A Vasárnapi Hírek és a Publicus közvélemény-kutató e havi pártpreferencia-mérése nem mutat nagy elmozdulásokat a pártok támogatottságában. Továbbra is fennáll a furcsa kettősség: miközben a választók kétharmada elégedetlen az országban zajló folyamatokkal, továbbra is magabiztosan őrzi elsőségét a Fidesz.

 
 

A kormánypárt korábbi népszerűségcsökkenése megtorpanni látszik, és világos: a baloldalnak nem sikerült kapitalizálnia a Fidesz korábbi zuhanásából. Nem úgy a Jobbiknak: stabilan őrzi második helyét a szélsőjobboldali párt, nagyjából annyi támogatójuk van, mint a demokratikusnak nevezett ellenzéknek összesen.

A többi kutatás ritkán méri az úgynevezett másodlagos pártpreferencia-adatokat, vagyis azt, melyik pártnak vannak még tartalékai támogatottsága növelésére. E téren is a Jobbiknak van oka reménykedésre, mindenekelőtt azért, mert a Fidesz szavazóinak jelentős része nem zárja ki, hogy adott esetben rájuk adja voksát.

Érdekes ugyanakkor, hogy az MSZP és az LMP táborában is mérhető mennyiségű tartalékokkal rendelkezik a szélsőjobb. Ha tehát továbbra is csak ők tűnnek a fennálló rendszer leghatékonyabb ellenlábasainak, még növelhetik is jelenlegi támogatottságukat.

A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2015. június 11–15. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1200 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/– 2,8 százalékpont.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!