Megindul a vetélkedés a december 6-án létrejövő „szuper szakszervezet” vezetői posztjaiért. A szervezett dolgozók kétharmadát tömörítő három érdekképviselet összeolvadásával felálló gigaszervezet nem csak a 250 ezer tagot, hanem a vagyont is egyesíti.

 
Székely Tamás (Fotó: Komka Péter, MTI)

December 6-ra tűzte ki az egyesülésüket kimondó kongresszust az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezett dolgozók kétharmadát – mintegy 250 ezer tagot és 64 tagszervezetet – képviselő új „szuperszakszervezet” vezetőségét információink szerint átmeneti időre, várhatóan egy évre tervezik megválasztani, és már megkezdték azoknak a fiataloknak a kiválasztását, akik akár egy év múlva átveszik az országos szervezet vezetését. Az már eldőlt, hogy az elnök mellé két elnökhelyettest és gazdasági ellenőrző bizottsági elnököt választanak az alakuló kongresszuson. Az új szervezet központja a Városligeti fasorban lévő MSZOSZ-székház lesz, és a 3 szövetség több tízmilliárdos vagyona is egyesül. Kilenc szakmai ágazati tagozat működik majd, az elnökségbe 20 ezer tagonként delegálhatnak küldöttet.

Mértékadó vélemények szerint kompromisszumra kész, a globális kérdéseket átlátni képes, mind a hazai, mind a nemzetközi szinten kommunikatív vezetőre van szükség, aki tud az idősek, az aktívak, a fiatalok és a nők nyelvén beszélni, aki képes hidat építeni a verseny- és a közszféra között, és akinek van erre energiája és felkészültsége. Az MSZOSZ-nél és a SZEF-nél még gyűjtik a posztokra a javaslatokat, felmérve a támogatottságukat is, az Autonómok viszont már döntöttek: saját elnöküket, Székely Tamást látnák szívesen az új érdekvédelmi szövetség élén. A másik két konföderáció idő előttinek tartja a bejelentést, mert az egyezség szerint a három konföderáció képviselőinek kell teljes konszenzuson alapuló döntést hozniuk arról, kiket terjesztenek az alakuló kongresszus elé, amelyen mindhárom szövetség 50-50 küldötte szavaz majd a tisztségviselőkről. Úgy tudjuk, az MSZOSZ tagszervezeteinek túlnyomó többsége Pataky Pétert, a konföderáció jelenlegi elnökét támogatja, de felvetődött Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete vezetőjének neve is. Információink szerint a SZEF az elnökhelyettesi posztra számít, amelyre Boros Péternét, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének néhány hónapja megválasztott főtitkárát jelölik.

Varga László, a SZEF elnöke lapunknak azt mondta: nem az a gond, hogy az autonómok Székelyt ajánlják az elnöki székbe, a döntés „ilyen típusú nyilvánosságra hozatalát” nem tartja szerencsésnek. Pataky szerint most szembesülnek azzal, hogy hiba volt az elmúlt 20 évben kommunista csökevénynek tartani a káderfejlesztést és minél előbb meg kell találni azokat a fiatalokat, akikkel hosszú távra lehet tervezni a vezető posztokon. Székely úgy látja: az átmenet nem lehet egy év, mert ilyen rövid idő alatt nem lehet egy új rendszert felépíteni. A tapasztalatai szerint a szakszervezeti tagság körében illuzórikusan nagy az elvárás az új konföderációval szemben, ezért új alapokra kell helyezni a területi struktúrát, láthatóvá kell tenni a szakszervezeti munkát vidéken is. Szerinte a napokban megjelent felmérés, amely alapján a szakszervezetek megítélése 6 százalékot javult, azt mutatja, hogy ebben a kiélezett helyzetben óriási szükség van az érdekvédelmi munkára, amit egy megújult, erőt mutató szakszervezet tud hatékonyan végezni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!