Párbeszéd a 18 éves Király Szilvia és édesanyja között a családi vacsoránál: - Mi újság a sejtekkel? - Ma aortát sejtmentesítettem... Munkatársunk, Krausz Viktória írt portrét a friss Vasárnapi Hírekben a tudós tiniről, aki mindennap megeteti az őssejtjeit.

 
Király Szilvia - Fotó: Lakos Gábor

"Csinos, kedves és nyitott. A sminkje diszkrét, a farmerje rövid. Eddig ebben semmi meglepő nincs egy 18 éves lány esetében. Ám Király Szilvia nem éppen átlagos tini. Májusban részt vett egy olyan világversenyen, ahol a „legokosabb diákok” mutatták be kutatásaik eredményét. Szilvi az őssejtkutatáson belül egy olyan projekten dolgozik, amely betegspecifikusan állapítaná meg, hogy melyik gyógyszer a leghatékonyabb és melyiknek vannak mellékhatásai."

Ízelítő eddigi sikereiből: „Király Szilvi kilencedikes korában megnyerte a tudományos diákkonferenciát, a tavalyi Ifjúsági Innovációs Versenyen is első lett, majd részt vett az európai döntőn, ahol különdíjat nyert volna, de mivel még nem volt 18 éves, nem kapta meg az olaszországi kutatói jutalomutat. Ám felkérték, hogy vegyen részt a májusi, phoenixi világversenyen, ahol orvosi témával szerepelt a fizika tematikájú projektek között.”

A Magyar Innovációs Szövetség pedig Király Szilviát és egy másik magyar kiválóságot, a 19 éves Bálint Karolát juttatta ki az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) májusi világversenyére.


„A lány, aki őssejteket etet” címmel olvasható a 18 éves tudós tini portréja a friss Vasárnapi Hírekben.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!