Női polgárőrséget alakítottak és fegyvereket osztogattak a családanyáknak egy mexikói kisvárosban, hogy megvédhessék magukat és a gyerekeiket a drogháborútól.

  -
  <h1>A Csendes-óceán királynője rabosítva</h1>-
- – Kép 1/2

Xaltianguis vezetői azután döntöttek a női „kommandó” felállításáról, hogy a helyiek lezárták a településre vezető utakat, így tiltakozva a tarthatatlan közbiztonsági helyzet miatt. Ugyanis Guerrero államban alig telik el úgy nap, hogy ne lövöldöznének az utcán, és az emberek jóformán ki sem mernek menni a házakból. A helyiek pedig úgy érzik, a rendőrség nem védi meg őket a bűnözőktől.

Az alakulatba minden korosztályból jelentkezhettek a hölgyek, így a körülbelül 100 fős „kommandóba” huszonévesek és nagymamák is beléptek. A többség azonban a harmincas-negyvenesek köréből került ki, akiknek mindennapi élménye, hogy telefonálnak az iskolából, menjenek a síró gyerekért, mert az iskola mellett már megint lövöldözni kezdtek a drogfutárok. Vagy éppen az, hogy elveszítik egyik családtagjukat egy tűzpárbajban.

A hölgyek a rövid kiképzés után a héten ünnepélyes keretek között fel is esküdtek új hivatásukra. Felszerelésnek egyenpólót, walkie-talkie-t és egy karabélyt kaptak, majd hamarosan meg is kezdték a járőrözést. Sokak számára meglepő volt, hogy egy konzervatív társadalomban a nőknek osztogatnak fegyvereket, de a szakértők egybehangzó véleménye szerint a helyzet már annyira tarthatatlan Mexikó egyes részein, hogy nincs más megoldás, a polgároknak kell tenniük a saját biztonságukért.

A női polgárőrség ötlete pontosan beleillik az új elnök, Enrique Pena Nieto drogellenes stratégiájába. Elődje, Felipe Calderon 2006-ban szabályos háborút hirdetett a kartellek ellen. Az akciókban a rendőrség helyett szinte mindig a katonaságot vetették be, és főként a bűnbandák vezetőinek elfogására koncentráltak. A terv azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: miután egy-egy főnököt kiiktattak, még több embert öltek meg az utódlási vitákban, és a drogcsempészet zavartalanul folyt tovább. Hat év alatt 70 ezer ember halt meg a drogháborúban.

A decemberben hivatalba lépett új államfő választási kampányát a gazdasági fellendülésének ígéretének szentelte, ami mellett a drogkartellek elleni küzdelem csak mellékes téma volt. Azonban megválasztása után Pena Nieto kijelentette, mérsékelni fogja az erőszakot. Ezt pedig úgy akarja elérni, hogy az egyszerű emberek körében számolják fel a bűnözést, különös hangsúlyt fektetve a megelőzésre.

A drogkartellek elleni küzdelemnek így már csak egyik ága a nagykutyák elfogása. De az elmúlt egy hónapban két kartell vezetőjét is sikerült lekapcsolni, amit jelentősen sikernek könyvelhet el Pena Nieto kormánya. Miguel Trevino Mora lest, a Los Zetas kartell kegyetlenségéről hírhedt vezetőjét még júliusban tartóztatták le az amerikai határ közelében – anélkül, hogy egyetlen fegyvert is elsütöttek volna. Most hétfőn pedig az Öböl kartell fejét, Marino Ramirez Trevinót fogták el, igaz, kevésbé békés körülmények között. Egy nappal később pedig a „Csendes-óceán királynője” néven elhíresült Sandra Avila Beltrant vették őrizetbe, rögtön azután, hogy a repülőgépe leszállt Mexikóvárosban. A keresztanyát már 2008-ban letartóztatták, majd tavaly kiadták az Egyesült Államoknak, ahonnan kiutasították, miután letöltötte a büntetését. Kapcsolatai annak idején annyira jók voltak, hogy 2011-ben az akkor 50 éves Sandra elintézte, hogy botox injekciókat kapjon a mexikói börtönben. Ezért később elbocsátották az intézmény igazgatóját és orvosát. Ezúttal már szigorúbb felügyelet alá kerül a drogcsempészetért és pénzmosásért letartóztatott bukott királynő.

Noha a mexikói médiában újabban tényleg kevesebb szó esik a drogháború áldozatairól, és inkább olyan hírekről számolnak be, mint a xaltianguis-i női polgárőrség felállítása, a civil szervezetek és az elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy valójában semmi nem változott. Éppen annyian halnak meg az utcai lövöldözésekben, mint egy éve, csak nem beszélnek annyit róluk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!