Ha Madridról és fociról beszélünk, valószínűleg a Real, de legfeljebb az Atletico ugrik be. Pedig aki igazi madridi focit akar látni, az jobban teszi, ha Vallecasba metrózik. Egy nap egy balos kis csapatnál, amelyik ott segít, ahol tud.

 
 
 

Madrid focilázban ég. Mi nem, még nem. Inkább teszünk egy laza városi sétát, rögtön az érkezés után. Csak pár percet kell menni, hogy arcon csapjon, hová tévedtünk: a városháza épületén, a büszkén lobogó nemzeti zászlók közt, a homlokzat közepén hatalmas Refugees Welcome (Köszöntjük a menekülteket!) felirat lóg. Nem másfél éve, ma is. Nyugalom, lazaság, közvetlenség – ezek a kulcsfogalmak Madridban. Meg vannak őrülve? Nyilván nem, mégis idő kell hozzászokni a mediterrán tempóhoz az államilag táplált gyűlölet és gyanakvás földjéről érkezve. Ismerjük Dél-Európát, sokszor jártunk ott, mégis csodálkozunk, magunkon is. Lehet ezt így, ennyire másképp? Maradj nyugodt. Lehet.

A Clásico hétvégéjén teljes természetességgel jönnek-mennek Real- és Barca- mezes emberek a városban, sehol egy verekedés, még egy szúrós tekintetet sem kapunk el. Persze a két óriásklub csatája ma már színház is, globális produkció.

Éppen ezért mi inkább egy alternatív úton sétálunk tovább. Délnek tartunk, Vallecas negyedbe, ami már nem a turistáké, hanem a madridiaké.

Néhány metrómegálló a központtól, út közben egyetlen embert látunk a helyi csapat, a Rayo Vallecano mezében, te jó ég, mi lesz ebből. Aztán a metróból kisétálva már tömegek veszik körbe a zavarba ejtően ismerős stadiont. Kissé lepukkadt épület, valahogy mégis őrzi a méltóságát, nagy derbik emlékfoszlánya a levegőben, a hangulat a gyerekkori meccsekét idézi. Szakadt kis ajándékbolt, úgy aránylik a városi rivális Atlético és Real üzleteihez, mint családi sufnicég egy prosperáló multihoz. Megérkeztünk.

A Rayo Vallecano a magyar szurkolók jó részének is ismerős a Primera Divisiónból, de most épp a Segundában szerepel, az idény java részében a kiesés ellen küzdött. Nem újdonság, a balos klub világéletében vívta a maga osztályharcát, ingázott él-, másod- és harmadvonal közt. Szerény, de ad magára: nem csak ajándékboltja, trófeaterme is van, elsősorban kisebb helyi kupákkal, alsóbb osztályú bajnoki címekkel.

Merthogy a Rayo egyetlenegyszer lépett ki a nemzetközi színtérre, 2001-ben negyeddöntőig jutott az UEFA-kupában.

A szintén spanyol Alavés állította meg, amely aztán felejthetetlen döntőt vívott a Liverpoollal (5-4 az angoloknak).

Most valódi focicsapatok játszanak a pályán, nem cégek, mint a topligák tetején – és ez a levegő minden részecskéjében érződik. Jegyárak 20 és 35 euró közt, a szünetben a csapatnak két indulót is író antifasiszta zenekar, a Ska-P szól, a játék mindig elszánt, sosem briliáns. Ez nem a kínai tévénézők klubja, nem az arab befektetőké, és nem a brazil légiósoké. Itt bukkant fel Diego Costa, itt vezetett le Hugo Sánchez, de a fénykorát egyetlen világklasszis sem töltötte itt. Nem is várunk egyet sem. Cserébe 90 percre részévé váltunk egy összetartó közösségnek. És ezek nem csak üres szavak. „A Vallecanos, azaz a városrész lakosai mellett csak a szomszédos kerületekből érkeznek a drukkerek” – magyarázza a szünetben egy helyi srác. A csapatkapitány, Roberto Trashorras pedig úgy nyilatkozott nemrég: „Játszottam a Real Madridban és a Barcelonában is, de itt sokkal többet kaptam sportolóként és magánemberként is. Ott nem kerülhettem volna ilyen közel a helyiekhez, nem ismerhettem volna meg a problémáikat, márpedig ez jobb emberré tett.”

2014-ben az önkormányzat kilakoltatott egy 85 éves vallecasi hölgyet, Carmen Martínez Ayusót, mert a fia eladósodott, így nem tudta tovább fizetni az albérletét. Trashorras hallotta a történetet, elmesélte a csapatnak, majd a klub úgy döntött, élete végéig fizeti Carmen albérletét.

A csapat 2012-ben kihagyott egy edzésnapot, hogy csatlakozzon a spanyolországi megszorítások elleni tüntetésekhez, a Rayo játékosai pedig időről időre együtt főznek vacsorát a helyi szociális központban.

A klub ultrái, a Bukaneros egy-egy performanszára külföldön is felfigyeltek: megtörtént, hogy az egész szektor narancssárgában ment meccsre Guantanamo ellen tiltakozva, máskor üresen maradt a komplett lelátórész Jimmy Roberto emlékére – a Deportivo szurkolóját atléticós huligánok megverték, majd a  Manzanares folyóba dobták. A Bukaneros kiállt a gyerekek jogaiért, de rendszeresen fellép a homofóbia és a rasszizmus ellen is.

A drukkerek a klubvezetést sem restek bírálni, tiltakoztak például a Rayo Oklahoma ellen. Az önmagát modernizálni igyekvő klub ugyanis 2015-ben többségi tulajdont szerzett az amerikai város klubjában. „Teljesen abszurd, hogy egy ízig-vérig helyi klub terjeszkedni akar – fogalmazott az egyik ultra. – Talán majd miután az itteni problémákat már mind megoldottuk.” Nem is működött az elképzelés, a Rayo OKC jelenleg nem üzemel. Korábbról azért van amerikai kapcsolata a Rayónak: a jellegzetes, fehér alapon piros harántcsíkos mezét az argentin River Plate-től kölcsönözte. Ennél több talán nem is kellett volna. Mindenesetre az érthetetlen oklahomai kitérő és az első osztályból való kiesés után most nagyon úgy tűnik, hogy a Rayo kezd magára találni, és visszatér a gyökereihez, ahol a közösség és a szolidaritás  fontosabb a pályán elért eredményeknél is. De ezen a hétvégén azzal sincs gond: a Rayo egy tizenegyessel, és egy remek centerezéssel 2-0-ra győz, fellép a 13. helyre a másodosztályban. Tízezer elégedett szurkoló indulhat haza: marad a másodosztály jövőre is.


A balos kiscsapat szurkolói sosem rejtették véka alá
hovatartozásukat. Megtörtént, hogy az egész szektor
narancssárgában ment meccsre Guantanamo ellen tiltakozva,
máskor üresen maradt a komplett lelátórész Jimmy Roberto
emlékére – a Deportivo szurkolóját atléticós huligánok megverték,
majd a Manzanares folyóba dobták.

Címkék: spanyol foci

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!