Sikerrel zárja magára saját táborát a hatalom – ezt bizonyítja, hogy júniusban még a Fidesz-szimpatizánsok 27 százaléka volt elégedetlen a kormányzással, júliusban 24 százalékra apadt „a belső renitensek” aránya.

 
Publicus-mérés a Vasárnapi Hírek megbízásából - A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. július 13–18. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1001 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont


A Publicus Intézet mérése szerint – amit a Vasárnapi Hírek megbízásából készített – a Fidesz-bázis aktivizálódásával párhuzamosan az ellenzék összezárására is lehetne számítani, csakhogy felemás a kép. A Jobbik-támogatók közül immár 85 százalék (júniusban még 80) rühelli, amit a kormány csinál, az MSZP-szavazóknál a kritikus arány júliusban 77 százalék – ami 80 százalékról szelídült vissza. Az ellenzéki pártok mozgásait vélhetően a vizes vb befolyásolja: a gigarendezvényt a jobbikosok jóval kevésbé szerették, mint a szocialisták.

Csakhogy az elégedetlenség – ahogy sok-sok hónap tapasztalata mutatja – önmagában kevés ahhoz, hogy átrendezze az eroviszonyokat.

Így a Fidesz népszerűsége nem moccant, a Jobbiké is befagyott (az LMP és a DK meg sem rezdül), az MSZP-é pedig egy százalékpontot hervadt. Hogy a párt kedveltsége a mérvadó – bármennyire is „el tudnak szaladni” egyes címerfigurái –, az azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök-jelöltek egyre gyengébb eredményt produkálnak.

Orbán Viktor egy hónap alatt támogatói 2 százalékát bukta, ahogy hasonló arányú veszteséget könyvelhetett el Botka László, illetve Vona Gábor is. Ami az utóbbi kettőt illeti, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje az MSZP-s belviszályok miatt (lásd cikkünket) halványodik, a Jobbik első embere pedig azért fakul, mert a nemrég elfogadott plakáttörvény miatt több ezer hirdetési helyről tűnt el az arca, és a köztéri jelenléten kívül érdemi politikai teljesítményt nem nyújtott az utóbbi időben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!