Felelős politikus nem mondhatja, hogy 2014-ben beköszönt a jólét – jelentette ki évértékelő beszédében az MSZP elnöke. Mesterházy Attila programjuk alappilléreinek az erős demokráciát, a felelős gazdaságpolitikát és az igazságos társadalompolitikát nevezte.

  -
  <h1>Nagy taps köszöntötte Victor Pontát (képünkön balra), aki magyarul üdvözölte a közönséget. A román miniszterelnök úgy fogalmazott: ha a múlt meg is osztotta a két országot, a jelennek és a jövőnek közösnek kell lennie. A székely zászló kapcsán kirobbant botrányra finoman utalva elmondta: a legfontosabb dolgok nem a zászlókon, azok színén, vagy a szélsőségeseken múlik. Hozzátette, hogy mind a Romániában élő magyar kisebbség, mind a magyarországi román kisebbség jogait tiszteletben kell tartani. Ponta úgy fogalmazott, azért utazott Budapestre, hogy elmondja, Mesterházy jó vezetője lesz Magyarországnak. Pontát Szergej Sztanishev (képünkön jobbra), az Európai Szocialisták Pártjának (PES) bolgár elnöke, hazája volt kormányfője követte, aki arról beszélt, hogy Orbán Viktor nem érti a demokrácia természetét, úgy gondolja, hogy ő és a pártja mindent megtehet, de téved. A távozó bolgár miniszterelnökhöz hasonlította, akinek hatalma bár szilárdnak látszott, nem teljesítette az emberek várakozásait, ezért két héttel ezelőtt kivonultak az utcára és elsöpörték a hatalmát. „Minden önkényuralmi politikusnak ez a sorsa” – jelentette ki Sztanishev.</h1>-
- – Kép 1/2

Arénához illő hangulatban kezdődött a Magyar Szocialista Párt szombati évértékelő rendezvénye. A meghívottak meglepve figyelték a nagyszámú biztonsági ember ténykedését. A helyszínt Victor Ponta román miniszterelnök jelenléte miatt a Terrorelhárítási Központ biztosította. A hatalmas teret csaknem színültig megtöltő tömeget nagy volumenű show-val örvendezették a szervezők, amelyet ütős dramaturgiával megszerkesztett beszédek, párbeszédek, események követtek: a Magyar Légtornász Egyesület a szocialisták vezetőségének feje felett mutatta be produkcióját.

A rendezvény két házigazdája, Lukács Zoltán és Harangozó Tamás képviselők arra kérték az egybegyűlteket, tapssal, fütyüléssel jelezzék a jobboldali sajtónak, hogy mennyien vannak. A kérés akkora sikert aratott, hogy fület fájdító hangerővel kezdett el ujjongani a közönség, amelynek lelkesedése – ha lehet – csak fokozódott, amikor Mesterházy Attila és felesége a Mátrix című film zenéjére vonult be a terembe. A Himnusz eléneklése után a műsorvezetők Gúr Nándor pártalelnököt hívták a színpadra, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a Fidesz kormányzása óta 1,5 millióval többen élnek a létminimum alatt, és a bűncselekmények száma is megugrott. Kunhalmi Ágnes elnökségi tag arról beszélt, hogy csak tavaly 30 ezren adták fel már a harcot a felsőoktatási jelentkezésnél, és azt ígérte: a baloldal ezen is változtatni fog 2014 után. Ezt követően a műsorvezetők arra buzdították a közönséget, hogy a székeik alatt elhelyezett borítékokban található 10-10 szórólapot hazafelé menet dobják be 10 különböző postaládába, hogy 120 ezer embernek juttassák el az MSZP üzenetét. Tóbiás József frakcióvezető-helyettes következett, aki szerint a szocialisták kijöttek a politikai karanténból, ahová a Fidesz kényszerítette őket, és erősebbek, mint két éve. A Fidesz a múlt, az MSZP a jövő – erről már a választmány elnöke beszélt. Botka László szegedi polgármester nagy sikert aratott beszédében úgy fogalmazott: „Szabadság, szolidaritás, igazságosság: ezek politikánk alapjai. Megújultunk, tanultunk a hibákból.” Megjegyezte: „nincs kormányváltás MSZP nélkül” – és szövetségbe hívott minden demokratát.

„Csak keményen, Attila” – érkezett egy markáns bekiabálás a közönség soraiból, amikor Mesterházy pártelnök lépett a terem közepén elhelyezett dobogóra. Mesterházy eztán elővette gyermekei rajzát, melyen a párt emblémája, a szegfű szerepelt, mellette a szöveg: „2013 az MSZP éve, hajrá apa”. A politikus arról beszélt, hogy – Orbánnal ellentétben – hónapok óta járja az országot és látja a kilátástalanságot. Példaként említett egy nyugdíjas nőt, akinek választania kell, hogy eszik vagy kiváltja a gyógyszereit; egy miskolci közmunkást, aki nem tud megélni havi 47 ezer forintból, egy házaspárt, akik dolgoznak, de szoronganak a hiteltörlesztés és a gyerekeik tandíja miatt. A „tündérmese” nem működik – állapította meg, megjegyezve: a Fidesz mindig mindenkire áthárítja a felelősséget, pedig 3 éve kormányoznak kétharmaddal. Mindezért Orbán Viktor a felelős. – Hazudtak önöknek, nem reggel, délben és este, hanem folyamatosan – fogalmazott némi őszödi áthallással a pártelnök, aki szerint az elmúlt 8 évben mindenki jobban kormányzott, mint most a Fidesz, és ezt több példával is illusztrálta. A szocialista kormányzás időszakából a nyugdíjkorrekciós programot, az élelmiszer áfacsökkentést, a közalkalmazotti béremelést idézte fel, és hogy abban az időszakban senkinek nem kellett félnie, az országnak volt nemzetközi respektje, utak, kórházak, iskolák épültek, voltak beruházások. „A szocialisták jobban teljesítettek, mint Orbán Viktor” – fogalmazott, hozzátéve: a Fidesz egyetlen ígéretét teljesítette: „rosszabbul élünk, mint négy éve”. Mesterházy szerint Orbán azt ígéri, hogy 20 év múlva lesz jólét az országban, de valahogy mindig 20 évre vagyunk a jóléttől. „A felcsúti Maradona azt gondolja, most csak neki jár a jólét” – jegyezte meg, nagy sikert aratva. Felelős politikus nem mondhatja azt, hogy a 2014-es kormányváltás esetén beköszönt a jólét, ezt a hibát a szocialisták szerinte nem követhetik el – közölte.

Mesterházy mindenkinek változást ígért, a „Fejlődés és szabadság” szocialista program három alappillérének megvalósításával. Szerinte erős demokráciára, erős jogállamra van szükség, új, össznemzeti alkotmányra. A pártelnök beszélt a bírói függetlenség és a valódi civilek támogatásának fontosságáról, továbbá új médiaszabályozást ígért, azt hangoztatva, hogy 2014 után a kormány nem fogja ellehetetleníteni az ellenzéki sajtót. Azt ígérte: visszaadják az önkormányzatok szabadságát, nem fognak beleszólni a családok, az emberek magánéletébe, hitéletébe, nem szólnak bele abba, mi a művészet.

A változtatások második pillére a gazdaság rendbetétele lesz; akkora a baj, hogy legalább 2 évre lesz szükség a növekedés beindítására és a munkahelyteremtésre – mondta a pártelnök. Ehhez viszont bizalom kell, amihez pedig kiszámíthatóságra, átláthatóságra van szükség. „Az MSZP véget fog vetni a fideszes oligarchák uralmának” – ígérte Mesterházy, aki szerint „kíméletlen harcot” folytatnak majd a korrupció ellen. „Igazságos társadalompolitikára van szükség, nem olyan perverzre, mint a Fideszé” – fogalmazott, hangsúlyozva: el kell érni, hogy mindenki tanulhasson, majd legyen munkája, el tudja tartani a családját, ellássák, ha beteg és legyen biztos megélhetése, ha nyugdíjba megy. Ezért az MSZP bölcsőde- és óvodaépítésbe kezd, rendezi a pedagógusok bérét, a tanároknak visszaadja a tanszabadságot, visszaemeli a tankötelesség korhatárát 18 évre. Új Munka törvénykönyvet ígért, és azt mondta, a szakszervezetek visszakapják majd a jogosítványaikat, lesz ismét sztrájkjog, növelni fogják a közmunka idejét, megemelik a munkanélküli segély idejét. Beszélt arról, hogy az MSZP olyan egészségügyet akar, ahol az állami szolgáltatásokat választják a gazdagok is, mert olyan jók. Tudomásul kell venni, hogy az egészségügyből nem lehet forrásokat kivonni – jelentette ki Mesterházy, aki bérrendezést ígért és a kórházak adósságának konszolidálását. A nyugdíjasokról azt mondta „ez a generáció nem lehet örök vesztes”, ezért garantálni fogják, hogy a nyugdíjak soha ne csökkenjenek, újraszabályozzák a rokkantnyugdíjazást, ismét lesz méltányossági nyugdíj.

Mesterházy a pártról szólva kijelentette: az MSZP a politikai élet meghatározó szereplője maradt, ez a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb ellenzéki párt, amely „az első menetet megnyerte”, de a Fidesz új eszközöket keres velük szemben. „Két dolguk van: a most meghirdetett program mögé többséget szerezni, illetve a társadalmat felrázni. Kiáltsák, hogy »Orbán takarodj!«, majd 2014-ben bazi nagy ikszet tegyenek a váltásra” – mondta, tapsvihart aratva. Szerinte a Fidesz médiatúlsúlyával szemben a háztól házig kampány lehet az ellenszer. Ugyanakkor a Fidesz arra fog törekedni, hogy „egyenként levadássza” az ellenzékieket, megossza őket, ezért azt ígérte: mindenki mögött ott állnak majd, akit megfenyegetnek. „A Magyar Szocialista Párt vissza fog vágni” – zárta beszédét Mesterházy, majd a színpadra hívta a párt elnökségét, és közölte: a „Fejlődés és szabadság” programját ők fogják megvalósítani.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben csak pár százan jelentek meg az évértékelővel egy időben tartott, az MSZP nagygyűlése, valamint Victor Ponta román kormányfő meghívása ellen tiltakozó jobbikos rendezvényen. A lézengő Jobbik- szimpatizánsok közül többen a beszüntetett Magyar Gárda egyenruháját viselve hallgatták a Mogyoródi útnál felállított, színpadról játszott muzsikát. Az összegyűltek zöme nyugdíjas korú volt. Atrocitás nem történt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!