Holnaptól ismét lesz közétkeztetés és közvilágítás Esztergomban, miután a képviselő-testület pénteki ülésén megállapodott az adósságok egy részének rendezésében. A fideszes honatyák csak rendőri védelem mellett távozhattak az ülésteremből. A város továbbra is forrong, míg Navracsics Tibor állami kézbe vetetné a város legfőbb közintézményeit.

Holnaptól ismét lesz közétkeztetés és közvilágítás Esztergomban, miután a képviselő-testület pénteki ülésén megállapodott az adósságok egy részének rendezésében.

- – Kép 1/4

Esztergom olyan, mint egy laborató­rium. Itt derül ki, hogy mennyit bír el a magyar társadalom. Ezt a francia L’Humanite írta, de tökéletesen igaza van. Ha bárki szétnéz a tüntetők között, láthatja, hogy az esztergomiaknál betelt a pohár. – Ha már a gyerek sem szent, akkor menjenek a fideszesek a képviselő-testületből. Éveken át szétrabolták a várost, most meg gátolják, hogy az új polgármester rendet tegyen – mondja a nyugdíjas Horváth Mihályné, egy transzparenssel a kezében. – Nyugodtan fotózzák le – teszi hozzá, s mutatja a kövér fideszest és a vékonyka gyereket ábrázoló rajzot.

Indulatokban nincs hiány péntek délelőtt a Városházán, ahol közel 150 ember gyűlt össze. Éppen rendkívüli testületi ülés zajlik, nagy a tét. Lesz-e újra közétkeztetés a város 18 oktatási és szociális intézményében, valamint: visszakapcsolják-e a közvilágítást több utcában. Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat csaknem 150 millió forinttal tartozik a közétkeztetést végző HunGast Esztergom Kft.-nek és 172 millióval a közvilágítást biztosító Tivi Kft.-nek. A súlyos tartozások következménye a szolgáltatások felfüggesztése lett.

Babai Angéla, a Facebookon szervezte a kiflicsücsök-demonstrációra keresztelt megmozdulást. – Felháborított, hogy a volt és a jelenlegi polgármester harca miatt veszélybe került a gyermekek étkeztetése. Semmilyen politikai szervezettel nem egyeztettem. Két gyerekem van, ők voltak az indíték. Az egész országból kaptam támogató leveleket – mondja a fiatal nő.
Arra azonban nem számított, hogy az események irányítása egy idő után kicsúszik a kezéből. Néhány tüntető az ülésteremben hallgatja Tétényi Éva polgármester és a fideszes képviselők szópárbaját, közel 40-50 ember pedig a folyosón elhelyezett tévén figyeli az eseményeket. Nyugdíjasok és fiatalok egyaránt, az eredeti pártszimpátia itt már mindegy. Az indulatok azonosak, közösen skandálják: „Mondjatok le!” – Nem vagyok érintett, a gyerekem egyházi iskolába jár. De ez már nem csak az étkeztetésről meg a világításról szól. Ezek működésképtelenné teszik a várost. Meggyes Tamás, az előző polgármester a fideszes csinovnyikjaival tönkretette Esztergomot. Többmilliárdos hitelt vettek föl élményfürdőre meg szállodára, szórták a pénzt, aminek nyoma sincs. Nézze meg, milyen lepusztult a város. Addig nem megyünk el innen, amíg nem mondanak le. Elég volt! A nevemet? Nem szeretném. Fideszes a főnököm – mondja, s máris csatlakozik a felindult tömeghez.

Az ülésteremben is hasonló indulatok dúlnak, de a képviselők, ha nehezen is, de türtőztetik magukat. A testületi ülés elején a csaknem harminc előterjesztés felét a Fidesz-frakció levette a napirendről, majd megszavazták, hogy Meggyes Tamás 25 percen át beszélhessen. A volt polgármester kijelentette, hogy a város minden bajának az adósságrendezési eljárás az oka, amelyet Tétényi Éva indított el, és azért nincs étkezés és közvilágítás, mert a város jelenlegi vezetője nem utalt pénzt a szolgáltatóknak. Tétényi Éva erre azt válaszolta, hogy a Fidesz-frakció múlt pénteki döntését azért nem tudta végrehajtani, mert a hivatal mindhárom, ellenjegyzésre jogosult dolgozója írásba adta, hogy nem ellenjegyzi az utalást, mivel nincs rá költségvetési fedezet. A költségvetési bizottság elnöke a szintén fideszes Steindl Balázs.

A folyosón sorakozó tömeg egyre hangosabb, a mondottakat időnként ajtódörömböléssel nyomatékosítják. Némely képviselő homlokán izzadságcseppek jelennek meg.

Végül a képviselő-testület döntése alapján az élményfürdő állagmegóvására félretett 90 millió forintot csoportosították át. A Tivi Kft.-nek kéthavi, a HunGastnak egyhavi költséget utaltak át. Nem ment felhőtlenül a szavazás, mert Tétényi Éva a voksolás előtt váratlan beterjesztéssel rukkolt elő: a képviselő-testület oszlassa fel magát. Azzal érvelt, hogy a fideszes többségű testület alkalmatlan a város irányítására, mivel rendre csak a „holnapról” dönt, arról viszont nem, hogy „mi lesz holnapután”. Nincs koncepciója, s ezzel működésképtelenné teszi Esztergomot. Ahogyan várható volt, a fideszes városatyák nemmel szavaztak.

Többségük talán azt gondolta, ez a nap is jól végződött. Hétfőn újra lesz étel az iskolákban, fény az utcákon, s ők maradhatnak a székükben. De a kint várakozók másképpen vélekedtek. Egyre erélyesebben kiabálták, hogy addig nem jöhetnek ki a képviselők a teremből, amíg nem mondanak le. – Nekünk csak egy papír kell, aztán szabadon mehetnek – mondják többen, miközben lezárják az összes kijáratot. Már a biztonsági emberek sem garantálják a testi épségüket, feltűnt a városi rendőrfőkapitány. De a tömeg nem engedett, végül több tucat rendőrt vezényeltek a Városházára. – Már félnek! Az egyik nagyágyú azt mondta, nem akar meghalni, neki gyerekei vannak – mondja némi elégedettséggel az egyik tüntető, miközben kilép az ülésteremből. A „Takarodjatok!” egyre hangosabb, végül több mint fél óra várakozás után rendőrök sorfala között vonulnak el a képviselők.

– Azt hiszik, hogy ezzel vége. De nem adjuk föl. Minden képviselő-testületi ülésen itt leszünk – mondja egy fiatal anyuka. – Aláírásgyűjtésbe kezdünk, és addig nem alszanak nyugodtan, amíg le nem mondatjuk őket – teszi hozzá, meglehetősen elszántan.

Közben három fideszes parlamenti képviselő – Navracsics Tibor, Szabó Erika és Czunyiné Bertalan Judit – „Esztergom Város Önkormányzata egyes intézményeinek átvételéről” nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, a „város polgárai közszolgáltatásokkal való ellátásának maradéktalan biztosítása, az ellátások színvonalának emelése, egységessége, valamint az intézmények hatékonyabb, költségtakarékosabb fenntartása érdekében”.

– Már nyáron kértük a kormányt, hogy segítsenek. Köszönjük, mert ebben a helyzetben ez biztosítékot jelent arra, hogy az érintett intézmények működésében nem lesz fennakadás – nyilatkozta lapunknak Tétényi Éva. – Igaz, az önkormányzat önrendelkezési joga megkérdőjeleződik ezzel a lépéssel. Hosszú távon ez nem megoldás, de a képviselő-testület fideszes tagjai nem hajlandók leülni velem egy tárgyalóasztalhoz. A város érdekében nem látok más megoldást, mint új választást kiírni.

A mostani lépéssel az önkormányzat csak az adósságainak egy részét törlesztette. Ha a jövőben nem rendezik a számlát, újra felfüggeszthetik az általuk végzett szolgáltatást. Esztergomban, az ország laboratóriumában még sokáig nem csitulnak a kedélyek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!