A 24 éves orvostanhallgató, James Holmes A sötét lovag: Felemel kedés első vetítésén egyszer csak felállt, mintha sürgősen ki kellene mennie a teremből, mert csörög a telefonja, majd a Batman-filmek jelmezeire emlékeztető páncélban és négy fegyverrel tért vissza.

  <h1>James Holmes, a tömeggyilkos</h1>-
  <h1>Így gyászolták a denveri tömeggyilkos áldozatait.</h1>-

James Holmes, a tömeggyilkos

- – Kép 1/2

Először könnygázgránátokat dobott a közönségre, majd lövöldözni kezdett. Az emberek kezdetben azt hitték, hogy a füst és a zaj is csak az éjszakai show része. A néhány perces ámokfutás során 71 embert talált el. Nem sokkal később letartóztatták a mozi parkolójában. A lövöldözés azonban csak az egyik fele volt a tervének, ugyanis mozgásérzékelős bombákat helyezett el otthona padlóján, és beállította a hifitornyát, hogy a vetítéssel egy időben hatalmas hangerővel megszólaljon, és a szomszédok hívására kiérkező rendőrök a lakásába lépve felrobbanjanak. A rendőrség szerencsére észrevette a csapdát, így a ház és a környék lakóit azonnal kiköltöztették.

Holmes neurológiát hallgatott a Colorado-Denver Egyetemen, nemrég adott be halasztási kérelmet. A férfit visszahúzódónak és félénknek tartották ismerősei, de ahogy annak a labornak a vezetője fogalmazott, ahol a gyakorlatát töltötte, nem volt annyira fura, hogy arra lehetett volna gyanakodni, tömeggyilkosságot követ el. Holmes szomszédai szerint sem volt a férfi barátkozó típus, viszont azt is elmesélték, hogy az orvostanhallgató legtöbbször jelmezszerű nadrágot viselt. A péntek hajnali akciója előtt pedig vörösre festette a haját, és a rendőröknek Jokerként, Batman egyik leghírhedtebb ellenségeként mutatkozott be. Egyelőre nem tudni, miért kezdett el lövöldözni, a bíróság hétfőn fogja először meghallgatni. Az események kapcsán többfajta vita is újra fellángolt az Egyesült Államokban. Az egyik a szabad fegyverviseléssel kapcsolatos. Sokak szerint az eredeti céllal ellentétes eredményt értek el: az állampolgárok biztonságát éppen az veszélyezteti, hogy minden őrült könnyedén fegyverhez juthat. Ezért lassan már minden hónapra esik egy mészárlás az USA-ban, míg a többi fejlett államban, ahol engedélyhez kötik a fegyverbirtoklást, csak elvétve történnek hasonló esetek.

Colorado államban, a tragédia színhelyén például mindenkinek joga van ahhoz, hogy az otthonában, a munkahelyén vagy az autójában fegyvert tartson, és az sincs korlátozva, hogy hányat lehet egy hónapban vásárolni. Sőt az állam még azt is engedélyezi, hogy a boltosok időnként kiárusítást tartsanak. Az egyetlen megkötés az, hogy mielőtt a vásárló kifizetné az árut, az eladónak meg kell néznie, nem szerepel-e a vevő a bűnözői nyilvántartásban. Így történhetett, hogy a magát Jokernek képzelő Holmes, aki csak egyszer került összetűzésbe a rendőrséggel, gyorshajtásért, az elmúlt két hónapban négy fegyvert – két Glock típusú pisztolyt, egy vadászpuskát és egy géppisztolyt – és 6000 töltényt vehetett. Ennek ellenére nem valószínű, hogy változtatni fognak szövetségi vagy állami szinten a fegyverbirtoklás szabályain. Barack Obama elnök és republikánus ellenfele, Mitt Romney is felfüggesztették kampányukat a hírek hallatán, de a tragédia kapcsán mondott beszédeikben egyikük sem utalt arra, hogy megválasztása után módosítaná a törvényeket. Nyilván nem akartak szembeszállni a befolyásos fegyverlobbival, mert jelentős anyagi támogatástól esnének el. Nem is beszélve arról, hogy amíg 1990-ben az amerikaiak 77 százaléka értett egyet a szigorítással, a Gallup felmérése szerint két évtizeddel később már csak 44 százaléka gondolta ezt.

Arról is újra vitatkozni kezdtek, hogy milyen hatást gyakorolhatnak az erőszakos jelenetekben bővelkedő filmek a fiatalok személyiségfejlődésére. A Christopher Nolan-féle Batman-trilógia korábbi epizódját néhányan azért kritizálták, mert a film részei logikailag jóformán nem is kapcsolódtak egymáshoz, csak a perverzitás határát súroló kegyetlenség tartotta össze a történetet. Egyes rajongóknak éppen ezért tetszett a film, mások szerint pedig igenis volt benne koherencia. A vita hevességét jól mutatja, hogy a RottenTomatoes.com ismert filmértékelő honlapon blokkolni kellett a felhasználói hozzászólásokat, mert a kommentelők igencsak durván keltek ki A sötét lovag új részét kritizáló megjegyzések ellen. Hatal mas felháborodást váltott ki az is, hogy a sérültek között két testvér, egy négy hónapos és egy hatéves gyerek is volt. Feltehetően a mozi munkatársainak a felelősségét is vizsgálni fogják, hogy miért engedtek be gyerekeket a korhatáros akciófilmre, és egyre többen sürgetik, hogy a szülők a gyámhatóság előtt feleljenek, miért vitték el őket a hajnali fél 1-kor kezdődő vetítésre. Pedig mindent megtettek, hogy a figyelmet eltereljék gondatlanságukról: miután előadták, mennyire megijedtek, mikor a lövöldözést követő kavarodásban nem találták a kisbabát, és milyen megható volt a családegyesítés a kórházban, az apuka a CNN hírcsatorna riportere előtt kérte meg párja kezét.

Éppen egy éve robbantott fel 8 embert Oslóban, majd lőtt le 69 fiatalt Utoya szigetén Anders Behring Breivik. Pere augusztus 24-én érhet véget. A tét az, hogy elmebetegnek nyilvánítva élete végéig tartó gyógykezelésre vagy beszámíthatóként a maximálisan kiszabható 21 éves börtönbüntetésre ítélik-e a tömeggyilkos szélsőjobboldali férfit, aki éveken át tervezgette akcióját, amellyel állítása szerint a muszlim bevándorlók által neki okozott sérelmeket akarta megtorolni. Az áldozatokról ma 15 órától a budapesti norvég nagykövetség előtt is megemlékeznek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!