Nevelők erőszakoskodtak a védelembe vett gyerekekkel.

 
Illusztráció - John Donegan, Getty Images Hungary

Szexért cserébe játékot és édességet ígértek a teljesen kiszolgáltatott kicsiknek, a nagyobbaknak pénzt és pluszszabadságot ajánlottak a nevelők. Volt olyan 9 éves kislány, akit orális szexre tanítottak, akadt tinédzser, akit állítólag teherbe ejtettek – egyre brutálisabb részletek derülnek ki a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai központjának „mindennapjairól”. Az ügy akkor pattant ki, amikor néhány hete egy nap alatt az intézmény öt lakója került kórházba – öngyilkossági kísérlet miatt. Jogvédőknek 15 fiatal tett vallomást.


Kényszerszex és bántalmazás

Hogy az Alföldi utcai befogadóotthonban súlyos visszaélések történtek, azt először a Bors, illetve a Magyar Nemzet írta meg. Egy augusztus végén létrehozott Facebook-oldal posztolói pedig azt állítják, az intézményben dolgozó nevelők büntetlenül élhetik ki szexuális és szadista vágyaikat.

Az oldalon rengeteg olyan fotó van SMS-ekről, amikből kiderül: több bántalmazott is próbált feljelentést tenni, de a rendőrség nem foglalkozott az üggyel.

„Valóságközeli és nem egyedi eset, néhány évente napvilágra kerülnek a borzalmak” – kommentálta a helyzetet Gyurkó Szilvia. A gyermekjogi szakember szerint sokkal több szörnyűség történik az ilyen intézményekben, mint azt gondoljuk, csak ritkán derülnek ki a problémák, mert egy ilyen intézmény nagyon zárt világ, olyan, mint egy család. Várható, hogy most még több ilyen esetre derül fény, hiszen egyik húzza maga után a másikat.

Országszerte több mint 20 ezer gyermek él otthonokban, átmeneti befogadó intézményekben, összesen 19 gyerekjogi képviselő „jut rájuk”. A jogszabály szerint az ilyen befogadó intézménybe került gyerekek sorsáról 30–60 nap alatt dönteni kellene, de gyakran a gyerekek fél évet is eltöltenek az ideiglenes (és ezért nagyon kiszolgáltatott) helyzetben.

„Már az első napokban kialakulhat az áldozati és elkövetői függő viszony. A gyerekek félnek beszélni, úgy vélik, nem extrém, ami velük történik, amúgy is az a tapasztalatuk, hogy csak magukra számíthatnak. A rendőrség nem hisz nekik, hiszen az általános vélekedés, hogy az intézetis gyerekek többsége drogozik, prostituáltként tevékenykedik, bűncselekményeket követ el. Nevelő egyébként bárki lehet, akár az utcáról is besétálhat, a szakirányú végzettségek köre nagyon tág és sokszor nem jelent valódi előképzettséget, ráadásul óriási a fluktuáció. Sok nevelő úgy gondolja, a gyerek legyen hálás, hogy az intézményben lakhat, semmilyen felelősséget nem éreznek irántuk” – magyarázza a szakember.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában egy 16 éves intézetis lány mesélte el tapasztalatait: sokuknak tanárral, mediátorral, nevelővel is le kellett feküdniük, neki is felajánlották, hogy álljon prostituáltnak. Gyakori az öngyilkossági kísérlet. Egyszer elment a rendőrségre, de 11 napon belül lezárták az ügyét, mert a nevelők azt mondták: hazudik.

Az Alföldi utcai intézményben belső vizsgálat indult, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága azonnali feltárást rendelt el, az ORFK is vizsgálódik.

Az intézmény dolgozóit nagyon megviselték a súlyos vádak, úgy vélik, lejáratókampány zajlik ellenük, azok a szülők bosszúja, akiktől hozzájuk kerülnek a gyerekek.

Az utóbbi években több ilyen eset is felszínre került, például a Cseppkő utcai otthonban egy pedofil nevelő hazavitte a gyerekeket és együtt aludt velük, a csepeli Burattino iskolában pedig a tornatanár évekig fajtalankodott a diákokkal.


A fájdalom SMS-ei
Az Alföldi utcai befogadóintézményben történtekkel foglalkozó Facebook-oldal
SMS-fotóiból:
„Rendszeres bántalmazás volt a nevelők és a gyerekek részéről is.”
„Megalázásból volt sem hiány.”
„A drog annyira természetes volt, mint a víz.”
„Volt olyan, hogy egy nevelő úgy megvert egy gyereket, hogy vérzett több helyen is.”
„Nem embernek való hely…”
„Sajnos olyan dolgokat is csináltak, ami életünk végéig kísér.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!