Nyáron komoly érdeklődést váltott ki a hír: Magyarország egyik legsikeresebb startup vállalkozója iskolát alapít. Néhány hónapos csend után megnyitott Budapest Schools néven a két „mikrosuli”, ahol egyelőre óvodás korú gyerekek tanulnak. Halácsy Péter, a Prezi egyik alapítója azonban nem állna meg itt. A teljes oktatási rendszert megreformálná, óvodától az egyetemig. - Munkatársunkkal, Szabó Katával beszélgetve Halácsy Péter felvázolja az alapvető változások irányát.

 
Halácsy Péter - Fotó: Üveges Zsolt

Az érdekes részletek közül ajánlónkban kettőt emelünk ki. A teljes interjú a szombaton és vasárnap is kapható Vasárnapi Hírekben olvasható.
HONLAPUNKON itt található a teljes cikk: "Iskola mellékhatások nélkül"

"Engem bezártak másodikban, hogy olvassam el a Tüskevárat, ami egy trauma volt. Én most megmondom, hogy nem fogom bezárni a gyerekemet, hogy elolvassa a Tüskevárat, inkább arra fogom rávenni, hogy sokat olvasson, és biztosítom, hogy legyen mit levennie a polcról. A gyerekeket nem oktatni kell, hanem elérhetővé kell tenni a tudást. Az a baj, hogy teljesen mást várunk el a gyerekeinktől, mint amit mi csinálunk. Mutasson nekem egy felnőttet, aki Tüskevárat olvas! Az iskolát közelebb kell hozni a mindennapi valósághoz."

"...amikor a közoktatást 150 évvel ezelőtt kitalálták, akkor arra tervezték, hogy a gyártósoron hatékonyan tudjanak dolgozni az emberek, és jó bürokraták legyenek. Nem arra akarták megtanítani az embereket, hogy képesek legyenek átszerelni a gépsort. Ezt a szülők is érzik, ha ez így folytatódik, a gyerekük boldogtalan lesz, mert nem lesz képes megfelelni a kor kihívásainak. És vannak nagyon rossz beidegződések is. Én egy időben meg tudtam őrülni, amikor valaki azt mondta magáról, hogy nem jó matekból. Ma már tudom, hogy módszeresen el tudják ültetni az emberek fejében az ilyen gondolatokat, különösen a lányokkal és a bölcsészekkel lehet ezt megcsinálni, pedig ennek a GDP-re is kimutatható negatív hatása van. Pedig a matek nem egy képesség, hanem sok különböző."


"Iskola mellékhatások nélkül" - A teljes interjú a friss VH-ban található.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


Halácsy Péter
a legsikeresebb magyar alapítású startup vállalkozás, a prezentációs technológiát megújító Prezi egyik létrehozója és mérnökökért felelős igazgatója, a cégnek Budapest mellett San Franciscóban is van irodája.
A másik két társalapítóval, Árvai Péterrel és Somlai-Fischer Ádámmal idén 25.-ek lettek a Financial Times által összeállított listán, amely Európa legjobb 50 technológiai vállalkozóját rangsorolta. A Budapesti Műszaki Egyetemen tanult, ahol később oktatott is. Érzékeny a társadalmi problémákra, munkatársaival októberben például a bagi romatelep felújítási munkálataiban vettek részt. Halácsy Péter három másik családdal együtt Budapest School néven alapított két helyszínen, a Gellért-hegy és az Újlipótváros közelében „mikrosulit” óvodás korú gyermekek számára. Itt vegyes életkorú csoportokban, speciális, főleg a norvég és a finn mintára hasonlító, projektalapú módszerekkel tanulnak együtt a gyerekek. Bár egyelőre nem tudni, a kísérlet pontosan hova fejlődik tovább, Halácsy Péter szándéka, hogy a későbbiekben további iskolákat alapítson, hogy 2040-re a mostani gyerekek boldog felnőttek lehessenek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!