VASÁRNAPI HÍREK - A KÜLÖNVÉLEMÉNY. - Kertész Anna vezércikke.

 
VH, 2017. június 24.

A migránsoknak nincs arcuk, nincs történetük, örömük, bajuk, vágyuk, múltjuk és jövőjük. Nincs nevük se. Mennyiségük van, származási országuk, esetleg még annyi: férfi, nő, gyerek.

Akkor sincs ez másképp, ha gyötrelmes halált halnak. Ha életük utolsó két óráját sötétben, fuldokolva töltik egy levegőtlen hűtőkocsiban, ahova azért szálltak be, hogy a teherautó biztonságos helyre vigye őket annyi szenvedés után.

A héten kezdődött meg azoknak az embercsempészeknek a pere, akik 71 menekült haláláért felelősek – 2015. augusztus 26-án Mórahalomról indult Ausztriába egy légmentesen lezárt furgon, a csomagtérben utazók még a határ előtt megfulladtak.

A tárgyalásról szóló tudósítások szerint az ügyész a vádak ismertetésekor az áldozatokat következetesen illegális migránsként emlegette, és bár voltak megrendítő pillanatai a pernek (a tények puszta ismertetése az lehetett), összességében szenvtelenül kezelte az ügyet a bíróság. Egyetlen özvegy volt jelen a tárgyaláson, a tragédiát nem tragédiaként festették le, az áldozatokat nem egyénítették. Nem akartak sokkolni, nem akartak rosszérzést kelteni bennünk – nehogy felmerüljön a kérdés: hogy hagyhattuk ezt?

Mostanra a világsajtót is bejárta a hír: a magyar hatóságok nyár eleje óta lehallgatták az embercsempészek telefonját, a hálózat sofőrjeit több ízben elkapták, tudott volt, hogy életveszélyes körülmények között utaztatják a menekülteket: közülük nem egyet Magyarországon láttak el az orvosok.

A vádirat azért is tűnhet alapos munkának, mert a bőséges nyomozati anyag nagy része már a tragédia előtt készen volt – a 26 vádpont közül egy volt a halálos végkimenetelű embercsempészet. Hátborzongató a tudat: a halálkamionból az utasok dörömbölése miatt utasításokat kérő sofőr beszélgetéseit is felvette a magyar rendőrség. Pintér Sándor belügyminiszter szerint a magyar hatóságok kiválóan végezték a munkájukat, ezért lehettek meg ilyen gyorsan az elkövetők. A telefonbeszélgetések pastu és más nyelven zajlottak, ezért időbe telt a lefordításuk és kielemzésük, ezért nem léphettek időben közbe. Elárulom: a más nyelv a szerb volt – főként ugyanis szomszédaink nyelvén kommunikáltak az embercsempészek. De míg az Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt telefont egy egész rendőri egység kereste és még DNS-vizsgálatot is elrendeltek az ügyben, a magyar rendőrségnek nem sikerült egy hónapok óta megfigyelt veszélyes bűnbanda telefonbeszélgetéseihez szerb–magyar fordítót találnia.

Talán nem is olyan meglepő ez, felidézve a 2015 nyarán történteket: a magyar hatóságok tízezrével tolták át Ausztriába a Magyarországra belépő menedékkérőket – tőlük és Európától is elvéve az esélyt, hogy biztonságban legyenek, hogy biztonságban legyünk. Egy idő után már azt sem regisztrálták, aki szerette volna, ők formálták masszává a menekülteket, ők szabadították rá Európára a Párizsban gyilkoló terroristákat, ők hagyták, hogy útnak indulhasson a halálkamion. Miattuk lett 71 ember halálában is 3 adat: 59 férfi, 8 nő, 4 gyerek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!