MEGKÉRDEZTÜK…
Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét

– Hogyan viszonyul a Liget Budapest Projekthez?

– Ellenzem a beruházást, az új épületek odaépítését, ugyanakkor a régiek felújítását és a Liget azon beruházásait, amelyek az ősfák közötti pihenést, a Liget funkcióját segítik, azokat támogatom, így például az autók kitiltását is.

– Mi a baja az új épületekkel?

– A Petőfi Csarnok helyére tervezett 30 méter magas épület elrontaná a Liget élhetőségét. Nagy zenekedvelő vagyok, de abban nem vagyok biztos, hogy a felújított Zeneakadémia, a Müpa és a BMC (Budapest Music Center) mellett valóban szükség van egy Zene Házára. Az új épületek fenntartása kérdéses, ugyanis rengeteg pénzbe kerül. Ráadásul a városfejlesztési stratégiának is ellentmond, hiszen az minél több zöld terület létrehozását és az ősfák megóvását helyezi előtérbe. Városépítészetileg is vitatható az egész beépítés. Ha már mindenképpen egy helyre akarják koncentrálni a múzeumokat, amely egyébként nem egyértelműen indokolható, akkor miért nem olyan területre tervezik, amely használaton kívüli, lepukkant, a környezetet és az életminőséget romboló? Rengeteg ilyen rész van a fővárosban, ha Zuglónál maradunk, például Rákosrendező is alkalmas lenne. A fotómúzeum indokolt, az új Néprajzi Múzeum és a Vajdahunyad várának felújítása is.

– A kerületnek volt bármilyen beleszólása az új projektbe?

– Nem, politikai döntés volt. Ha valódi jogállamban élnénk, nem lehetne ezt az óriási beruházást megvalósítani. Egyébként szinte biztos, hogy a projekt nem lesz kész 2018-ra. Van egy városligeti törvény, amelyet még az elődöm, Papcsák Ferenc adott be, a lényege, hogy a Ligetet az állami vagyonkezelőnek adták át, tehát jogi értelemben Zugló nem tud mit tenni, de politikailag tiltakozunk. Baán László főigazgató úrral egyébként jó a viszonyunk, ismeri az álláspontomat. Tett gesztusokat, például delegálhatunk tagot a tájépítészeti bizottságba és lesz valamennyi beleszólásunk a közlekedés  átszervezésébe is, de ezek részletkérdésekaz egészhez képest.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!