EU-alku: egy menekült neked, egy nekem - Vasárnap hajnali 3-kor életbe léphet az Európai Unió és Törökország megállapodása a menekültválság kezeléséről. Ennek értelmében az ezután érkező migránsokat a menedékkérelmi eljárás lefolytatása után – annak eredményétől függetlenül – visszaküldik Törökországba, és minden emberért cserébe egyet szervezett körülmények között Európába szállítanak. Azzal, hogy ilyen hamar elkezdik alkalmazni az egyébként számos kérdést felvető alkut, a migránsok utolsó nagy esélybe kapaszkodó hullámát akarják elkerülni.

 
 

Lapzártánkkor még nem jelentették be hivatalosan, hogy létrejött volna a végleges megállapodás (péntek délután megtörtént a bejelentés: ("Az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény módosított szövegéről - jelentette be Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője" - a szerk.), azonban minden jel arra utalt, hogy Brüsszelnek és Ankarának sikerül közös nevezőre jutnia. Bizonyos olvasat szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a V4-ek győzelmét jelenti, hogy a kötelezően Európába telepítendő emberek létszámát 18 ezer főben maximálták. Ez a szám még arra a tavaly júliusban meghozott döntésre utal, melynek értelmében 22 ezer szíriai menekültet Törökországból egyenesen az unióba szállítanak.

A keretből eddig közel 4500 helyet töltöttek be, így a fennmaradó 18 ezret az 1-1 egyezmény keretében használnák fel. Ez viszont nevetségesen kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy 2016-nak csak az első két hónapjában 130 ezer ember ért partot Olaszországban és Görögországban. Ennek ellenére is a kelet-európai blokk nyomása miatt csak arról lehet szó, hogy további 54 ezer főt önkéntes alapon lehet majd befogadni.

Részletek, folytatás friss lapszámunk 12-13. oldalán, "Neked egyet, nekem egyet" címmel.

Kakuk György a Leszbosz szigetén kialakult helyzetről, a folyamatosan érkező menekülőkről írt beszámolót, amely a friss VH-ban található összeállításunkban jelent meg, "Csendes pokol" címmel.

EU-alku: egy menekült neked, egy nekem - és leszboszi riport - A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!