Átlagban naponta kétszer-háromszor hazudunk másoknak, és csak az esetek felében jövünk rá, ha nekünk hazudnak. Tudományos kísérletek szerint a felismerés képessége tanulható.

- – Kép 1/5

 

A brit OnePoll közvélemény-kutató cég felmérése szerint egy átlagos brit férfi több mint ezerszer hazudik évente, naponta tehát átlagban háromszor. A nőknél ez az arány „csak” kettő. Valószínűleg hasonló eredmények születnének Magyarországon is. Ráadásul speciális tesztek szerint csupán az esetek 54 százalékában tudjuk elkülöníteni a hazugságot a valóságtól; ennyi erővel akár egy érmét is feldobhatnánk. Paul Ekman, a Kaliforniai Orvosi Egye tem pszichológiaprofesszora 1954 óta kutatja az emberi érzelmeket. Egy fore nevű, a civilizációtól elzártan élő újguineai törzs vizsgálatával bebizonyította: a hét alapvető érzelemnek az arcon tükröződő jelei a világ minden táján felismerhetők.
Egyetemes az öröm, a harag, a meglepetés, az undor, a szomorúság, a félelem és az érdeklődés. Ezekre a kutatásokra alapozva Ekman feltérképezte az emberi arcot, és 23 pár mimikai izmot azonosított, amelyek apró mozdulatai se gítségével megállapítható a vizsgált alanyok mondanivalójának igazságtartalma.
Ezek az úgynevezett mikro-arckifejezések. A kutatás során a beszélgetéseket rögzítik, majd elemzik, felszínre hozva a színlelt érzelmek alatt megbúvó tudattalan megnyilvánulásokat. Ekman szerint könnyű érzelmeket tettetnünk, de vannak villanásnyira feltűnő elkendőzhetetlen jelek, melyek elárulják érzéseinket. Elég egy fintor, vagy akár egy apró félrenézés, és a lebukás garantált. Az amerikai demokratákat támogató Ekman állítólag még elnökjelölt korában felajánlotta segítségét Bill Clintonnak, hogy leszoktassa őt arról a gesztusáról, amely Ekman szerint egyértelműen azt sugallta: rossz fiú vagyok, leplezzetek le. És bár a Clinton-stáb végül nem vette igénybe Ekman szolgálatait, a „rossz fiú” később le is lepleződött Monica Lewinskyval meg a szivarral.
A hazugság tehát felismerhető, a felismerés pedig tanulható, és persze tanítható. Kardos Marcell és Vitézy Péter, mindketten többéves nagyvállalati tapasztalattal rendelkező közgazdászok, a magyar valósághoz igyekeznek igazítani a hazugság felismerésének módszerét. Elkészítettek egy nagyvállalatoknak szánt tréningprogramot, ami után a felső- és középvezetők, illetve értékesítők jobban ki tudják szűrni, mely tárgyalópartnerekre érdemes időt szánni, vagy nagyobb eséllyel tudják a legmegfelelőbb álláskeresőket kiválasztani azáltal, hogy pontosabban azonosítják az emberi reakciókat. A közgazdászoknak szüksége volt valakire, aki ismeri a módszert; így lett tréner Kékesi Dániel, aki egy évig Londonban, egy évig az Egyesült Államokban Ekmannél tanulmányozta a hazugság árulkodó jeleit. Kardos Marcell a Vasárnapi Híreknek elmondta: a kétnapos hazugságtréning során a résztvevők lépésről lépésre haladnak a fogalom tisztázásától a hazugság jeleinek arcon, testen és beszédben történő felismeréséig.
A program elvégzésétől persze még nem lesz tökéletes hazugságfelismerő az emberből, de gondoljunk bele: ha mindig, mindenkor tisztában lennénk azzal, mikor hazudnak nekünk, magányosabb és megkeseredettebb életet élnénk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!