Lehet, hogy eljön az az idő, „amikor mindenki elmegy a munkába reggel, aztán este felrobbant valamit”. A Jobbik országgyűlési képviselőjének, Zagyva Gyulának munkatársa márciusban beszélt így szervezetük, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) lehetőségeiről.

Ismert: a norvég tömeggyilkos a kelet-európai szélsőjobboldali és nacionalista pártok címszó alatt Magyarországról három szervezetet sorol fel: a MIÉP-et, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat és a vele szövetséges Jobbikot. Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő, a HVIM elnöke úgy nyilatkozott: vannak dolgok, amelyekben egyezik mozgalmuk és Breivik ideológiája, de a norvég tömeggyilkos tettétől elhatárolódnak.

Incze Béla, a HVIM elnökségi tagja – a Jobbik-képviselő Zagyva Gyula közvetlen munkatársa – márciusban egy hangfelvétel tanúsága szerint a fegyveres népi ellenállásról szónokolt, ami napjainkban szerinte nagyjából úgy működne, ahogy a II. világháború végén megalakuló Werwolf egységek működtek: afféle népi terrorszervezetként. A HVIM elnökségi tagja arra kérte az egybegyűlteket, mindenki kezdjen küzdő- vagy önvédelmi sportokra járni, ismerkedjen meg a számára hozzáférhető fegyverekkel, mert lehet, hogy eljön az az idő, „amikor mindenki elmegy a munkába reggel, aztán este felrobbant valamit”. Sietve hozzátette, hogy ő mindössze felveti a lehetőséget, hiszen miért ne az ő oldalukra dőljön el az ország sorsa a későbbiekben. Az atv.hu információi szerint az eset kapcsán vizsgálódik az ügyészség. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségen megerősítették: „A felmerült adatok alapján a főügyészség a HVIM tevékenységének törvényességi ügyészi vizsgálatát látta indokoltnak”.

A múlt héten látott napvilágot a hír: a Jobbik zánkai ifjúsági táborában szemtanúk beszámolója szerint fegyveres kiképzést tartottak a fiataloknak. Mintegy húsz, első pillantásra 16-20 év közötti fiatal vonult fel Kalasnyikov géppisztolyra, illetve AK-gépfegyverre hasonlító, fegyvernek látszó tárggyal. Az oktatást egy terepruhás férfi tartotta. A tábor vendégei között volt Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő is, aki az atv.hu kérdésére azt mondta, semmiképp nem nevezné katonai kiképzésnek a játékot. Szerinte pusztán arról volt szó, hogy a fiatalok körében sokan rajonganak ezért a játékért, így egyfajta kikapcsolódásként illesztették be a programba, nem ez volt a fő „attrakció”.

Amúgy az Ipsos friss közvélemény-kutatása szerint a hónap nyertese a Jobbik, amelynek tábora ugyancsak egy százalékponttal (7-ről 8-ra) nőtt, de a hívek aktivitása jelentős mértékben megerősödött. A biztos pártválasztók körében ismételten a 20 százalék közelébe kerültek a nemzeti radikálisok.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!