"Dehogy tárják fel..." címmel jelent meg interjú Bócz Endre volt budapesti főügyésszel a friss Vasárnapi Hírekben.

 
Dr. Bócz Endre volt budapesti főügyész

Ízelítőül a beszélgetés egy részlete:

"VH: - Ha jól láthatóan „áskálódásról” van szó, akkor miért indíttat az ügyészség nyomozást?

Bócz Endre: – Részben nyilván a kormányzati nyomás miatt. Ennek eklatáns példája volt, amikor Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés miatt büntetőeljárást indítottak. A legfőbb ügyész büntetőjogtanár, a helyettese, illetve az ügyben illetékes főosztályvezető szintén az. Utóbbi kettő közösen írt egyetemi tankönyvet, amiben a hivatali visszaélésről szóló fejezet szerzője az illetékes főosztályvezető, a kötetet pedig a helyettes szerkesztette. Ez már használatban volt, amikor a legfőbb ügyész olyan előterjesztésben kérte a mentelmi jog felfüggesztését, amiben egyszerűen nem ismerhető fel a hivatali visszaélés tankönyv szerinti tényállása.

VH: – Büntetőjogtanárként átengedhetnének az egyetemi vizsgán egy olyan hallgatót, aki az előterjesztésben szereplő kitételek alapján definiálja a hivatali vesztegetést?

– Dehogy, feltehetően megbuktatnák. Ennek ellenére az ügyészség elrendelte a nyomozást, gyakorlatilag szó szerint azt állapították meg tényként, ami az előterjesztésben szerepelt…

VH: – Gyurcsány Ferenc mégsem ül.

– Mert bizonyíték hiányában meg kellett szüntetniük a nyomozást, hiszen nem lehetett kimutatni, hogy jogtalan előny szerzésére vagy jogtalan hátrány okozására törekedett Gyurcsány. Holott normális esetben ennek a bizonyíthatósága lett volna az eljárás előfeltétele. Ám ez az ügy csak porhintés volt, politikailag gyümölcsöző felhajtás. De a büntetőeljárás rendeltetése normális körülmények között nem ez.

VH: – Mégis erre használja a hatalom.

– És – gondolom – ezért zátonyra is futnak a nagy csinnadrattával kezdődő politikai ügyek."

Az interjúban Bócz Endre meghökkentő magyarázatot ad a korrupciós statisztikák látványos "javulására". - Minél kevesebb
a feljelentés, annál jobban burjánzik a korrupció?...

A "Dehogy tárják fel..." című interjú a Vasárnapi Hírek február 22-i számában olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!