„Az orosz agresszió fenyegetés a világnak.” Ezzel indított Obama amerikai elnök szombaton az ausztráliai Brisbane-ben, a legfejlettebb gazdaságok, a G20-ak értekezlete előtt. Moszkva kelet-ukrajnai beavatkozása, a szeparatisták támogatása rányomta bélyegét a csúcsra. Putyin orosz elnök, aki maga is ott van Brisbane-ben, egy tapodtat sem engedve azt állította, hogy Moszkva nem avatkozott be Ukrajnában és az Oroszország elleni szankciók szembe mennek a nemzetközi joggal. Ez nem hatotta meg tárgyalópartnereit, Cameron brit kormányfő az orosz elnöknek azt mondta, ha folytatják, kiszélesítik a beavatkozást, akkor újabb szankciókat hoznak az EU-országok, nyilván az USA-val összhangban.

 
Ukrán kadétok Kijevben - Fotó: Sergei Supinsky, AFP/Europress

Szakértők szerint egyre több jel mutat az orosz katonai agresszivitásra, Svédország orosz tengeralattjáróra gyanakszik nemzetközi vizein, míg Ausztrália keleti oldalán két orosz hajó jelent meg. A BBC szerint a decemberre várt új orosz katonai doktrína ellenségként kezeli majd a NATO-t és az Egyesült Államokat. Az éles támadások miatt Putyin nem várta meg a csúcs második napját, otthagyta Brisbane-t.

Egyelőre nyugodt hétvégéje volt Kelet-Ukrajnának, nagyobb tűzszünetsértés nem történt. Ugyanakkor Porosenko ukrán elnök úgy döntött, hogy a szeparatisták ellenőrizte területekről kivonnak minden államilag finanszírozott intézményt, ez vonatkozik az iskolákra, kórházakra, még a mentőszolgálatra is. Egy hetet adnak rá. Ez újabb kijevi lépés a lázadók ellenőrizte kelet-ukrajnai vidék leválasztására, egyben a nyomásgyakorlás eszköze is. Az ukrán külügyminiszter egyébként a hét közepén gyakorlatilag leírta ezeket a területeket, amikor azt nyilatkozta, hogy nekik nincs erejük visszaszerezni az elvesztett területeket. Kérdés persze, hogyan lehet végrehajtani Porosenko döntését a lázadók által ellenőrzött területeken.

Ugyanakkor nemzetközi megfigyelők az orosz–ukrán határon harci járművek mozgását érzékelték és két különböző forrás azt is megerősítette, hogy Putyin „leopárdjait” is beveti Kelet-Ukrajnában. Leopárd a kódneve annak az igen fejlett harctéri, önmagát védeni tudó harctéri radarrendszernek, amely egyfelől 40 kilométeren belül mindent lát szárazföldön, vízen, égben (a frontvonal mögötti mozgásokat, ellenséges konvojokat, alacsonyan szálló helikoptereket), másfelől rendkívüli módon javítja a tűzerő pontosságát. Egy másik amerikai lap, a Daily Beast szerint egy korábbi Pentagon-tanácsadó úgy véli, 7 ezer orosz katona van Ukrajnában, 100 tank, 150 önjáró löveg, rakétavető támogatásával, de legalább 40-50 ezren állomásoznak a határ mentén.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!