"Tarnaleleszre Zsiráf miatt jöttünk. Zsiráfot, vagy ahogy mostanában rendőrségi közleményekben és szemérmes újságcikkekben emlegetik, P. Józsefet és feleségét, Esztikét uzsora bűncselekmény gyanúja miatt vitték be múlt csütörtökön. Zsiráf és Esztike amúgy önkormányzati képviselő, ketten adják a testület egyharmadát. Ha bebizonyosodik, hogy uzsoráztak, akkor alkotmányos válság lesz Leleszen."

  <h1>Vasárnap is nyitva - Fotó: Németh András Péter</h1>-
  <h1>Felül a falu, alul a Tó - Fotó: Németh András Péter</h1>-

Vasárnap is nyitva - Fotó: Németh András Péter

- – Kép 1/2

Munkatársaink utánajártak a szűkszavú rendőrségi hír hátterének. Képes riportjuk a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg.

"Tarnalelesz majd’ 1800 lakosú község Heves megyében, huszonnyolc kilométerre Egertől. Messze van az autópálya, a legközelebbi vasútállomás húsz kilométer. Így aztán Lelesz halmozottan hátrányos helyzetű településnek számít, és jogosult egy sor állami támogatásra. A lelesziek több mint a fele cigány, ők javarészt a Tónak becézett Dankó telepen élnek. Azért Tó, mert a telep egy része jó pár méterrel a falu szintje alatt fekszik, és csapadékos időkben összegyűlik a víz. Ami jó a szúnyogoknak és a békáknak, de nem jó a leleszi cigányoknak."

A "Zsiráf és az oroszlánok" című riportot olvasva hol Mikszáth, hol Móricz, hol Örkény, hol Moldova világában érezhetjük magunkat - de leginkább ez a megszokhatatlan mai magyar valóság.

Lapunk már szombaton megjelent, és a vasárnap is nyitva tartó árusoknál a hétvégén végig kapható. Kövesdi Péter riportját Németh András Péter fotóival friss lapszámunkban találja.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!