máris reagált. „A kormány döntése káros az Egyesült Államoknak és az egész bolygónak – írta közleményében. – New York állam eltökélt a pári zsi klímaegyezményben meghatározott előírások betartása iránt, tekintet nélkül a kormányzat felelőtlen lépésére.”

A külföldi szövetségesek közül Angela Merkel német kancellár elsőként fejezte ki sajnálatát Trump döntése miatt. António Guterres, az ENSZ-főtitkára csalódott, de reméli, hogy az államok, városok és cégek továbbra is aktív szerepet fognak vállalni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

Kérdés, hogy a mostani döntésnek valójában mekkora hatása lesz a világ szén-dioxid-kibocsátására, ezen keresztül pedig a globális felmelegedés elleni harcra. Szakértők emlékeztetnek rá, hogy bár a szerződés egyes elemeit akár azonnal felmondhatja az Egyesült Államok, de az egész folyamat akár 2020-ig eltarthat majd, és így átcsúszhat a következő elnöki ciklusra is.

Magát az egyezményt 2015. december 12-én fogadták el a párizsi klímacsúcson, de csak 2016 novemberében lépett hatályba.
Magyarország tavaly októberben írta alá a megállapodást, amelynek célja, az aláíró 195 ország vállalja, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy még ennél is lejjebb, 1,5 Celsius-fok alá sikerüljön szorítani a felmelegedést.


Az Egyesült Államok – Kína után – a világ második legjelentősebb károsanyag-kibocsátója. Amerikában évente 5172 millió tonna káros anyag kerül a levegőbe (Kínában ez a szám 10 642 millió).
A harmadik helyen az Európai Unió áll a maga 3470 millió tonnájával, negyedik India 2455 millió tonnával.


„Én még sokkhatás alatt vagyok, azért Magyarországon közmegegyezés van afelől – és ennek én is részese vagyok –, hogy a klímaváltozás valóság és veszélyes dolog.” (Orbán Viktor a Trump bejelentése utáni rádióinterjúban)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!