Vállvetve szomorkodhatnak a jobb- és a baloldal címerfigurái – mindegyiküktől egyre több ember fordul el. Igaz, a címerfigurák népszerűségvesztésének mások az okai, és értelemszerűen a következményei is. Az, hogy Orbán Viktor január óta tíz százalékpontot zuhant (azaz majdnem híveinek ötödét bukta), ugyan intő jel a Fidesznek, de korántsem tragédia.

 
 

A személyes nimbusz kopása annak tudható be, hogy a miniszterelnöknek nincs olyan témája (lásd menekültek, Soros-kampány), amivel a kormánypárti szavazókon kívül is meg tudna szólítani csoportokat (például a Jobbik-szavazók egy részét vagy a bizonytalanokat).

Ám a kormánypárt kedveltsége, ha most 24 százalékra csökkent is (ez egy százalékpontos veszteség, és mintegy 2 millió embert jelent), még azt az ígéretet hordozza, hogy meglesz a választások biztos megnyeréséhez szükséges 2,2 milliós tömeg.

Különösen úgy, hogy Orbán Viktor ellenfeleinek is kopik a népszerűsége. Botka Lászlóé 3 százalékponttal apadt egy hónap alatt, így most 36 százalék. Ami egyrészt az utóbbi hetek elszabadult üzengetésének, árulózásának tudható be, illetve annak, hogy nem sikerült elég távol pozicionálnia magát az MSZP-től.

Azaz hiába sikerült vitalizálni a szocialista bázist, a bizonytalanokat, valamint az elégedetlen fideszes vagy jobbikos szavazókat egyelőre nem tudta megszólítani. Az MSZP-s tábor pedig kevés lesz, ugyanis a pozitív értelmezések szerint beragadt, a negatív magyarázatok szerint viszont komótosan esik. Botkának mindenképpen be kell újítani valamit annak érdekében, hogy megtartsa a párttal szembeni – népszerűségi – versenyelőnyét. A Botkától az Orbán kihívójának címét elhappolni igyekvő Vona Gábor is egyre fakul, egy hónap alatt 2 százalékpontnyian szerettek ki belőle.

A Jobbik elnöke a plakátkampány óta a háttérbe húzódik, így a Fidesz eddig nem talált fogást rajta, kérdés, mennyire tudja amortizálni nyugdíjaskampányával (erről szóló írásunkat lásd ezen az oldalon). A párt népszerűsége azonban szintén nem moccan, így Vona nehezen használhatja ugródeszkának.

Publicus Intézet - Vasárnapi Hírek
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. augusztus 10–12. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába
1003 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.
Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!