– Biztos vagy benne, hogy azért nem hív?
– Nem tudom.
– Lehet, hogy sok a munkája. Vannak olyan férfiak, akik este is azért ülnek az irodában, mert tényleg dolgoznak.
– Lehet, de ők vannak kisebbségben.

 
Kémek a gépben

Mit tehetünk, ha meg akarjuk tudni, mit csinál a pasink vagy csajunk, amikor a héten már negyedszerre mondja, hogy éjfélig bent kell lennie? Olyan divatosak mostanában a lehallgató készülékek, mikrokamerák és egyéb, 21. századi „kémcuccok”, hogy kedvünk támadt ilyen eszközökkel utánajárni, mivel tölti estéit szívünk választottja.

– Van Zuglóban egy bolt, ahol apró kamerákat és mikrofonokat is árulnak. Olyanokat, amelyekkel le lehet valakit hallgatni – kaptunk tippet egy ismerősünktől, aki azt is megsúgta, hogy olyan „mesternek” is megadják a számát, aki ezeket megfelelően beszereli.

Megszeppenve próbáltuk hitelesen előadni a zavarban lévő, de elszántan nyomozó barátnőpáros szerepét. Az eladó nem lepődött meg, amikor kinyögtük: lehallgatásra alkalmas minieszközöket keresünk. Annyit mondott csak, hogy másfél hónapja vették át az üzletet, és nem foglalkoznak ilyesmivel, a régiek a XIII. kerületbe költöztek.

A helyszín jellege ott már sokkal többet ígért: csengetni kellett a barlangszerű bejáratnál, lefelé meredek lépcsősor vezetett.

A 30 körüli számítógépguru kinézetű srác egyből értette kérdésünket, de mosolyogva hárított: kizárólag televíziókat árulnak, igaz, a legkiválóbbakat. Azt tanácsolta, próbálkozzunk az e-Bayen, ahonnan két-három nap alatt bármilyen kémeszköz az ölünkben landolhat.

Valóban óriási a választék: több százféle készülék rendelhető két dollártól kétszázig. Mikrokamerák, lehallgatók, poloskák különböző méretben, színben, teljesítménnyel, kapacitással. Vezeték nélkül, 900 és 1800 MHz-en is működő szettek, láthatatlan le- és átjátszók.

A nagyok persze még nagyobb tétben játsszák a lehallgatósdit. A kormányok vásárokon adják-veszik a biztonságtechnikai felszereléseket, amelyekkel bárki lehallgatható, minden e-mail fiókhoz hozzá lehet férni. A Nagy Testvér gyakorlatilag mindent lát – derült ki a WikiLeaks december elején publikált Kémfájlok című anyagából. Magyarországon is virágzik – kis túlzással – a kémipar.

– A WikiLeaks anyagai olyan zártkörű szakmai konferenciákról származnak, amelyeken a törvényes megfigyelési technológiában érintett több száz szállító és megrendelő vesz részt. A megrendelők többnyire állami szervek, magándetektívekkel még nem találkoztam – tudtuk meg Kőhalmi Zsolttól, a WikiLeaks-dokumentumban is szereplő magyar informatikai cég, a NETI elnökétől. A vállalat a nemzetbiztonsági törvényben törvényes megfigyelésre felhatalmazott szervezetek és a távközlési szolgáltatók számára fejleszt és szállít monitoring rendszereket és eszközöket. A törvényes megfigyelés eszközein kívül nagyobb cégek informatikai rendszereihez fejleszt részegységeket.

– Nem könnyű ezekre a konferenciákra bejutni: a cégek külön meghívásra érkeznek, és tetemes részvételi díjat is kell fizetniük. Persze, a konkurensek is elmennek megnézni, mit csinál a versenytárs, és itt már csak a saját ügyességükön múlik, hogy ne áruljanak el túl sokat nekik. Ahogy ahhoz is ügyesség kell, hogy nyereségünk legyen a kormányzati partnerekkel kötött üzleteken, akik a szűkös költségvetési lehetőségek idején igen kemény áralkut diktálnak – mondta a magyar cég vezetője.

De bármilyen izgalmasan is hangzanak a kémtörténetek, ők a bűnüldözés érdekében szerzik információikat. – A technika ma már mindenre képes, a bűnözőkkel szemben legalább olyan rafinált eszközöket kell használni, mint amelyeket ők alkalmaznak. Viszont a nemzetbiztonsági törvény világosan előírja, azon szervek vehetnek igénybe ilyen szolgáltatásokat, amelyek nyomozati jellegű tevékenységet végeznek – rögzíti Kőhalmi Zsolt, aki azonban nem árulhatta el, kiknek szállítottak eddig technikát. – A magyar hatóságokkal együttműködünk, külföldi üzleti partnereink is vannak, de elnyomó rezsimekkel nem üzletelünk. De ennél többet nem mondhatok.

Mondott viszont Julian Assange, a WikiLeaks alapítója: „Ti mind megszívtátok”. A „ti” jelentése esetünkben: az iPhone-t, Blackberryt, vagy gmail e-mail-fiókot használókat jelentik, ők pedig vannak pár százmillióan világszerte. Assange azt állította a minap, hogy az iPhone ezen alkalmazásában van egy hiba, amelyet kihasználnak a megfigyelő cégek. Állítása szerint olyan dokumentumok kerültek a birtokába, amelyekkel mindezt bizonyítani is tudja. „Ha egy weboldalra kerülsz, vagy valaki küld neked egy e-mailt, akkor bumm, megfertőzik a telefonodat és felveszik, amit mondasz a szobában, még akkor is, amikor a telefon nem tűnik aktívnak” – magyarázta. Bizonyítékot későbbre ígért, de bizonyosság azért már most is akad a kiszolgáltatottságra, ami a legprofibbakat is eléri: a Facebook közösségi oldal alapítója, Mark Zuckerberg privát fotói – akarata ellenére is – nyilvánosságra kerültek nemrég. És ez még, állítólag, csak a kezdet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!