Hibáztunk. Igazunk van.

Az első állítással kell kezdeni, mert a múlt heti, „Elfogták Rogán táskás emberét?” című címlapsztorinkban a több, egymástól független forrásból származó információnk ellenőrzésekor nem jártunk el a kellő és kötelező alapossággal. Hogy így történt, annak sok magyarázata van, de mentsége egy sincs. A felelősség természetesen a főszerkesztőé, senki másé. Megkövetem hát az érintetteket, elnézést kérek az olvasóktól, és e cikk alján közöljük Kertész Balázs ügyvéd helyreigazítási kérelmét.

 
Ültetnek. Rogán Antal még polgármesterként, a jobb szélen Kertész Balázs segíti tevékenységében - Fotó: Kovács Tamás, MTI

Komolyabb visszhangja volt ennek a cikknek, még szép. A kormánypárti sajtó egységes hangon küldött el minket a fenébe, meg még messzebb, pont azokkal az érvekkel, amelyeket aztán Rogán Antal is hangoztatott. Megérdemeltük. A cikk megjelenése után komoly orgánumok is hangot adtak annak a terjedő vélekedésnek, hogy lapunk belesétált egy csapdába.

Ennek a csapdának a lényege, hogy a Rogán Antal propagandaminiszter személyével összefüggésbe hozott, kritikus mennyiséget elérő (korrupció)gyanús ügyek feltárását dezinformációk elterjesztésével akarták megakasztani, hitelteleníteni. Kis buták, mondták és írták nekünk ennek az elméletnek osztói, lebecsülitek ti az ellenfelet. 
Pedig mi nem becsülünk le senkit, igaz, nem is ajnározunk. Mert nem a barát-ellenfél felismerő rendszerek harcászati keretei között dolgozunk, így nem is gondoljuk, hogy a sajtó tudatos félrevezetése legitim eszköz lenne a hatalom kezében. Nem gondoljuk azt sem, hogy az információk közlése a politikai küzdelem része, mert mi nem politikát, hanem lapot igyekszünk csinálni.

Ami pedig az első bekezdés második mondatát illeti: nem közöljük Rogán Antal miniszter helyreigazítási kérelmét. Állunk a per elé, és várjuk a miniszter fenyegetésének beváltását, a büntetőeljárás megindítását.
Már csak azért is, mert meggyőződésünk szerint bíróságon, különösen a bizonyítási kényszerrel terhelt, és nyomozás elrendelését is lehetővé tevő büntetőeljárás keretében még többet megtudhat majd a nyilvánosság Rogán Antal és Kertész Balázs kapcsolatáról.

A múlt heti cikkünk után folytatott információgyűjtésünk alapján a gyanú tovább erősödött: a hatóságok érdeklődését is felkeltette a Rogán–Kertész pároshoz köthető ügyeknek legalább egyike. Egy azok közül, amelyeket az Index nagyívű, tiszteletre méltóan alapos, hatalmas munkával elkészített tényfeltáró írása szed csokorba, a magyar sajtóban eddig csak ritkán felbukkanó kép- és hangfelvételekkel alátámasztva. ( Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst - A Rogán-hálózat nemzetközivé fejlődésének tíz fejezete )

Azt, hogy a hatóságok látókörébe kerülhetett a Rogán–Kertész páros valamely ügylete, nem zárja ki Kertész Balázs helyreigazítása, az ugyanis – ügyvédhez méltó szakszerűséggel – csak a rendőrség intézkedésére vonatkozik. A hatályos jogszabályok szerint azonban korrupciós, vesztegetési ügyekben, illetve ügyvédekkel kapcsolatos esetekben az ügyészség jogosult eljárni. Az ügyészség viszont ezen a héten is inkább a múlt heti cikkünkre tartotta fontosnak reagálni, kevésbé eheti konkrét, igennel, nemmel megválaszolható kérdéseinkre (az ügyészséghez eljuttatott kérdéseinket és az ügyészség válaszát lás d alább - a szerk.). Sebaj, kérdezünk tovább, ha kell önálló rovatot indítunk az ügyészséggel való levelezésünknek, megteszünk mindent, hogy ellenőrizni tudjuk a birtokunkba került információkat.

És most is, a jövőben is beismerjük, ha a hibáztunk a részletekben. Még akkor is, ha az egészben igazunk van.

GÁL J. ZOLTÁN


(További részletek "Táskás ember" című összefoglalónkban, a friss Vasárnapi Hírekben - a szerk.)

Múlt heti, „Elvitték Rogán táskás emberét?”, illetve „Belvárosi tettenérés” című cikkünkre reagálva a Kosik Ügyvédi Iroda annak közzétételét kérte, hogy „nem felel meg a valóságnak az, hogy dr. Kertész Balázs ügyvéd ellen bármilyen rendőri intézkedést vagy kényszerintézkedést foganatosítottak volna, a valóság ezzel szemben az, hogy dr. Kertész Balázs ügyvéddel kapcsolatban semmilyen rendőri intézkedés vagy kényszerintézkedés sem történt”.


Kérdéseink az ügyészséghez
– Az utóbbi évben bármilyen nyomozóhatóság vagy ügyészi szerv bármely eljárásának volt-e köze Kertész Balázs jogászhoz? (Az illető a Kosik Ügyvédi Iroda tagja; a Monavis Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, bejelentett címe: 1052 …. lakás) Azaz:
– Meghallgatták-e tanúként?
– Meghallgatták-e feljelentéskiegészítés kapcsán?
– Meghallgatták-e adatgyűjtés kapcsán?
– Kihallgatták-e gyanúsítottként?
– Jelentkezett önként bármely nyomozóhatóságnál vagy bármely ügyészi szervnél Kertész Balázs?
– Tett-e bármely ügyészi szerv vagy bármely nyomozóhatóság az elmúlt egy évben Kertész Balázst érintő bármely ügyben bejelentést az illetékes ügyvédi kamarának?
– Az utóbbi évben bármilyen nyomozóhatóság vagy ügyészi szerv megjelent-e azokon a helyeken, amelyet Kertész Balázs bérel, használ vagy tulajdonol, illetve bejelentett lakcíme?
– Az utóbbi évben bármilyen nyomozóhatóság vagy ügyészi szerv megjelent-e azokon a helyeken, amelyet a Monavis Consulting Kft. bérel vagy tulajdonol (a cég székhelye: 1052 Aulich utca 3., 3 emelet 1.)?
– Az utóbbi évben bármilyen nyomozóhatóság vagy ügyészi szerv megjelent-e a Városház utca 10. I/3. szám alatt található Kosik Ügyvédi Irodában?
– Helytálló-e az az információ, miszerint a bármilyen nyomozóhatóság vagy ügyészi szerv az utóbbi hetekben a Kosik Ügyvédi Irodában ügyvédi letétbe helyezett pénz után érdeklődött?
– Amennyiben a fenti kérdések bármelyikére igen a válasz, kérem, adjon tájékoztatást, milyen eljárás keretében történt az esemény.


A válasz
A megkeresése kapcsán az alábbiakról tájékoztatom – egyben a válaszunk szó szerinti közlését kérem:
A Vasárnapi Hírek a 2016. november 05. napján megjelent „Belvárosi tettenérés?” című cikkében foglaltakkal ellentétben, a Vasárnapi Hírek a cikk megjelenése előtt nem kereste meg a Legfőbb Ügyészség Sajtóosztályát. A kérdéses cikkhez kapcsolódó megkeresést a Legfőbb Ügyészség először 2016. november 10-én este kapott. Az ügyészség nem folytatott a cikkben megjelölt eljárási cselekményt, illetve nincs tudomása a rendőrség vagy a NAV ilyen jellegű eljárásáról.
Tájékoztatom továbbá, hogy a kérdezett időszakban az ügyészség nem folytatott a megnevezett személy ellen nyomozást.
Tisztelettel:
dr. Fazekas Géza sajtószóvivő
Legfőbb Ügyészség

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!