SS-jelmondatot orront a Fidesz, házastársi esküt magyaráz a Jobbik.
- Az MSZP melós Renault-val kampányol, a kormánypárt államtitkárokkal.
- Már csak a széljobb birkózik a baloldallal – mindent a tapolcai választásról.

Sümegi utca: Nem tudják, ki mondja a térségnek: kelj fel és járj! - Fotó: Ancsin Gábor

- – Kép 1/4

„Ki az Isten juttatta akkor hatalomra, ha most mindenki azt mondja, nem szavazott rá?” – tagolja Pad Ferenc arcába Orbán Viktor felemelkedése miatt érzett dühét egy kötött mellényhez Lenin-sapkát hordó férfi Sümegprágán. A tapolcai időközi választás szocialista jelöltjének sincs egzakt válasza, csak érzi, hogy a Veszprém megyei választókerület kifarol a Fidesz mögül. És ezt mondatja a tapasztalat Rig Lajossal, a Jobbik képviselő-aspiránsával is, aki kapolcsi fórumán csak „Fidesztől sújtott” térségként emlegeti a választókerületet. Igaz, a kiindulási alap azonos, ám a balpárt és a széljobb formáció következtetése eltér. Az előbbi arra jutott, hogy az MSZP és a Jobbik mérkőzik majd a háromközpontú (Ajka, Sümeg, Tapolca) kerületért, míg a radikálisok szerint a Jobbik a Fidesszel küzd az országgyűlési mandátumért.

Fidesz-szintre emelte magát

A tereptapasztalatok szerint a valósághoz a szocialista értelmezés áll közelebb, de a jobbikos interpretáció is érthető. Egyrészt saját hívei számára a kormánypárt leverése a legizgalmasabb hívószó. Másrészt a bizonytalanok/nem szavazók szintén a Fidesz legyőzésével mozgósíthatók a leghatékonyabban (a Jobbik már így is 350 ezer, a korábbi választásoktól távol maradó, cudar helyzetben élő, „rendszerellenes” polgárt aktivizált az utóbbi hetekben). Harmadrészt a Fidesz gyengeségének „harangozása” átterelheti a jelenleg a kormánypárti tábort erősítő, de a Jobbikkal szimpatizáló szavazókat (ilyenből országosan 250 ezer akad) a Vona Gábor vezette formációhoz. Negyedrészt pedig, abból kiindulva, hogy a küzdelem a Fidesz és a Jobbik között dől el, Vona Gábor azt verné a fejekbe, hogy az MSZP-re adott szavazatok elvesznek – ezzel a gondolatmenettel pedig a szocialistáktól lehet voksokat rabolni, illetve azt lehet kommunikálni, hogy nincs más erő az ellenzéki térben. Száz szónak is egy a vége: a Jobbik elnöke a kapolcsi kultúrházban arra jut, hogyha a Fidesz tábora tovább erodálódik, akkor az övé lesz Magyarország legizmosabb pártja.

Királycsináló bányászok

Persze ennek elhitetéséhez be kell húzni a jövő vasárnapi választást. És a Jobbik remélhet. A 72 ezer voksolásra jogosult polgár közül ugyan 26 ezer él a szocialista többségű Ajkán, és a jobbikos vezetésű Tapolcán csak 15 ezer, de a tapadó falvakkal együtt már a tapolcai a választókerület legerősebb területe. Nem is beszélve arról, hogy az 5 ezer potenciális választót számláló Sümeg (és környéke) szintén „jobbra fütyül”. Nem csoda, hogy az MSZP-s jelölt rohamtempóban járja a falvakat (Sümeg környékén például egy fehér Renault „melós kisteherautó” a szolgálati járgány). A kampánylogika szerint ugyanis, ha minden faluban csak átlagban tízzel húzzák be többen az X-et, mint tavaly tavasszal, akkor az ajkaiaknak érdemes elmenni szavazniuk. (Értsd: akkor a bányászváros Ajka dönti el, hogy ki lesz a képviselő.) Mivel 65 települést kell letudni, Pad nem vesztegeti az idejét fórumokra, buszmegállókban, kisboltokban stb. beszélget. És úgy tűnik, ez jobb vagy legalább ugyanolyan elérést biztosít, mint a „fórumozás” – Kapolcson például vagy nyolcan (plusz médiamunkások) ültek be Riget meghallgatni, hiába emelte az összejövetel fényét Vona.

Magára hagyott vidék

Jaj, hát maga az, kacag bele a szélbe a kötött sapkás néni Bazsiban, amikor rádöbben, hogy a szórólapra nyomott Pad Ferenc arca élőben mosolyog rá. De gyorsan komorodik a hangulat, mert „aki szegénynek született, az szegényen hal meg” – sűríti egy mondatba összes baját. És ez a vélemény akkor sem látszik változni, ha most fideszes celebcunami próbálja átírni – csak az utóbbi napokban Kövér László házelnök Tapolcán, Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár Veszprémben, L. Simon László államtitkár Káptalanfán biztatott mindenkit, hogy szeresse Fenyvesi Zoltánt, a Fidesz jelöltjét. Most persze jönnek, de korábban soha nem láttuk itt, legyint egy szőke bajszú férfi, majd hosszan néz maga elé, és arra jut, hogy Dabroncot utoljára 2012-ben tisztelte meg a fideszes országgyűlési képviselője (a nemrég elhunyt Lasztovicza Jenő – az ő helyéért birkóznak most), amikor az előző polgármestert, Simon Lajost jött temetni. És valóban úgy tűnik, hogy Fenyvesi legfőbb motivációja sem a helyi közösségek felemelése: az őszi voksoláson hiába választották meg önkormányzati képviselőnek, nem ült be a városi testületbe, inkább a megyei közgyűlésbe „ejtőernyőzött” alelnöknek. (Igaz, megeshet, hogy csak Ajkát nem komálja.)

Nácizás és iszapolás

Persze, ha az ígéret nem használ, akkor jön a negatív kampány – és a Fidesz két fronton is támad: a jobbikos emberről azt bizonyítaná, hogy náci, az MSZP-s jelöltről azt, hogy gyurcsányista „gyilkossegéd”.

A kormány közeli pestisracok.hu arra jutott, hogy a jobbikos Rig Lajos testén ott lapul az SS jelmondata, miszerint becsületem a hűség. Az állítással Rig Lajos nem tudott mit kezdeni, pártja pedig csak két nappal később tette közzé magyarázatát, miszerint valóban rávarrták a testére a becsület és hűség szót, de egyfajta házasságkötési fogadalomként, együtt a frigy dátumával. Rig a róla szóló pletykákat Kapolcson kurtán kommentálja: aki ismeri, tudja, hogy milyen ember. Padra pedig azt próbálta ráégetni egy anonim videó, hogy része volt a vörösiszap-katasztrófában – mint a MAL Zrt. vezetőjének.

Csakhogy Pad pusztán a felügyelőbizottságot erősítette, a grémiumba pedig a munkavállalói oldal delegálta, mint szakszervezeti vezetőt. Megjegyzendő: MALos munkája inkább hívószó, a cég az ajkai terület egyik legnagyobb munkaadója, sokakat köt magához a tapolcai részről is, ezzel Padot nem lehet megfogni. Különösen most, hogy a szakszervezet győzelemmel zárta a bértárgyalásokat – így sikerrel menedzselte magát elintéző, erős ember szerepébe, márpedig Kész Zoltán példája Veszprémben azt mutatta, hogy az söpri be a szavazatokat, akiről elhiszik, hogy kellően erős, akár a Fidesz ellenében is. A videó kapcsán az MSZP – hitük szerint ezt a Fidesz rendelte és terjeszti – fel is nyomta az ügyet az illetékes választási bizottságnál. De ez inkább egyfajta melléktevékenység, mert ők is a Jobbikra fókuszálnak.

A választás a legtöbb vélemény szerint azon dől el, hogy fel tud- ja-e húzni mozgósító képességét a Jobbik (az MSZP-s infrastruktúra egyelőre jobban áll). Illetve a másik nagy kérdés, hogy ki tudja becsatornázni a kormányellenességet.

Helyi pletykák szerint a Fidesz 3 ezres mintán mért, és ennek következménye, hogy Kövér gyakorlatilag elengedte a választókerületet, mondván: technikailag nincs tétje egy bukásnak, a kétharmados kormányzást nem akadályozza meg. Arról a házelnök tapolcai villámlátogatásán hallgatott, hogy a szimbolikus ereje annál nagyobb egy Fidesz-verésnek.

A jövő héten mindhárom párt nagyágyúi rástartolnak a tapolcai választókerületre, úgyhogy még változhatnak az erőviszonyok – dönteni pedig valószínűleg a keserűség fog.

Így semmi sem biztos, a helyzetet jól jellemzi egy biciklis ember és az újságíró között folytatott beszélgetés, minek apropója, hogy a lakos meglátta az egyik jelöltet az utcán.

Bringás: – Lesz beszéd?
Újságíró: – Miért kérdi?
B.: – Gondoltam, meghallgatom.
Ú.: – Szerintem nem lesz.
B.: – Az baj!
Ú.: – Miért, igény lenne rá?
B.: – Á, az nincs.

Fenyvesi Zoltán (Fidesz):
Ajkai tanár, iskolaigazgató, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke. Októberben indult Ajka polgármesteri székéért, az MSZP-s Schwartz Béla 8 százalékot vert rá.


Pad Ferenc (MSZP):
Az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke és a MAL Zrt. értékesítési menedzsere. Októberben egy olyan ajkai körzetben verte a Fideszt, ahol addig harmatos volt a baloldal.

 

Rig Lajos (Jobbik):
Tapolca alpolgármestere. Dolgozott ápolóként és aneszteziológiai szakasszisztensként és volt a tapolcai kórház szakszervezetének vezetője.

 

Új erő támad
„Senkinek sincs nagyobb hatalma, mint annak a nőnek, aki tudja, mit akar, és elszántan halad a célja felé” – mondja egy szőke hölgy a hirdetőtábláról. Ő Blazovich Tímea, a Földművelők, Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártjának elnöke. Egyike annak a 22 jelöltnek, aki meg akarja szerezni a tapolcai mandátumot.

 

Az ősbűn
A Fidesz a tapolcai kórház csonkolása (két osztály bezárása) miatt kényszerült az őszi önkormányzati választások után a Jobbiknak átengedni a várost. Most a kormánypárti jelölt hiába ígéri, hogy 2,3 milliárd forinttal fejlesztik a kórházat, lesz egynapos sebészet és újraindul a szülészet, mondása hiteltelenül cseng.

 

A Fidesz mindössze 200 embert tudott toborozni a sümegi békemenetre, azok fele is Székesfehérvárról, Zircről, és ki tudja, honnan jött.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!