Lukácsi Katalin Katolikus hitoktató, történész és zsidó közösségszervező, az ELTE doktori iskolájának hallgatója. A kormánypártok Ferenc pápával való konfrontációja, a Népszabadság- és a CEU-ügy miatt 2017-ben kilépett a KDNP-ből. Tavasszal a Viszlát, kétharmad kezdeményezést vezette, később ellenzéki tüntetések szónoka volt. Jelenleg közösségi médiamarketinggel ismerkedik, videoblogjának első posztját szeptember 22-én teszi közzé a YouTube-on.

 

– „Ne féljünk tévedni! Az én életem a tévedések láncolata” – ezt írta másfél éve, amikor a CEU-ügy betette a kaput, és kilépett a KDNP-ből. Nem tévedett ezzel is? Könnyebb boldogulni annak, aki barátságban van a kormánnyal. 

– Anyagilag rossz döntés volt, viszont a lelki szabadságom és az emberi jóllétem szempontjából mérhetetlenül jó. Egy percig nem bántam meg. Magyarországon ma valóban nehezebb kormánykritikusnak lenni, de attól tartok, eltúlozzuk a félelmet. Szavaztak annyian a pártállami felépítmény ellen, hogy ki tudjunk állni egymásért.

– De az ellenzék fizetést nem tud adni… 

– Szerintem emiatt sem lett volna jó ötlet a parlamenti bojkott. Nem beszélünk róla, de a parlamenti vagy önkormányzati munka anyagilag is támogatja az ellenzéki programalkotást. 

– Nem lenne jobb makulátlannak maradni és várni, amíg a nemzet ezerforintonként kifizeti a rendszerváltás árát?

– Ez nem a Fidesz-kormány pénze, hanem a magyar embereké. A politikához pénz is kell, ezt a demokrácia 29. évében meg kell tanulnunk. 

– Hajlok rá, hogy ne azonosítsam a Fidesz 2,8 milliós bázisát a korrupt, hibrid autoriter rezsimmel. De évente egy önhöz hasonló szavazó „kilépésével” sokára jutunk el a kormányváltásig… 

– A kormányváltás mint célkitűzés kevés. Ha 51 százalékot kapott volna áprilisban egy ellenzéki erő, attól a NER fennmaradt volna. Bármennyire is irreálisnak tűnik, kétharmados többséget kell elérnie az ellenzéknek. 

– Ön egy keresztény mozgalomban gondolkodik. Ez lehet a jövő az érdemtelenül Fideszre szavazó okos, rendes konzervatívok számára?

– Fontos kérdés. Pápay Gyuri barátommal és a Viszlát, kétharmad! szervezőivel, Márki-Zay Péterrel egyre többen ismerjük föl, hogy a ma még fideszes szavazók nélkül kormányváltás sem képzelhető el, nemhogy rendszerváltás. Sokan közülük nem a jogállam lebontását vagy a korrupciót szeretik a Fideszben, hanem kereszténydemokrata konzervatívként nem látnak alternatívát, esetleg a családtámogatás előnyeit élvezik. Április tanulsága, hogy a romokban lévő ellenzékre is az ország fele szavazott, de a sikerhez reális alternatívát kell nyújtani. Olyan vezető ellenzéki erőnek kell kinőnie magát, amely meg tudja szólítani a ma még fideszes szavazókat. 

– Egy már létező pártról beszélünk vagy egy leendő szerveződésről? A választó szívesen olvas elméleteket, de leginkább arra kíváncsi: hogyan?

– Erre még nincs válaszom, ahogy senkinek sincs. A hétköznapokban fog eldőlni, melyik pártok tudnak felépíteni maguknak olyan erős bázist majdhogynem a nulláról, amely magához tudja vonzani az útkeresőket. Ilyen kísérlet a 21. századi pártok összefogása, ők talán többet tudnának mondani azon túl, hogy „Orbán, takarodj!”. Valószínű, hogy egy mozgalom, ernyőszervezet is meg fog jelenni, amely az önkormányzati választásokra segít elfogadható jelölteket találni. Az új mozgalom, ha létrejön, politikusabb szervezet lesz a Közös Ország Mozgalomnál. 

– A 21. századi pártok között az LMP-re, a Jobbikra és a Momentumra gondoljunk? 

– Az alapítása évét tekintve a DK is az, de tagságában és üzenetében az MSZP-hez áll közel. Szoktak támadni, mert a Jobbikért és a DK-ért is képes voltam kampányolni, kiálltam Bauer Tamás mint esélyes ellenzéki jelölt mellett. Nyitottabban gondolkodom, mint egy átlagos, Fideszből kiábrándult állampolgár. Baloldali családból jövök, eszembe sem jutna lehazaárulózni a Sargentini-jelentést megszavazókat. Nem nemzetellenesek, csak másként akarják szolgálni a hazát. Ha a különböző „ellenzékek” többet csatároznak egymással, mint amennyit a kormányt bírálják, azzal csak bebiztosítják a Fidesz hatalmát. De kávét rendelhet Orbán Viktor, amíg az első napirend előtti felszólaló Gyurcsány Ferenc. Amíg ő nem lép hátra, addig reménytelen a ma még kormánypárti szavazók megszólítása. Orbán és Gyurcsány sokak számára ugyanazt a stílust képviseli. Mérgezi a közéletünket, ahogy a kormánypártiak és a kormánykritikusok hazaárulózzák, birkázzák egymást.

– Kérdeztem tíz éve én is Gyurcsány Ferenctől, nem akar-e pár évet pihenni, könyvet írni. De láthatóan nem akar. 

– Nehéz elképzelni a DK-t nélküle, de nem lehetetlen. Sokat elmond a pártról, ha működésképtelen az aktuális vezetője nélkül… Az LMP is túlélte Schiffer András kilépését. 

– A parlamenti küszöbnél járnak, ha nem is emiatt. 

– A ciklus elején vagyunk. Időben folytatják le önmaguk újragondolását. Szél Bernadett hátralépett, de ott van. Ahogy Vona Gábor visszalépésével a Jobbik is működőképes maradt, a legradikálisabb szélsőségesek kilépésével. 

– Sneider Tamás sem egy ultraliberális.

– Nem mondom, hogy baloldalivá vagy emberi jogi élharcossá vált volna a Jobbik, de hitet tett a változás és a polgári Magyarország mellett, és keresztényként én hiszek a személyiségfejlődésben. 

– Gyurcsány Ferencnek nem jut e hitből? 

– Az én szememben igen. De őt a 2006- os őszi eseményekkel azonosítják. Ha akkor bocsánatkérés gyanánt lemondott volna, és elment volna pár évre jó könyveket írni, akkor más lenne a közélet. 

– Nem tudom, mi a nagyobb bűn, Gyurcsány Ferenc zárt ajtós őszödi igazmondása és a laikus-erőszakos rendőrségi fellépés, vagy a Fidesz önkényes rendszerváltása, a „mindig igazat mondó” Orbán Viktorral. 

– És „ő soha nem vetemedne arra, hogy elhallgattassa a vele ellentétes véleményeket” – nem véletlenül robbant föl erre a mondatára a strasbourgi ülésterem. Szerintem akkor tudunk polgári demokráciát építeni, ha a túlzott egók, ambíciók kikerülnek a politizálásból. Ez maradjon meg a vallásnak, ahol helye van a messiásvárásnak, a szentkultusznak. Akkor tudunk polgári demokráciát építeni, ha a politika és a vallás szimbolikus értelemben is kettéválik.

– A Fidesz történelmi bűne a sokszínűséget gyilkoló választási törvény. Nézhetjük bárhogy, de nem az van, hogy egy drabális szumóbirkózót próbál legyőzni egy nyeszlett sakkozó? És nem sakkban. 

– A sakkozónak rá kellene kényszeríteni a szumózót, hogy sakkozzanak. 

– Lükének azért nem mondanám a szumózót. Várjunk, míg nyugdíjba megy? 

– A Fideszt csak a kétpárti rendszer logikája szerint lehet leváltani. Nem mindegy, milyen tartalommal töltjük meg a másik serpenyőt. Az egyikben ott a Fidesz, ami ugyanolyan színes, mint az ellenzék. A tavaszi tüntetések idején hangzott el ez sokszor, amikor a szivárványkoalíción gúnyolódott a kormánysajtó, ami számomra szívderítő élmény, katartikus pillanat volt, jobbikosokkal énekelni az uniós himnuszt. A Fidesz tábora is színes, de Orbán személye, az üzenet egy táborban tartja őket. Az a kérdés, talál-e ilyen üzenetet a másik oldal. Láttuk, nem elég egymástól széttartó politikai erőket kínkoalícióba fogni. A barátaimmal ezért képviseljük a 21. századi erők összefogását, mert ez haladná meg a bal-jobb árkokat.

– Ön hol vállalna szívesen szerepet? 

– Nem vagyok benne biztos, hogy ebben bármilyen szerepem lesz. Szerettem, amikor tavasszal pártokkal együttműködve, de tőlük függetlenül kampányolhattam a kétharmad ellen. Ezer éve vágyam, hogy keresztény hitéletemből fakadó, nem közéleti tematikájú vloggerkedésbe, videoblogolásba kezdjek. Csak úgy fogok valamikor is közéleti szerepet vállalni, ha a hitemet szabadon meg tudom élni, és keresztény influencer (véleményvezér) tudok lenni. A hatalom részéről hallunk egy markáns kereszténységértelmezést, az én értelmezésem más. Nem feltétlenül megyek szembe a kormánytagok minden állításával, de hallunk olyan megnyilvánulásokat fideszes megmondóemberektől, amelyek ellentétesek mindenféle kereszténységeszmeiséggel. Nemrég Török Csaba atya mondta az Eötvös-csoport rendezvényén, hogy sok fideszes holdudvarból érkező megnyilatkozás vállalhatatlan egy keresztény számára. 

– Féltettem is. Okos és bátor beszéd volt. 

– Szomorú, hogy ha a katolikus tanítást szóról szóra elmondjuk, az bátorság. Ha kiállunk Ferenc pápa mellett, akkor gyűlölettengert húzhatunk magunkra. A  katolikus tanítás számos pontban eltér attól, amit a kormány hirdet. Fontos, hogy minden keresztény, a fideszesek is, higgadtan, árnyaltan és őszintén képviseljék a saját hitüket, ne engedjünk a szekértábor-logikának, hogy a kereszténység gyönyörű eszmeiségét kultúrává szűkítsük le vagy futball-logika szerint, sálakat lengetve üresítsük ki. Az ország szomjazza az őszinte, hiteles szót. A kereszténységben sok olyan üzenet van, amely táplálékot tud nyújtani azoknak is, akik nem hívők, de olyan egyetemes üzeneteket vallanak, amely inspirálhatja az apatikus, kissé elbizonytalanodott társadalmunkat. Ezzel meg tudjuk szólítani azokat a fideszes szavazókat is, akik kritikusak a kormánnyal, de nem látnak alternatívát. Arra bátorítom őket, ne szűnjenek meg párbeszédben lenni azokkal, akik nem Fidesz-szavazók, de ugyanolyan jó emberek, mint ők. 

– Az őszi tüntetéseken, ha lesznek még, vállalna szerepet?

– A Sargentini-jelentés elfogadására elkezdtünk szervezni egy akciót a jobboldali publicista Gulyás Balázzsal, luxemburgi EP-képviselő szólalt volna föl, de bizonytalanok voltunk, hogy jó pillanat-e ez a megszólalásra Fideszkritikus jobboldaliként. Hiszen nincs mit ünnepelni, mégiscsak az országunkat ítélte el a jelentés, még ha sok esetben jogos kritikával is. 

– A Fidesz-kormányzást ítélte el a nyilatkozat, nem az országot. 

– A kormányzás Orbán Viktor felelőssége, övé a bűn, de Magyarországra száll a szégyen. 

– Szégyellje magát az, aki idekormányozta az országot. 

– Büszke jász vagyok, és ha szétnézek otthon, feudális uradalmat látok. Ez az egész a NER-é, a hatalom holdudvaráé. Fáj, hogy az ország nem önmagáé, hanem a pártállamé.

– Nem cinkos mindenki, aki hallgat? 

– El kell ítélni, ami itt folyik, és néven kell nevezni, hogy ez kiüresedett demokrácia, vagy ahogy Filippov Gábor nevezi, kompetitív autoriter rendszer. 

– Ön megszavazta volna a jelentést? 

– (Sóhaj) Ez a kérdés megfogott. Megviselt, amikor Keresztes László Lóránt és Vona Gábor azt mondta, nemmel szavaznának. Féltem a nemszavazatok többségétől, mert ez azt eredményezhette volna, hogy a Fidesz szerint minden rendben van a jogállammal. Szél Bernadettet becsülöm, ő azt mondta, megszavazta volna a jelentést. Én is. De azzal a határozott kommunikációval, hogy nem értek egyet sem az antiszemita-, sem a rasszizmusváddal. Polgári demokráciában hívő konzervatív kereszténydemokratának nemet kell mondania az Orbán-kormányra, a 7-es cikkelyes eljárásra pedig igent.

FOTÓ: DRASKOVICS ÁDÁM

Címkék: Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!