Felröppen időnként a dörgedelem légitársaságok részéről, miszerint túlsúlydíjjal fogják sújtani – büntetni? – azokat a légiutasokat, akiknek nem, vagy nem csupán a csomagja túl nehéz, de finoman szólva a testtömegindexük is az egekbe szökik. Hardy Mihály, a Budapesti Airport Zrt. társadalmi kapcsolatok igazgatója szerint elsősorban a tengerentúlon tűnődnek a pluszdíjon, ahol a népesség fele elhízottnak számít és sokat repül.

 
Fotó: Shuttterstock

Extrém esetekben persze – különösen a fapados társaságoknál, amelyek gépei szűkösebbek – előfordulhat, hogy valaki két jegyet kénytelen venni, mert egyszerűen fizikailag nem fér el. Ám arról nem tud, hogy a légitársaságok nemzetközi szövetségei a pótdíj bevezetését már készpénznek vennék.

Hazánkban mind a hatályos alkotmány, mind pedig az új Alaptörvény, sőt a 2003-ban elfogadott Egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőségről szóló törvény tiltja a hátrányos megkülönböztetést – méghozzá igen sok pontban. Ezek között a nem, bőrszín, vallás, vagyoni helyzet, életkor, érdekképviselethez való tartozás stb. szerepel. A törvényhely „nyitott”: úgynevezett egyéb helyzete, jellemzője, tulajdonsága alapján is tiltja a megkülönböztetést a foglalkoztatás területén is. Gyakran mégis megtörténik. Ilyen tulajdonság a testsúly és magasság is. Ildikó csak ennek, vagyis testsúlyának tulajdonítja, hogy bár főiskolai diplomája, köztisztviselői versenyvizsgája, nyelvvizsgája van, akárhová nyújtja be pályázatát, egy pontig eljut, aztán a személyes beszélgetést követően mindig kiderül, hogy a hivatalban nem róla álmodtak. Ildi 34 éves és kórosan kövér. Alig fér be az ajtón. Értelmes, képzett, határozott. Illetve egy darabig az, aztán elbőgi magát: „Azt hiszik rólam, hogy lusta vagyok! Nyíltan soha senki sem mondja a szemembe, hogy ekkora bálnát nem vesz fel sem a megjelent hirdetésre, sem személyes, informális ajánlásra. De a végeredmény ez. Amióta az eszemet tudom, küzdök a súllyal! Dehogyis vagyok én nagyevő. Bána­tomban sem zugzabálok! Hormongondjaim vannak tizenéves korom óta: ha kezelést kapok, a 130 kilómból harminc lemegy, de akkor meg szőrösödni kezdek…” – pa­­nasz­kodik. Nem ő az egyetlen: Katát – textiltechnikusi érettségivel, mert hol van már a hazai ipar – takarítani nem veszik fel kövérsége miatt. Pedig szorgos, ügyes. Méretei mellett, vagy annak ellenére is. Gábor Éva több nyelven beszélő, bölcsész diplomás hírszerkesztő is úgy látja, a nagy testsúly egyértelműen hátrány a médiában is. Az más kérdés, hogy éppen ezen adottságának köszönhette azt a filmszerepet, amelyet az immár többszörös nemzetközi díjnyertes moziban, a Pál Adriennben játszott el Kocsis Ágnes rendező felkérésére.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogi szakértője, dr. Gregor Katalin állítja: rengeteg ügy és ügyfél megfordul náluk, de testsúly miatt még nem jelentkezett panasszal senki. A leggyakrabban felmerülő gond az életkor, a bőrszín és a testi fogyatékosság. Az egyenlő bánásmód megsértése esetén munkajogi és polgári jogi pert indítható, a bíróság előírhatja a jogellenes élethelyzet megszüntetését, illetve kártérítést ítélhet meg a sértett javára. Akkor, ha a sérelem valóban fennáll, mert kivételek azért akadnak. Például ha a munkavállaló hátrányos megkülönböztetésnek érzi, de az mégsem az, s a munkáltató cég/hivatal eredményesen menti ki magát a perben. Ha valaki, mondjuk, a Köztársasági Őr­­ez­­redbe szeretne bejutni 150 centi magassá­gú férfiként, az aligha fog menni. Ugyanakkor katonaként ez az alacsony legény kitűnő esélyekkel indulhatna harckocsis zászlóaljnál való felvételnél, vagy ha egészségi állapota csúcs, repülős kiképzésre, főiskolára, mert a vadászgéppilóták sehol a világon nem a kosarasok közül kerülnek ki. A magasság is testi adottság, tulajdonság. Ráadásul nem is küszöbölhető ki, mint a túlsúly sok esetben… A légitársaságok is szabnak magassági minimumot a légikísérők számára: 160 centit. Ennek nem esztétikai, hanem gyakorlati okai vannak: egy alacsonyabb nem éri fel a csukható kézipoggyásztartókat, az életmentő eszközöket. Mindenki jó valamire, valahová. Ha duci modellt keres egy divatcég, ott a nem éppen rubensi bájakat favorizáló korunk botsáska típusú lányait tanácsolják el… Lehetnek a szakember szerint tehát „arányos és jogszerű” megkülönböztetések, ám sok munkakörnél a foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálat során döntenek erről. Volt, hogy túl filigrán nő jelentkezett raktári árufeltöltőnek, s elutasították. Ránézésre! Aztán az orvos és a pszichológus az alkalmasságát állapította meg, mert „kicsi a bors, de erős”. Egy futárt – gyanúja szerint – nagydarabsága miatt nem alkalmaztak. Róla is kiderült: pusztán megjelenése alapján nem dönthettek volna, mert mozgása gyors, koordinált. A jogász szerint nem kell sokat okoskodni sem a munkavállalói, sem a munkáltatói oldalról: ott a próbaidő intézménye, aközben minden kiderül. Vagy mégse. Amennyiben nem a dolgozó mondja be az unalmast, hanem a cég dönt egyoldalúan a munkaszerződés meg nem hosszabbításáról, akkor még mindig ott van a jogvita lehetősége.

Érdekes nemzetközi, jobbára tengerentúli joggyakorlatra hívta fel a figyelmet az ELTE és a CEU munkajogi és szociális jogi professzora, Lehoczkyné dr. Kollonay Csilla, ahol szerinte ma még fejlettebb állampolgári tudatú, a diszkriminációra érzékenyebb és jogaikat bátrabban kiharcoló – kikényszerítő? – emberek élnek, mint nálunk. A Kong­resszus 2009-ben módosított bizonyos szabályokon, s a kóros kövérség is védelemre érdemes lehet adott esetekben, amelyre tekintettel tilos a diszkrimináció. Gyakori a súly miatti zaklatás: kérdés persze, mikor megy át a „jóindulatú” tréfálkozás vagy piszkálás zaklatásba… Michigan állam esetjoga szól a „Hooters” nevű étteremláncról, a szó ugye „dudát” jelent. Az itt foglalkoztatott pincér hölgyek – ha idomaik mellé némi túlsúlyt is felszedtek, s nem fértek bele az S-es formaruhába – harminc nap türelmi időt kaptak tornára és fogyókúrára, aztán, sikertelenség esetén, a munkakönyvüket. Ez mára tilos. Köszönhetően a most 23 éves Cassandra Marie Smithnek, aki 2008-ban egyetlen hónap alatt nyolckilónyival összesanyargatta ugyan magát, ám 25 ezer dollárra perelte a Hooterst.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!